Även om jag testat ett par produkter från DJI och även om samtliga varit väldigt, väldigt bra - Har jag aldrig rört vare sig Osmo Pocket eller Osmo Pocket 2. Aldrig ens sett någon av dessa kameror i verkligheten. Men jag har bland annat redogjort med en professionell sportfotograf och vloggare om de båda och förstått att den begränsade mängd kritik som de kamerorna fick, kretsade kring den något minkiga sensorn samt den mikroskopiska skärmen. Två saker som DJI åtgärdat med Osmo Pocket 3, som anlände hit till redaktionen för snart två veckor sen.
Så... Vad är då detta? Jo! En gimball-baserad, pocketsize-filmkamera som bevisligen älskas av människor som reser mycket, är ute i naturen samt vloggar om sin vardag. Jag gör inget av det där. Jag har sedan ett antal år slutat resa (for runt i hela världen som en dåre där för 13-14 år sen, dock), jag gillar inte naturen särskilt mycket (väljer hellre Netflix och sängläge) och jag gör inga videobloggar, heller. Det är jag alldeles för gammal (och ful) för. Med det sagt kan jag trots allt detta naturligtvis uppskatta en riktigt bra kamera och i jämförelse med Iphone 14 och 15 Pro Max har DJI:s lilla fickkompis verkligen imponerat på mig. Ordentligt mycket.
Osmo Pocket 3 baseras på en Cmos-sensor på en tum, den filmar i 3648 x 2736-upplösning och i 4K/120Hz. Kameran sitter i en mekanisk tre-axis-gimball och på baksidan sitter det en roterbar Oled-skärm med touch-funktion, som är två tum stor. Om du vill filma i widescreen-läge flippar du skärmen så att den ligger ned och om du vill filma i porträttläge med kameran upprätt, startar du Osmo Pocket 3 utan att flippa den. En funktion som är så smidigt uttänkt och intuitivt finurlig att det inte går göra annat än att flina varje gång det sker. I den touchbaserade Oled-skärmen finns det mängder av funktioner, det går superenkelt att ställa in manuell fokus om du vill sköta det själv och det går lika enkelt att markera ansikten och sen låta Osmo 3 följa ditt huvud via headtracking, med ett superbt pricksäkert resultat.
Spelar in video / sparar foton gör du på ett Micro-SD och med i lådan om du införskaffar versionen som stavas "Creator Combo" får du även ett påbyggnadsbatteri, ett litet tripod-stativ, en vattentät bärväska samt en trådlös mikrofon sm fungerar alldeles fantastiskt. Osmo 3 utan tillbehör kostar dig 6500 kronor medan det mer välfyllda paketet går loss på 8600 kronor just nu, i svenska butiker. Det kanske låter dyrt. För mycket pengar, är det ju. Jag skulle dock säga att det är brutalt prisvärt för kvaliteten här både på manicken i sig men även på bilderna och filmerna som den pressar ur sig, är inget annat än häpnadsväckande bra.
Jag har testat att springa med Osmo Pocket 3, filmat min flickväns jättetjocka hund när den försöker kuta genom ett skogsbryn, med öronen pekande bakåt och missnöjet som osar ur dess blotta existens. Jag har filmat mina kids när de hoppar från balkongen ner i snön och jag har filmat när jag åker bil samt står på gymmet och lyfter tunga stålstänger (och ler motbjudande, samtidigt). Jag har även filmat i mörker och i vår Racingsimulator och kan bara konstatera att bildkvaliteten är fantastisk. Videokvaliteten som Osmo Pocket 3 skjuter ur sig slår Iphone 15 Pro Max på fingrarna, i alla dessa olika fall, och i mörker är den väldigt mycket bättre än alla mobilkameror jag någonsin haft nöjet att testa. Stabiliseringen genom den mekaniska gimballen är dessutom fenomenal.
Som testare av all möjlig hårdvara och alla möjliga olika manicker sker det sällan att jag snubblar över en maskin som inte påminner om nånting annat och dessutom är så finurligt designad och rejält konstruerad att det inte går att hitta ett enda minus. Visst, touch-skärmens funktionalitet är inte perfekt men fortfarande bättre än allting Gopro, vilket innebär att jag inte har någon lust att klaga på det. Osmo Pocket 3 är i det närmaste genial och jag har förälskat mig fullständigt i dess finurliga utformning, suveräna storlek och otroliga bildkvalitet. Just därför måste betyget nå maxtaket. Detta är en enastående liten kameramojäng.