Svenska
Gamereactor
recensioner
Diablo III: Reaper of Souls

Diablo III: Rise of the Necromancer

Diablo har återfått sin necromancer-klass, men är den värd pengen? Lisa har lirat och har svaren.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Diablo, Blizzards storsuccé som varit med och format spelvärlden och rollspelsgenren i hela 20 år har byggt upp en otroligt massiv, trogen och hängiven fanskara (enbart Diablo III och dess expansionsutgåva Reaper of Souls har sedan länge passerat 20 miljoner sålda exemplar) genom dessa många långa år. Spelet har kontinuerligt uppdaterats med nytt innehåll, Blizzard är trots allt mästare på att hålla sina spelserier vid liv via grymma uppdateringar, men den enda nya spelbara karaktären som dykt upp i Diablo III var länge Crusader-klassen som introducerades i samband med Reaper of Souls. Märk ordvalet "var" väl, för ytterligare en klass är nu spelbar i Sanctuary. En av seriens mest omtyckta spelbara klasser, den dödsmanipulerande marionettspelaren från Diablo II, som nu även kan spelas som i Blizzards arenaaction-satsning Heroes of the Storm har åter rest sig ur graven - Necromancern är tillbaka.

Diablo III: Reaper of Souls
Nu fick Necromancern i Diablo III.

Fans av serien har länge ropat efter fler gotiskt mörka element till det tredje liret och med Necromancer-uppdateringen stillas den hungern något, både för de som pröjsar för klassen och de som skippar att pröjsa men äger Diablo III: Reaper of Souls eller Ultimate Evil Edition till konsol. Två ruggiga zoner och challenge rifts dök upp helt gratis medan Necromancer-klassen släpptes bakom en betalvägg på saftiga hundrafemtio spänn, om den, enligt mig är värd pengen talar vi mer om längre fram - vem är Necromancern och hur spelas denne?

Detta är en annons:

Den mystiska orden Priests of Rathma har i Diablo-serien hållit balansen mellan ljus och mörker samt liv och död sedan människans begynnelse. Ordens namngivare, Rathma, var avkomman av ett oförutsägbart föräldrapar, ängeln Inarius och demonen Lilith. Efter att ha vuxit upp i nephalems tidiga dagar till föräldrar på separata sidor av helvetesportarna lärde sig Rathma snabbt att en balans mellan ljusa och mörka krafter inte bara var möjlig utan absolut nödvändig. När obalans uppstod mellan dem led människorna på jorden och denna kunskap fördes vidare till Rathmas lärjunge Kalan som i sin tur konstituerade prästorden Priests of Rathma. Det nysläppta Necromancer-paketet låter dig som spelare (efter att ha valt vilket kön du själv vill spela som) ta plats som en av dessa brutala präster i den kaotiska Diablo III-spelvärlden.

Diablo III: Reaper of SoulsDiablo III: Reaper of Souls
Lite mer innehåll utöver klassen hade varit trevligt.

Som en dödens mästare ges du som Necromancer-spelare en hel del möjligheter gällande spelstil och klassen påminner något om den redan existerande klassen Witch Doctor med sina många frammaningsbara odjur. Vill du kalla rangliga skelett från dessas gravar till din sida och beordra dem att slåss för dig kan du det, vill du förbanna dina demonmotståndare för att sedan hugga ner dem med lie likt döden själv kan du det - och klassen och dess alla spelstilar är alla otroligt välgjorda.

Med Necromancerns huvudresurs "Essence" och den extra resursen som är de döda kropparna som lämnas på slagfältet (som du kan använda till din explosiva fördel) är det upp till dig att välja om du vill använda dig av "summons", alltså egenframmanade lik, skelett eller golems till hjälpredor, kraftfulla förbannelser, livsförlängande blodmagi eller en salig blandning av dem för att ta dig förbi horderna av fiender som Diablo III så snällt bjuder på. Som vanligt finns passiva förmågor och armor sets (fem helt nya, kompletta, Necromancer-specifika armor sets har lagts till utöver legendary och mindre sparsamt lootbara rustningsdelar och vapen) för samtliga spelstilar och det gäller att se till att utnyttja dessa ordentligt.

