Svenska
Gamereactor
recensioner
Destiny

Destiny: The Dark Below

Den oerhört vackra världen i Destiny får tillökning i form av den första av två planerade expansioner; The Dark Below. Tillför det något nytt på bordet? Oliver Thulin vet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

"Vi har lyssnat på spelarna och vet vad de vill ha", säger Bungies blyga stjärngosse Jason Jones i en trailer för deras första expansion till Destiny. "De ville ha mer. Det är vad vi har försökt göra med The Dark Below. Bara att ge folk mer." Som någon som har tillbringat otaliga timmar i den vackra onlinevärlden som är Destiny är det svårt att inte skriva under på det. Jag ville också ha mer.

Med sagolik design och bred färgpalett var Destiny ett bildskönt äventyr men världen saknade innehåll, liv och själ. Den spelmekaniska grunden som spelet stod på var stimulerande och välkonstruerad men fiende-, uppdrag- och bandesignen gav oss inget svängrum att faktiskt breda ut våra vingar. Potentialen till att låta oss förloras i världen fanns där men den totala avsaknaden av substantiellt berättande gjorde det väldigt svårt.

Destiny
Tre nya story-uppdrag, en (två för Playstation-ägare) ny strike, en ny raid, tre nya crucible-kartor. Det låter mycket men det håller inte särskilt länge.

The Dark Below ger mer. Men med "mer" menade vi kanske att vi ville göra annat än att besöka samma planeter vi redan tvingats besöka oräkneliga gånger, döda samma fantasilösa fiender vi redan utplånat och låta vår lilla charmlösa Tyrion-robot analysera en dator för den tretusende gången. Vad Bungie, däremot, menar med "mer" är "mer av samma". Ingenting tänjer på gränserna för vilken typ av upplevelse Destiny erbjuder.

Detta är en annons:

Det är lite synd. Bungie har omsorgsfullt valt att kalla detta tillägg för en expansion, snarare än något så osexigt som bara "DLC" eller "kartpaket". Alla spel kommer med sitt eget nedladdningsbart material men något som kallas för expansion, en förlängning, låter så mycket mer åtråvärt. Och visst kommer The Dark Below med mer än ett vanligt kartpaket men i jämförelse med hur exempelvis World of Warcraft byggts ut genom åren är det inte lika imponerande.

Med The Dark Below, vars prislapp landar på runt två hundringar, får man tillgång till tre nya story-uppdrag, en ny strike (två för Playstation-spelare), tre nya multiplayer-kartor, en ny raid samt möjligheten att låsa upp nya vapen och ny utrustning. Det låter som en hel del men mycket av det blir gammalt väldigt fort för någon som gjort och sett allt som fanns i originalspelet.

Destiny
Medan Destiny har beskyllts för mycket är de flesta rörande överens om att spelet åtminstone är löjeväckande vackert. Det gäller även i expansionen.

Det första jag tog mig an när jag startade upp mitt spel efter installationen av expansionen var de nya story-uppdragen som tar sin början på jorden. Jag hade verkligen hoppats på att något speciellt väntade på mig där, detta är trots allt det första materialet som lagts till i spelet sedan Bungie lanserade det. All feedback som användarbasen flitigt och passionerat gjort publik på internet borde väl ändå ha gjort någon skillnad?

Detta är en annons:

Det visade sig snabbt att jag hade hoppats på lite för mycket. Visst är Dinklage-roboten för det mesta knäpptyst, istället är det den nya karaktären Eris som vagt berättar vad som behöver göras denna gång. Och visst fick jag vid något tillfälle någon sorts besvärjelse kastad över mig som hindrade mig från att göra mitt dubbelhopp i en bosstrid men förutom det är det verkstad som vanligt. Och så fortsätter det för resten av story-uppdragen.

Striken, som kallas The Will of Crota, låser man upp efter dessa uppdrag och den är desto roligare. Återigen - det är inget som känns eller spelas annorlunda här heller, men dessa strikes tycker åtminstone jag är roligare och betydligt köttigare än de vanliga uppdragen. Playstation-ägare får ytterligare en strike som kallas The Undying Mind men Xbox-ägarna missar faktiskt ingenting. The Undying Mind kan mycket väl vara den sämsta av de allihop och känns som en tråkigare remake av The Nexus.

Destiny
Berättelsen i The Dark Below handlar om Crota, Hive-rasens gud, och ditt uppdrag att förhindra att han förintar jorden. Det är åtminstone vad vi tror, Destiny är väldigt otydligt i sitt narrativ.

Raiden Crota's End får väl ändå ses som expansionens bröd och smör. Precis som med föregångaren The Vault of Glass är det i dessa som Destiny känns som mest spännande. När jag i början av äventyret hoppade ner i vad som kändes som en oändlig avgrund tillsammans med mina fem kompanjoner var det med en kittlande förväntan inför det okända som faktiskt aldrig infinner sig i resten av spelet.

