Svenska
Gamereactor
recensioner
Diablo III: Ultimate Evil Edition

Diablo III: Ultimate Evil Edition

Diablo III är tillbaka med en ny fullproppad version och vi har självfallet mött upp Hin Håle med bihang för att se om det är värt ett återbesök...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Tänk att det gått två hela år sedan Diablo III landade på var och varannan PC runt om i vår herres hage. Förhandssnacket och förväntningarna var självfallet skyhöga och folket blev gradvis galnare och galnare ju närmare släppet smög sig runt husknuten. Mest förvånande var det faktum att Diablo III faktiskt höll måttet. Det var ett imponerande spel som var fullt och fast värt tolv års väntan. Hatten av för Blizzard självfallet. Men då var då och nu är nu. Det är dags för Diablo III att göra sin debut på den nya generationens konsoler med Diablo III: Ultimate Evil Edition. Lever titeln upp till sitt namn eller gör du bäst i att låta dessa grottor och jordkällare vara outforskade? Häng med mig några trappor ned här snart så tar vi oss en titt, men innan vi går in på detaljerna som omger denna ultimata ondska så kör vi en snabb liten summering av historien i spelet så de satar som hamnat på efterkälken lätt kan komma in i kalaset.

Diablo III: Ultimate Evil Edition
Det blir lätt en hel del blod när man sladdar runt på Satans bakgård.

En fallande stjärna brakar ned i världen Sanctuary och demolerar en kyrka innan den begraver sig själv flertalet kilometer under markytan. Detta väcker din hjältes intresse och du väljer att kolla upp vad det är för ståhej som händer där borta i staden New Tristram. Väl där får du reda på att detta inte är någon vanlig stjärna utan detta är början på ett äventyr som kan komma att bestämma mänsklighetens öde. En resa tar därmed vid som kommer att leda dig förbi och igenom ondskefulla tortyrkammare, häxor, öknar, allehanda monster, skelettkungar, galna kultanhängare och slutligen Satan självt. Självfallet är det massa snåriga intriger och fina möten längs vägen men det tänker jag absolut inte avslöja här. Historien må inte vara en nervig nagelbitare eller känslomässig koloss men det är en perfekt "kött och potatis"-fantasy som gör exakt vad den ska göra. Trots allt så är det ju inte för storyn som man hänger sig åt ett spel som Diablo: Ultimate Evil Edition heller utan det är ju mer än ofta så att man stannar för alla de andra godsakerna.

Diablo III: Ultimate Evil Edition
Mycket otyg finns det nere i de mörka tunnlarna.
Detta är en annons:

Och Diablo: Ultimate Evil Edition är en oerhört fullspäckad måltid som kommer att hålla dig mätt länge och väl. Utöver hela originalspelet så ingår även expansionen Diablo III: Reaper of Souls. Denna expansionen tillför en helt egen del till spelets kampanjläge och rundar upp hela kalaset till fem riktigt matiga akter som tar sin beskärda del att trycka sig igenom. Man får inte heller glömma bort det fina och väl fungerande onlineläget som serveras, vilket kickar upp hållbarheten några extra pinnhål. Men... vill du köra Diablo III: Ultimate Evil Edition med dina kamrater så finns det absolut inget roligare val än lokal multiplayer upp till fyra personer.

Diablo III: Ultimate Evil Edition
Stridskontrollen känns väl avvägd och det är väldigt få gånger karaktären inte gör som den blir tillsagd.

Att rusa runt och hugga ned djävulshorder tillsammans som ett gäng vettvillingar är utan tvekan ett av de mest underhållande alternativen som finns i spelet. Roligast är då självfallet att köra "seriöst" och faktiskt se till att alla har en roll att spela i äventyret (en är slagskämpe, en är helare, och så vidare) så att inte alla väljer att vara en vis magiker eller blodtörstig barbar. Ingen av klasserna i spelet är uttalad tråkig och man får garanterat ut något oavsett vilken man än får sig tilldelad/påtvingad.

Det lokala flerspelarläget är faktiskt så galet skoj att jag helt ärligt tycker att Diablo: Ultimate Evil Edition är ett av de starkaste lysande flerspelarupplevelserna som finns att tillgå på marknaden just nu och rekommenderar det helhjärtat till alla som vill ha något att köra tillsammans med polare och/eller partner. När man sedan låser upp Adventure-läget, detta görs först efter att du klarat av hela den saftiga kampanjen, och får ränna runt i en öppen värld med randomiserade grottor och varierat fanstyg... då är det fenomenal underhållning som du och dina vänner absolut inte bör missa.