Detta är en annons:

Det finns exempelvis passiva förmågor som stärker din Necromancer när du spelar utan summons och några som gör det motsatta. Du måste även som spelare välja om du vill spela som ranged Necromancer eller om du hellre är nog nära dina motståndare för att känna av blodstänket. Känner du dig extra sadistisk kan du utnyttja en av Necromancerns mer unika färdigheter och skada din stackars präst för att göra denne mer kraftfull. Blir det för sadistiskt kan du emellanåt, om du vill, suga livet ur dina fiender för att hela din Necromancer.

Diablo III: Reaper of SoulsDiablo III: Reaper of Souls
Necromancern är väldigt trevlig att spela som.

Gällande den färdighet som står mest i fokus, Necromancerns alla summons, har Blizzard i Diablo III ändrat om denna färdighet rätt rejält sedan vi senast fick spela som seriens dödspräst. Den massiva horden av skelettkrigare du tidigare kunnat ha befäl över har minskats något enormt (detta förstör nostalgitrippen något men valet är garanterat det rätta från Blizzards sida) och några av dessa summons (läs: distanshjälpredor som magiker och bågskyttar) kan inte hållas uppe hur länge som helst utan förmultnar åter efter en tid.

På tal om förmultnade lik, ytterligare en nyhet är möjligheten att skända lik. Runt Necromancern märker man som spelare otroligt snabbt att likdelar sprids och likmaskarna frodas - dessa likdelar kan agera massiva serieaktiverande bomber som spränga grupper av fiender på slagfältet.

Diablo III: Reaper of Souls
En spelmässig nyhet är möjligheten att skända lik...

Samtliga spel i den helvetiskt bra rollspelsserien och nämnda spels expansionspaket har varit såpass lockande att Diablos fanskara flockats tillbaka med varje ny säsong, spelrelease samt expansionssläpp och efter det att Blizzard utannonserade den nygamla spelbara klassen på Blizzcon 2016 förväntade de sig gissningsvis samma entusiasm. Nu efter det att nämnda klass faktiskt släppts står det klart att mottagandet i slutändan blev ett riktigt svalt sådant - varför?

Problemet är det faktum att Necromancer-paketet inte är mer än just Necromancern. De nya banorna är samtliga gratis och kom med en vanlig uppdatering och inga nya dungeons, fiender eller akter dök upp med klassen. Alla de (otroligt många) Diablo-fans som lagt ned rejält med timmar på det välgjorda, hack & slash-rollspelet som ständigt görs bättre med var uppdatering förtjänar mer än en klass. Hundrafemtio spänn är för dyrt även om den nya klassen är grymt välgjord och fantastiskt rolig att lira. För att rättfärdiga en såpass maffig prislapp krävs någonting mer, släng in några nya dungeons, en ny kortare akt. Flera av de som lirar Diablo III idag har gått genom samma korridorer, grindat samma bossar och lyssnat på samma dialog i flera år nu och att punga ut en rejäl peng för någonting som inte ger en något nytt innehåll utöver en spelbar karaktär går fetbort för många.

Diablo III: Reaper of Souls
Mer innehåll utöver figuren hade varit önskvärt.

Spelar du inte Diablo III tills fingrarna blöder och alla 'set items' samlats ihop till din seasonal hero kan det vara värt att vänta med ett Necromancer-köp. Det är, trots att necromancern är superbt välgjord och kul att lira, för mycket pengar för extremt lite innehåll - tyvärr. Är du dock en hardcore Diablo-lirare som gärna pröjsar för att se en tjurig dödsmanipulerare vägra dansa på kommando (eller om du mainade Necromancern i Diablo II) kan det vara värt att slänga pengar åt Blizzards håll.

HQ
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Välgjord klass, riktigt kul färdigheter, efterlängtade gotiska element, härlig nostalgiflirt
-
Inte särskilt prisvärd, inget extra innehåll utöver klassen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • Misternice
    Det här är möjligen det bästa spelet jag spelat, jag gillar nog allt med Diablo III, och med nya expansionen så blev spelet ytterligare... 10/10

Relaterade texter

Diablo III: Reaper of SoulsScore

Diablo III: Reaper of Souls

RECENSION. Skrivet av Oskar Nyström

Diablo III växer och utökas med en ny akt, en ny klass och ett nytt spelläge. Oskar har tagit reda på exakt hur bra Reaper of Souls är...

0
Blizzard nekar till Diablo III på Switch

Blizzard nekar till Diablo III på Switch

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Igår rapporterade vi om Blizzards märkliga Twitter-post som fått många att tro att Diablo III skulle vara på väg till Nintendo Switch. Nu har dock Polygon fått besked av...Loading next content