Svenska
Gamereactor
recensioner
Detective Pikachu

Detective Pikachu

Vi har hjälpt Pikachu att lösa mystiska fall och försvinnanden i det udda men underhållande Detective Pikachu...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Utöver en handfull återutgivningar har Pokémon-serien haft något av en torka på sistone när det kommer till så kallade spin-offs. Nu är dock lyckligtvis Detective Pikachu här med ett äventyr som känns inspirerat av Professor Layton äventyr, men med den elektriska sorken i huvudrollen. Detektivkonceptet är såklart ett rejält sidospår mot för hur Pokémon-spelen brukar fungera, men charmen och humorn fick mig att snabbt fatta tycke för äventyret.

Du spelar som Tim Goodman, son till den kände detektiven Harry Goodman, som tydligen försvann efter en mystisk olycka. I äventyret slår du följe med faderns Pokémon-kompanjon, vilken givetvis är Pikachu - som nu dessutom kan tala, sörplar kaffe och gärna konsumerar gamla jazzskivor. Under de nio fall som Detective Pikachu innehåller så är det upp till denna duo att samla in ledtrådar om vad som kan ha hänt farsgubben samt lösa det fall han arbetade på när han försvann. En märklig idé, men jag älskar Pikachus sarkastiska kommentarer och hur mycket mörkare tonen är än i andra spel i serien.

Detective Pikachu
Tim och Pikachu utgör den dynamiska duon.
Detta är en annons:

Fallen i Detective Pikachu börjar såklart ganska simpelt men växer som väntat i komplexitet. De nio fallen spelet innehåller löses genom att samla in vittnesmål genom att interagera med folk och fickmonster samt finkamma omgivningarna. För att avsluta ett fall öppnar du dess fil och använder din stylus för att dra samman alla ledtrådarna som sedan avslöjar allting. Om du fastnat (eller brustit i uppmärksamheten) kan du använda en blinkande ficklampa som kan hjälpa dig att pussla ihop allt förutsatt att du gjort undersökningarna tillräckligt noggrant.

Den andra Nintendo 3DS-skärmen spelar också en viktig roll och används för att visa anteckningar, ledtrådar och information om fickmonster. Det är ett behändigt verktyg att nyttja under efterforskningarna när du ser hur saker och ting börjar höra ihop. Du kan även trycka på Pikachu-ikonen när den dyker upp för att få se en kort och ofta komisk mellansekvens (vilka även kan nås från huvudmenyn). Pikachu dyker då upp och ger slumpmässiga detektivtips samt irriterar andra pokémons runt omkring. Flera av dessa händelser är helt ljuvliga, tycker jag. Därför såg jag till att inte heller missa någon när chansen gavs.

Detective PikachuDetective PikachuDetective Pikachu
Pikashu visa sig älska kaffe och ha en komisk ådra.

Utöver detektivarbetet finns det också så kallade Quick Time Events där det gäller att tajma in tryck på A-knappen alternativt trycka på den så fort du bara kan. Exempel på sådana händelser var när Pikachu höll på att ramla ur ett pokémon-tillhåll och när han smög på tå över en svärm med Stunfisk. Konsekvenserna är dock tämligen obetydliga och jag hade gärna sett lite mer interaktivitet med riktiga minispel. Med det sagt så får man åtminstone se olika sekvenser efter varje Quick Time Event och att se Pikachu skälla ut Tim för att ha svikit honom är alltid underhållande.

Detta är en annons:

Jag är genuint imponerad över hur bra Detective Pikachu ser ut på den nu sju år gamla Nintendo 3DS och grafikstilen påminner en hel del om Pokémon Coliseum till Gamecube för de av er som minns det. Det kändes hela tiden spännande att få se vilka fickmonster jag skulle få stöta ihop med härnäst och utbudet av dem är riktigt bra, från gamla klassiker som Lapras och Gengar till fräschare inslag som Litten och Rotom. Lika förtjust var jag däremot inte i ljudet som snabbt blev repetitivt och inte heller är något jag minns.

Detective PikachuDetective Pikachu
Räkna mer flera gästspel från kända fickmonster.

Men mitt största klagomål på Detective Pikachu är att det slutar utan att egentligen ha besvarat många av de frågor som ställdes tidigt i äventyret. Jag får förmoda att det är för att lämna utrymme till en uppföljare alternativt ha spänning kvar till 2019 års kommande Pokémon-film. Oavsett orsaker känns det ändå fattigt efter att ha spelat i 12 timmar med en hel del så kallad "backtracking" (återbesökande av platser) och repeterande av frågor till datorkontrollerade personer. Det i kombination med avsaknad av röstskådespeleri samt alltför linjärt upplägg gjorde att det fanns en del trista passager.

Att utveckla och utforska Pokémon-serien är såklart kul och Detective Pikachu är en charmig bagatell som lär tilltala både gamla och nya fans. Att spelbarheten inspirerat av Ace Attorney och Professor Layton är knappast något negativt och konceptet passar förvånansvärt bra även i detta universum. Jag hade dock verkligen velat ha ett riktigt slut och mer variation och det gör att jag inte kan ge detta okonventionella spel det betyg jag tycker det fanns potential för.

HQ
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Originellt Pokémon-koncept, svinbra humor, bra story, fiffiga pussel, oväntat mörkt, fin grafik
-
Obesvarade frågor i slutet, oinspirerat soundtrack, reptetitiva fall
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Legendary ska göra en Pokémon-film

Legendary ska göra en Pokémon-film

NYHET. Skrivet av Oliver Thulin

Väldigt lite är känt om Detective Pikachu: Birth of a New Duo, ett äventyrsspel till Nintendo 3DS som utspelar sig i en värld där pokémon uppför sig som vanliga djur...Loading next content