Bungie vågar släppa på tyglarna lite i dessa raids. De följer inte regelboken som övriga delar av spelet slaviskt anammar. Det kommer dock med sitt eget problem - för det allra mesta har man ingen aning om vad som behöver göras för att ta sig vidare. Vissa tycker om det, att man får experimentera, medan andra tappar tålamodet. Oavsett vilken grupp man tillhör så erbjuder Crota's End dock en ordentlig utmaning som man sent glömmer.

För de som nöter PVP i Crucible tillkommer som sagt tre nya kartor också. Först ut har vi Skyshock, förmodligen spelets största Crucible-bana. Dess estetiska identitet bygger mycket på Old Russia-temat och erbjuder mycket fordonsbaserad krigsföring. Jag blev dock snabbt irriterad på att många verkar hålla sig till utkanterna av banan för att slippa att bli skjuten i huvudet av en modig sniper bakom en sten på andra sidan av slagfältet.

Destiny
Förutom nya uppdrag och multiplayer-kartor får man en ny sparrow i The Dark Below. Den är snabbare och mer hållbar än tidigare versioner. Den ser lite fräsigare ut också.

Pantheon slutade som min favorit av de nya kartorna, mycket på grund av hur den uppmanar till Halo-doftande gameplay med sin symmetriska struktur. Sist har vi The Cauldron som förutom att den är väldigt mörk i sin färgsättning inte direkt satte sig på minnet för mig. Överlag är dock alla tre banorna ett fint tillskott, särskilt för de som hellre jagar erfarenhetspoäng i PVP snarare än i PVE.

På det stora hela erbjuder The Dark Below väldigt lite i nytänk, vilket för mig är dess största problem. Det är också tråkigt att expansionen sätter käppar i hjulet för de som inte vill köpa den, i och med att Weekly-, samt Nightfall-spellistorna (där majoriteten av de viktiga materialen man behöver tjänas in) kommer ockuperas av strikes som de inte har, vilket gör deras vecka i Destiny stillastående tills nästa strike i rotationen går igång.

Å andra sidan vet jag att folk fortfarande spelar Destiny maniskt, så att få mer av samma behöver inte vara ett problem för alla. Gillar du Destiny kommer du gilla The Dark Below. Expansionen gör inget sämre än resterande delar av spelet, designen är fortfarande underbar och spelmekaniken kan fortfarande konkurrera med genrens giganter. Slå till om du hungrar efter mer av vad du känner till. Håll dig undan om du suktar efter överraskningar och innovation.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Den nya raiden är lika utmanande som spännande, Crucible-banan Pantheon erbjuder härliga old school-strider, fortfarande lika vackert och fortfarande lika bra i sin grund
-
Mer av samma gamla själlösa uppdragsdesign, klurar till det för spelare som inte tänker köpa expansionen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

 • MadNeighbour
  Destiny suger.............................................................................................................................. Det är... 1/10
 • bloody_baron
  Har idag spelat mer än 20 dygn aktiv speltid med Warlock, Titan och Hunter i detta magnifika splatter-fest äventyr. Hade varken läst eller sett... 8/10
 • samsound
  Alltså detta spel hade allt och vinna ! Ibland älskar jag det och ibland rent av flyr jag det som pesten. Att spela själv är tråkigt så... 6/10
 • djmetabolic
  Jag hade knappt hört talas om Destiny förrän precis innan lanseringen. Efter att den hade varit ute i 2 månaders tid köpte jag det och tänkte... 8/10
 • zibbz95
  Destined to disappointment? En recension på Destiny är kanske inte aktuell just nu då första expansionen Crotas End är i språngmarsch, men... 7/10
 • Imperial scout
  Årets förmodligen mest efterlängtade spel, åtminstone för min del, är nu här och mången gamer har satt sina tänder i Bungies senaste... 7/10
 • Leonardo NoOscario
  Den 9:e september var en av de viktigaste dagarna för många spelare år 2014. Detta var nämligen datumet när Destiny skulle släppas och jag, som... 4/10

Relaterade texter

9
Destiny: Rise of IronScore

Destiny: Rise of Iron

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Redaktionens Destiny-proffs har mumsat på den senaste expansionen dygnet runt sedan det släpptes och satt betyg...

0
Inga fler uppdateringar till Destiny

Inga fler uppdateringar till Destiny

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Bungie har inte hymlat med att tillägget Age of Triumph skulle bli den sista stora uppdateringen till Destiny, och nu har de definitivt slagit fast detta på sin hemsida...

3
Funko utannonserar Destiny-kollektion

Funko utannonserar Destiny-kollektion

NYHET. Skrivet av Lisa Dahlgren

Ännu en spelserie hakar på figur-trenden med Funko. Den här gången är det Destiny-karaktärer som får helt andra proportioner och stängs in i små lådor för att sedan...Loading next content