Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
nyheter
Disco Elysium

Disco Elysium-skaparen stämmer sin tidigare arbetsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Disco Elysium slog ner som en bomb i våra hjärtan 2019. Estländska studion ZA/UM hade gjort något utöver det vanliga och skapat ett rollspel som inte liknade något annat vi tidigare spelat och framgången lät inte vänta på sig. Unisont hyllat från både spelare och kritiker för sitt starka och djärva berättande, som inte backade ifrån att vara varken filosofiskt eller politiskt.

Efter en sådan debut vill man som konsument förstås ha mer men ju längre tiden har gått, desto tydligare har det blivit att någonting inte står rätt till innanför väggarna hos ZA/UM. Flera rapporter har pekat på hur mycket tyder på att utvecklarna och management inte alls kommer överens, något som har lämnat en uppföljare i limbo.

Nu har det eskalerat ytterligare, då skaparen och författaren till spelet har skickat in en stämning mot sin tidigare arbetsgivare. Detta kommer som en direkt följd av att studion avskedade flera av sina mest meriterade utvecklare i oktober månad. Man fick finansiering från riskkapitalister för att hjälpa till att utveckla Disco Elysium, vilket gjorde det möjligt för det kreativa teamet att leverera sin vision om Elysium som det var tänkt, men nu verkar det alltså ha skapat en kulturkrock mellan den konstnärliga och den finansiella sidan av företaget och ingen lösning finns i sikte.

Exakt vad stämningen innehåller är okänt men att det har med ett missnöje mot den nya ledningen att göra är väl ingen vild gissning.

Disco Elysium

Relaterade texterLoading next content