Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Drakar och Demoner

Fria Ligan har tagit över Drakar och Demoner och ger ut en fantastisk och matig nyutgåva av ett av de mest klassiska svenska rollspelen någonsin...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

På många vis känns rollspel, för mig personligen, som en svunnen tid. Ett eko av något jag sysslade med under större delen av högstadiet och gymnasiet. Jag minns hur vi fick bidrag från Studiefrämjandet och föreningen Sverok för att hålla vårt intresse vid liv. Vi satt antingen i mina föräldrars garage, träffades hemma hos någon som redan flyttat hemifrån och vid ett tillfälle hyrde vi till och med en lokal mitt i skogen för några dagar och nätter fantastiskt spelande. Rollspel var ett sätt att umgås och fly tonårens tankar kring skola och allting annat livet handlade om under nittiotalet. Det var otroligt kul, och förbannat nördigt på så många vis.

Mutant, Neotech, Western, Chock, Eon, Stjärnornas Krig... Listan på rollspel jag upplevt och spelat i hundratals timmar kan göras lång. Alla är förknippade med så många minnen. Men ingenting mer så än just Drakar och Demoner.

Drakar och Demoner
Att spelet kommer i en faktiskt box känns lyxigt och är givetvis ett måste när det är så mycket innehåll

Versionen jag fått hem är den elfte utgåvan. Den första kom 1982 och det var med den fjärde utgåvan, utkommen 1987, som jag själv dök in i denna världen några år efter dess release. Den gröna boxen är synonymt med extremt mycket minnen och orcher, alver, dvärgar och framförallt: att axla den viktiga rollen som spelledare, blev en stor del av mitt intresse tillsammans med alla fantasy-böcker jag slukade. Just det där, att vara spelledare, var en roll jag tog till mig ordentligt och tog på extremt stort allvar. Därför var det rätt skönt när jag efter högstadiet träffade en ny grupp spelare som redan hade en, och istället kunde skapa en karaktär och ta del i äventyret från andra sidan bordet. Det är också framförallt i rollen som spelledare som man brukar skaffa sig regelboken och sätta sig in i den och många dagars läsning brukar krävas för att lära sig all information.

Detta är en annons:

All denna kuriosa till trots är det ju nu 2023 och paketet från Fria Ligan, som sedan 2021 äger varumärket Drakar och Demoner, är ett maffigt sådant. I fokus ligger givetvis den tunga, härliga och välfyllda grundboxen men vi fick med lite extra godis som man kan köpa löst. En spelledarskärm i kartong, snabbregler för den som inte orkar sätta sig in i den betydligt mer djupgående regelboken (eller bara ha som ett smidigt vis att slå upp något specifikt) och så följde det också med några extra tärningar.

Drakar och Demoner
Regelboken är detaljrik med bra uppdelade sektioner

Fria Ligan valde att använda sig av Kickstarter för att förverkliga projektet med en nyutgåva. Man satte ett mål på 100.000 kronor, slutade med en totalsumma på 7.6 miljoner och vi kan tacka den enorma summan och de över 11.000 som bidrog att göra detta möjligt till att boxen är så välfylld och välproducerad.

Innan vi djupdyker i allt innehåll kan det vara bra med en kort sammanfattning av vad rollspel då är. Man kan kortfattat säga att det är en berättelse som en spelledare presenterar för en grupp spelare. Dessa har ett rollspelsformulär med sin karaktär och gör val i berättelsen. Färdigheter och egenskaper finns på formuläret och tärningsslag (gärna dolda sådana för inlevelsen) görs för att se ifall man lyckas när man ska använda någon av sina färdigheter, eller när det vankas strid. Vill man (men det är inget måste) finns även spelplan och små figurer för att gestalta miljön och det liknar då mer ett klassiskt brädspel. Det finns både fördelar och nackdelar med detta - det kan vara enklare att få en översikt, och kan användas för att visa hur en labyrint eller grotta ser ut, som exempel. Men för egen del spelade vi nästan alltid utan några visuella hjälpmedel och lät berättelsen stå helt i fokus. Att man har en spelledare som är insatt i själva rollspelet och dess regler är viktigt, men än mer så är det att det finns en stabil berättelse där som rollspelarna får uppleva. Att man också har en grupp av engagerade spelare är också centralt, men hur seriöst man sätter sig in i att faktiskt spela sin karaktär kan variera och ofta mår en grupp bra av dynamik och olika typer av rollspelare. Som oftast är det ju vänner som träffas och man märker ganska snabbt vilken typ av spelare alla är. Om man framföralltlyckas skapa en engagerande berättelse, antingen fristående eller som del av en större kampanj så har man dock något bra att utgå från.

