Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Destroy All Humans

Destroy All Humans!

Utomjording på människoslaktjakt. Andreas spanar in vad THQ:s kommande GTA-variant har att erbjuda

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Rymdvarelser som anfaller jorden. Det finns få koncept som är så uttjatade som just detta. Ända sedan TV-spelens tidiga levnadsår har vi fått genomlida många riktigt usla spel med diverse aliens som förstör allt i sin väg. Det kan tyckas meningslöst att spela ännu ett spel med rymdisar som gör livet surt för mänskligheten. THQ och utvecklarna Pandemic Studios har dock fått oss att ändra uppfattning med Destroy All Humans! Istället för att skydda jordborna, ska du förpesta livet för dem i skepnad av en liten rymdvarelse vid namn Crypto 137. Allt förpackat med en stor dos humor och skadeglädje.

HQ

Ditt uppdrag är att rädda din egen, utdöende, ras genom att finna kompletterande DNA från människorna. Men alla människor bär inte på detta DNA - det måste finnas av vår lille antihjälte. Utöver detta ska du även finna din försvunne bror, Crypto 136, som finns någonstans på jorden. Detta sker i en lite GTA-liknande värld där man styr Crypto 137 på ett liknande sätt som i GTA 3. Perspektivet är i tredjepersonsvy á la standardmall. Det är tillfälligtvis stora fria ytor där man kan själv kan bestämma hur man vill ta sig vidare, medan det ibland är mer linjära uppdrag. Spelet är uppdelat i fem stora områden, med cirka 20 uppdrag att utföra totalt. Utseendemässigt så är spelet sådär lagom snyggt, men riktigt väl designat. Musiken och ljudeffekterna är atmosfäriska och humoristiska.

Tidsperioden verkar ligga ganska nära det år som den omtalade UFO-kraschen i Roswell inträffade, det andas amerikanskt 50-tal lång väg. Rymdvarelserna ser också ut som de ska enligt standardmallen för just den tidsepoken. Pandemic Studios har haft den goda smaken att bygga spelmotorn på den populära fysikmotorn Havok, som bistår spelet med riktigt bra fysik. Vilken kommer väl till pass när människornas boningar ska jämnas med marken.

Som rymdvarelse får man givetvis möjlighet att göra de mest galna av saker som man drömt om sedan man sett filmer som Mars Attacks. Man kan exempelvis hoppa in i sitt flygande tefat för en flygtur eller för att kidnappa människor (för att sedan göra mindre trevliga saker med dem...). Rymdskeppet kan också bli osynligt för den lite mer försiktige spelaren. Inget tefat är dock bättre än de vapen det är utrustat med. Arsenalen består av trevligheter som death ray, sonic boom och quantum deconstructor. Snabbt översatt dödsstråle, "ljudvallen" och kvantumpulveriseraren. Visst kan den skjutglade klara det mesta i spelet, men man kan göra mycket mer än så.

Crypto 137 är visserligen beväpnad till tänderna, men är också en hejare på telekinesi (förmågan att flytta saker med tankekraft). Han kan även förklä sig som människa för att samla viktigt information av andra människor - som är skönt karaktäristiskt dumma i spelet. Riktigt roligt blir det när vår utomjordige vän ska försöka tala som en jordbo - utan kunskaper av vare sig engelska eller annat mänskligt tal. Det låter sanslöst roligt och kommer att få många att ramla av stolen av skratt. En stor del av spelet kommer att gå åt till stealth-moment, bland annat i människoförklädnader och i sitt flygande tefat. Men trots detta så finns det faror för Crypto 137. En topphemlig myndighet vid namn the Majestic kommer att försöka göra livet surt för honom. De har ungefär samma roll som i Men in Black, och de ser igenom din människoförklädad. Precis som Will Smith och Tommy Lee Jones gör i filmerna, kommer The Majestic att dölja sanningen för allmänheten genom att skapa roliga och felaktiga bortförklaringar för det Crypto 137 och de själva har gjort.

Detta är en annons:

Den spelbara demoversion som var på E3 visade lite av spelets karaktär, även om demot var ganska kort. Crypto 137 hamnar på en drive-in biograf, där filmen "Plan 9 From Outer Space" visas. Han misstar filmen för en dokumentär där människor slaktar utomjordingar som insekter. Då blir han stortokig och förstör biografen. Man fick bland annat testa Cryptos telekinetiska egenskaper i demon. Med telekinesi tillsammans med Havoc-motorn kan man göra mycket roliga saker! Spelet är rena drömmen för alla actionälskare som vill se kaos och förintelse. I stort sett allt går att förstöra, hela byggnader kan jämnas med marken, bilar flyger åt alla håll av de enorma tryckvågorna från explosionerna. Huvuden kan sprängas sönder för de stackars oskyldiga invånarna.

Det råder inga tvivel om att THQ har fått en ny liten guldklimp i sitt utbud av spel, tack vare utvecklarna Pandemic Studios som även ligger bakom spel som Full Spectrum Warrior. Destroy All Humans! känns nytt och fräscht, även om man kan tro att man har sett det förr. Men det har nog ingen gjort, förutom på bio kanske. Spelet verkar ha mer djup än de flesta andra i genren, och framför allt så har Pandemic lyckats att roa publiken mer än många andra. Mänsklighetens undergång kommer i början av nästa år - både till Xbox och PS2.

Destroy All Humans
Destroy All Humans
Detta är en annons:
Destroy All Humans
Destroy All Humans
Destroy All Humans
Destroy All Humans
Destroy All Humans
Destroy All Humans
Destroy All Humans
Destroy All Humans

Relaterade texter

7
Destroy All HumansScore

Destroy All Humans

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Människan har alltid funderat över om det finns intelligent liv i rymden. Nu vet vi svaret, synd bara att de vill döda oss alla.Loading next content