Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Disney Universe

Disney Universe

Disney slänger ihop karaktärer från Monsters Inc, Tron och Alice in Wonderland i ett galet paket. Vi har plattformat, slagits och löst pussel i kommande multiplayer-spektaklet Disney Universe

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Föreställ dig detta: det är en lat lördagsmorgon och du zappar mellan tv-kanalerna efter något som roar. Till slut nöjer du dig med de glada färgerna från ett barnprogram, helt enkelt eftersom det slår kockprogrammen eller ett talanglöst Talang 2011.

Du har inga höga förväntningar. Ändå känner du snabbt av ett engagemang som uppstått tack vare suverän produktion, hygglig story och en rapp, subversiv humor. Du upptäcker att du njuter av det tecknade programmet, vilket du nästan skäms över. Skammen kommer från att du blivit så gammal och cynisk att du på förhand dissar dagens tecknade filmer som trista och omogna.

Samma sak kan sägas för Disney Universe.

Det är lätt att förstå om du fnyser åt skärmdumparna och teasertrailern. En färgglad samling Disney-figurer som slår sig genom sidoscrollande världar baserade på företagets licenser är inget som antyder femstjärning underhållning. Så tänker du, ungefär som du tänkte när Traveller's Tales utannonserade Lego Star Wars.

Detta är en annons:

Jämförelsen är rättvis. Det är lika kul att springa omkring på de lummiga världarna i jakt på hemligheter och pussel och att skojfriskt slå till en spelpolare i bakhuvudet när han inte tittar. Detta är ett familjespel som känns som om det är skapat av spelare, för spelare och inte något gjort av affärsmän som utgår från fokusgrupper och marknadstester. Alla vet att man stärker banden till sina nära och kära genom att sno deras poletter och knuffa dem nedför plattformskanter i ett co-op-läge.

Disney Universe

Den blå fyramannagruppen kan svida om till över 40 olika dräkter baserade på Disney Pixars omfattande karaktärsgalleri. Vad som emellertid är intressant är att denna debut har fokuserat på karaktärer som hör till denna sida av millenniet vad gäller studions output. Här finns inte några musöron eller Långben-näsa i sikte.

Vad vi får är representanter från Pixars Monsters Inc (en grönaktig Mike-dräkt), Disneys klassiska animationsavdelning (den blå pälsen och de svarta ögonen från Stitch) och två figurer från företagets actionavdelning, Tron och Alice (från Tim Burton-filmen).

Detta är en annons:

Att en svajig Captain Jack inte finns med i karaktärsgalleriet kan vara mer av ett beslut att inte dra uppmärksamheten från Lego Pirates aktuella release och inte en konflikt med konnotationerna från karaktärens mer burdusa sidor. Vi tror att piratfasoner kommer att vara med i spelet på något sätt, och frågar i stället om möjligheten att få se Marvel Comics-figurer (Disney köpte företaget i fjol). Vi får en uttryckslös blick till svar och man duckar frågan. Vi tolkar det som ett "kanske" och påbörjar vår multiplayer-session, som bygger på fyra spelare och två banor.

Disney Universe

Karaktärerna må skrika Little Big Planet, men spelupplägget och bandesignen är en hygglig mix av nämnda Lego-titlar och även Behemoths Castle Crashers, dock en aning lättare.

Det är ett sidscrollande spel, med stora områden och kanter och broar som man kan nå på olika sätt. Strider och pussel i flera delar har strösslats kring banorna. I Wonderland till exempel ska du samla tidsändrande klockor för att bygga upp broar, samtidigt som du slåss med horder av fiender. I Monsters Inc-fabriken måste du tajma plattformshopp för att synka med dörr-leveranssystemet du eventuellt kommer ihåg från filmen. Något som i sin tur får dig att landa rakt in i en strid.

Fiendens artificiella intelligens kommer att anpassa sig efter hur du spelar. Kämpa bra och några av dem kommer att bygga barriärer för att hindra dig, andra kommer att sno pusselbitar och sticka iväg med dem. Striderna baseras på knapphamrande, men det finns några extra attacker för de som vill lägga mer strategi och flärd till sina moves. Du kan greppa tag i fiender och antingen snurra runt med dem i en släggkastningsattack, kasta ned dem utför stup, eller dunka in dem i närmsta vägg. Varje dräkt har speciella vapenuppsättningar (gitarrer, yxor och så vidare) som var och en har tre olika uppgraderingar.

Disney UniverseDisney Universe

Det finns också fordon i varje värld som kan köras (vi vet dock inte om "fordon" är rätt beskrivning för en pungsparkande mulåsna som liknar avkomman från en piñata och en bit häftmassa). Dessa fordon och deras uppgraderingar är dock begränsade - oftast finns det bara en per bana och alla kommer att kriga om dem.

Slagsmål spelare emellan händer ofta i Disney Universe. Spelet bygger på att återskapa den där rivaliteten som uppstår när den sista ostbågen/läsken/salta pinnen ska ätas i sociala sammanhang. I detta spel är det i stället kraftbonusar/kistnycklar/mulor som man fightas över. Spelare blir fortare själviska när det är ens egen digitala avatar som slår vänner i ansiktet.

Minispelen är strösslade över banorna och hittas genom malplacerade arkadkabinett. Du får en snabb genomgång av spelet (som att akta sig för bomber under en viss tidsrymd, eller döda så många fiender som möjligt) och valet att delta eller ej - hänger du på startas spelet där och då, med en scoreboard och en vinnarutnämning i slutet av det. Det ger variation åt spelets rytm, utan att störa den.

Kameran zoomar ut för att visa var alla karaktärer är, och delar alltså inte upp skärmen. Vi märkte att vissa delar av bilden doldes i vissa delar av Monsters Inc-banan, men vi ska också nämna att detta är en rejält tidig version av spelet. Också värt att påpeka är att spelet är byggt med offline-co-op i åtanke, då interaktionen figurerna emellan är en stor del av upplevelsen.

Efter vår andra testrunda med spelet blir det lite tydligare vad Disney vill åstadkomma med det här spelet. Precis som Toy Story 3 med sitt sköna Toy Box-läge är Disney Universe ett spel som inte har någon högre ambition än att erbjuda en lättsam, rolig upplevelse. Vilket onekligen kan komma att överraska dig positivt, om du ger det en chans.

HQ

Relaterade texter

5
Disney UniverseScore

Disney Universe

RECENSION. Skrivet av Oskar Nyström

Oskar har äventyrat sig igenom både Lejonkungen och Pirates of the Carribean för att se om Disney Universe är årets julklappLoading next content