Detta är en annons:

För i grunden är det allt vad jag förknippar med rollspel. Att låta en spännande berättelse och spelarnas val som karaktärer styra vad som sker. Som en stabil grund finns ett tjockt regelhäfte som det givetvis är väldigt bra om man framförallt som spelledaren satt sig in i, så vi berör det först. Många rollspel gick helt ifrån formatet av att allt kom i en låda, men Fria Ligan ger oss alltså här en sådan där allt innehåll är snyggt samlat. Regelboken är en häftad bok på 122 sidor, detaljerad med många fina illustrationer. Det är en fröjd att läsa för den intresserade, och allting beskrivs tydligt och ingående. I lådan finns också en kampanj i ett häfte på 116 sidor. En komplett kampanj med elva olika äventyr som man som grupp kan ta sig an fram till det sista slutgiltiga äventyret i boken. Det går även bra att plocka ut ett äventyr här och spela det som ett fristående sådant.

Drakar och Demoner
Om redaktionen skulle samlas för att spela så skulle Marcus spela Anka. Utan tvekan

En karta, rollformulär, figurer av kartong med små plastbitar att fästa dom i samt två högar med kort ryms också i lådan. Just korten är ett visuellt hjälpmedel jag kan uppskatta. Här finns bland annat sådana för skatter och det känns roligare att ha ett sådant än att på ett papper anteckna att man exempelvis funnit några guldmynt. Att sedan bläddra sig igenom regelboken och ta del av dess innehåll är att bjudas på massor av fina illustrationer, att sätta sig in i hur allting fungerar rent tekniskt och samtidigt lära sig vad för system som just Drakar och Demoner använder.

Det går igenom alltifrån att skapa en rollperson. Man väljer sitt släkte som åsyftar människa, halvling, dvärg, alv och anka. Vidare ger man sig i kast med sitt yrke där alltifrån bard, jägare, magiker och tjuv finns. en lång sektion tar upp strid och likaså får magi flertalet sidor. Mit slutet av boken finns kapitlet "Bestarium" som tar upp vilka monster som befolkar världen. Vid sidan om de i rollspelets titel finns här gastar, grip, harpya, jättar och fler. Alla med beskrivning och tabeller över deras egenskaper. Just tabeller blir det mycket av, och är bra att snabbt kunna slå upp och använda som hjälpmedel. Boken är uppdelad i sektioner så det är enkelt att bläddra fram någon specifik regel snabbt.

Drakar och Demoner
Mycket innehåll tack vare alla stretch goals som nåddes under kampanjens gång

Innehållet är finfint, men om jag ska finna något litet att klaga på så kunde en spelledarskärm och häftet med snabbstartsregler inkluderats. Åtminstone det sistnämnda, eller en enklare variant av skärmen. Som tillbehör kostar skärmen 199 kronor och snabbstartsregler går på runt 70 kronor. Här skulle jag nog bara fixa en egentillverkad skärm för spelledaren, även om den man då kan köpa till har många hjälpmedel på insidan och en väldigt fin illustration på fronten.

Att grundpaket kommer i en låda känns lyxigt i en tid då många rollspel är en bok man får köpa och sedan köpa på sig allt extra. Den enda nackdelen med detta som jag kan se är att man inte kan skräddarsy innehållet själv på samma vis som att köpa sakerna löst, men det är samtidigt ett vansinnigt prisvärt paket man satt ihop. Allting andas också kvalitet, är djupgående på precis rätt vis, har medföljande tärningar och färdiga karaktärer ifall någon inte vill skapa en egen. Att det också följer med en enormt matig kampanj i ett häfte som är några sidor tjockare än regelboken är också fantastiskt och efter att ha läst genom äventyren den bjuder på är det ingen tvekan om att det också här finns mycket utrymme för en spelledare att komma med sin egen fantasi, men samtidigt ha något större att luta sig tillbaka på.

Oavsett om man har erfarenhet och kännedom om detta rollspel sedan tidigare, eller först nu ger sig i kast med det, så har Fria Ligan skapat en utgåva som på alla vis känns som ett eko av tidigare utgåvor men som även känns moderniserad och snyggt putsad. Drakar och Demoner är på alla vis en riktig klassiker för oss som tidigare blivit uppslukade av denna typ av underhållning, men fungerar lika bra som en inkörsport till en helt fantastisk värld. Som rollspel drar det inspiration från mycket av de bästa inom fantasy-genren och samlar allt innehåll i en riktig fin och innehållsrik skattkista.
BETYG: 9



Loading next content