Detta är en annons:
Diablo III: Ultimate Evil Edition
Om du bjuder in vänner och drar igång spelet så förvandlas minuter till timmar illa kvickt.

Men trots att hyllningarna är högljudda och många så finns det trots allt några, om än små, fläckar på detta äventyr. Dessa återfinns främst av allt i spelets själva grundstomme; utforskandet av underjorden och nedhuggandet av monster av varierad art och storlek. Under längre stunder med Diablo III: Ultimate Evil Edition kan det bli rätt så långtråkigt att slakta sig genom hord på hord av snuskiga kreatur medan man plockar på sig allt som plockas kan. Detta blir i synnerhet påtagligt när man tacklar äventyret på egen hand och man finner att tummen är fullkomligt blå och slapp efter allt ihärdigt tryckande under slagsmål och plundring. Men trots att det kan vara långdraget i sin stunder så lyckas spelet med konststycket att vara så oerhört vanebildande att det i det närmaste borde kunna klassas som en sjukdom.

Jag har negligerat äktenskap, två förbannade katter, personlig hygien och allmän skäggvård i förmån till den där känslan som infinner sig när man hittar ett hyperstarkt svärd eller lyckas komma upp i den där åtråvärda nivån som man suktat efter. Den känslan är farligt härlig vill jag lova. Ännu farligare är det faktum att handkontrollen sitter som handen i handsken och gör upplevelsen om än mer angenäm.

Diablo III: Ultimate Evil Edition
Vid många fajter dyker ord som "MASSACRE" upp väldigt, väldigt ofta. Väldigt ofta.

Diablo-serien må ha fått tangenter och muspekare med modersmjölken men det är med en solid handkontroll som man ska avnjuta detta actionrollspel. Det är ett fenomenalt flyt i spelkontrollen och den är väl avvägd och lätt att sätta sig in i. Inget svårt meckande här inte och det tackar vi absolut för. Det ska däremot nämnas att själva rollspelsportionen av Diablo: Ultimate Evil Edition inte är lika självklar som actiondelen, som är en sann fullträff, då det gäller handkontrollen. Det är lite mer tidskrävande att pilla med val av vapen och attribut till din karaktär här i förhållande till om man suttit med mus och tangentbord. En liten fotnot sådär.

Diablo III: Ultimate Evil Edition
Att välja rätt kraft för rätt tillfälle kan vara både spännande och tillfredsställande.

Så känner du att din sprillans nya konsol inte får sitt lystmäte utan den sitter bara där och hänger läpp? Behöver du få dig en riktig dos av en mörk, våldsam och mystisk fantasivärld i undersköna 1080p? Då är det hög tid för dig att marschera raka spåret till affären och inhandla dig en kopia av Diablo III: Ultimate Evil Edition snarast. Saken är ju den att du borde verkligen ha det här spelet i din kollektion. På en skiva får du mer än tillräckligt för att hålla dig sysselsatt till domedagen och framåt. Och om du har tillgång till fyra kamrater/fiender så kommer det roliga att hålla i sig väldigt, väldigt länge.

Om jag nu avslutningsvis ska summera upp hela den här recensionen i en endaste meningen så skulle det utan tvekan bli en som är väldigt enkel och direkt på helt rätt vis: Dra åt helvete med dig.

Diablo III: Ultimate Evil Edition
Diablo III: Ultimate Evil Edition
Diablo III: Ultimate Evil Edition
Diablo III: Ultimate Evil Edition
Diablo III: Ultimate Evil Edition
Diablo III: Ultimate Evil Edition
Diablo III: Ultimate Evil Edition
Diablo III: Ultimate Evil Edition
Diablo III: Ultimate Evil Edition
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Galet beroendeframkallande, fantastiskt flerspelarläge, härlig spelkontroll, oerhört snyggt, otroligt mycket innehåll
-
Emellanåt monotont, rätt ointressant historia
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • BjörnJohnson
    Så jävla bra! Har tidigare varvat spelet på PC och spelat många timmar, du har jag jobbat mig igenom kampanjen på Expert och lirat en del rifts.... 9/10

Relaterade texter

0
Ny Diablo-serietidning utannonserad

Ny Diablo-serietidning utannonserad

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

I samband med Comic-Con 2018 har Blizzard trevligt nog utannonserat en ny serietidning baserat på Diablo, vilken ska ges ut av Titan Comics. För manus står Marv Wolfman...Loading next content