Svenska
Gamereactor
recensioner
Evil West

Evil West

Vampyrer och kofösare låter som ett underbart koncept för ett hårdkokt actionspel, men tyvärr verkar Evil West vara utvecklat år 2007 vilket förtar en hel del av den potentiella magin...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag ska inte ljuga. Jag har haft orimligt höga förhoppningar på kommande actionspelet Evil West. Alla trailers har nämligen sett underbara ut, och jag gillar i regel när actionspel verkligen vågar att vara actionspel där överdrivet våld och lökig ostighet får agera ledorden. Både jag och Mäki var sedan sugna på att recensera ovannämnda äventyr nu det vankas release, men då vår finska mys-redaktör är en sann gentleman lätt han mig få uppdraget när koden väl trillande ner i inkorgen. Eller... Jag vill tro att jag fick koden på grund av Mäkis snällhet i alla fall, men så här i efterhand börjar jag undra om den där allvetande orakel-finnen inte fått nys om hur slutprodukten egentligen skulle komma att bli. För Evil West lyckas inte infria något av de många lovande löftena man gav sken av i såväl försnack som PR-klipp, utan detta är ett ytterst undermåligt och ålderdomligt äventyr som hade behövt minst 18 månader av extra utvecklingstid. Och då snackar vi om absolut MINST 18 månader.

Evil West
Stirrar du tillräckligt länge ner i avgrunden så stirrar till slut ett dåligt spel tillbaka.

Det är inget fel på konceptet dock. Att blanda hårdkokt Western-action med ockulta vampyrer och mörk magi känns på förhand som en väldigt bra idé, och tidigare i år såg vi hur ett likande projekt vid namn Weird West bemöttes med relativt positiv kritik. I fallet Evil West så lyckas man dock aldrig ta konceptet längre än till idéstadiet, och jag vet inte om det handlar om bristande kompetens bland utvecklarna eller om det helt enkelt varken funnits tid eller pengar för att ro projektet i hamn. Slutresultatet är oavsett vad anledningen är extremt mediokert, och det känns ärligt talat mer som ett spel hämtat från 2008 framför något som ska släppas år 2022.

Evil West
Under kvällstid och i mörka grottor är det ibland endast med hjälp av synliga hälsomätare som man vet vart man ska sikta.
Detta är en annons:

Det andas nämligen inget nytänk här, och ett tag var jag osäker om jag hade råkat få en kod till en Alpha-version då grafiken mer påminner om PS3- och Xbox 360-eran än något man borde kunna hitta som nyhet på PlayStation 5 och Xbox Series X. Visst, mellansekvenserna kan emellanåt betraktas som godkända, men all gameplay andas verkligen av den där plastiga och självlysande grafikstilen som dominerade många titlar för 10-15 år sedan, och även om man kan få nostalgiska känslor av just den anledningen så är det, vid en närmare inspektion, inte speciellt positiva sådana. För om man ser tillbaka i backspegeln så ser Bioshock (2007), Gears of War 2 (2008) och Batman: Arkham Asylum (2009) alla överlag bättre ut än Evil West tack vare en bättre design och mer välgjorda modeller, och om inte det är ett underbetyg så vet jag inte vad.

Grafik är dock som bekant inte allt utan bra gameplay kan rädda även de fulaste styggelser till att betraktas som eleganta. Återigen faller dock Evil West kort, och den där tyngden i spelbarheten som verkade så lovande från de korta filmklippen är som bortblåst. Varje knytnävsslag känns klent och svagt, och att bränna av sin sexskjutare eller jaktgevär ger varken någon inlevelse i handkontrollen eller glädje när projektilen väl träffar sitt mål. Det är platt och trist helt enkelt, och då både grafiken och designen som sagt gör det svårt att se vad det ens är man slåss mot så finns det inte ens någon visuell distraktion som håller intresset uppe när spelglädjen uteblir.

Evil West
Shiny! Oh, so shiny!

Manuset är sedan inte mycket att hänga i granen, och det hade såklart inte varit någon stor grej att haka upp sig på i en hårdkokt actionrökare om bara de basala grunderna kunde leverera och därefter låta upplevelsen leva på sina egna premisser. Här blir istället den trista och hackiga storyn om prisjägare och vampyrer mest flamsig och osammanhängande, och det är såklart inte bra när högst alldagliga röstskådespelerinsatser förmodligen är det bästa gällande presentationen på det stora hela. Prestandamässigt är det förövrigt ingen höjdare heller, och under mina spelsessioner så hoppade bilduppdateringen upp och ner samtidigt som hela spelet frös fast i någon sekund varje gång jag skulle ta en skärmbild.

Detta är en annons:

Ni behöver sedan förmodligen inte vara några raketforskare för att förstå att jag är ytterst besviken på det jag har fått uppleva från detta slappa och illaluktande cowboy-äventyr. Delar av detta kommer såklart från de höga förhoppningarna jag hade på förhand efter att ha sugit åt mig all marknadsföring som kretsar runt spelet i fråga, men den största besvikelsen är förmodligen att spelet inte ens gör ett rejält försök att lyckas. Allt upplevs bara så B:igt och slappt, och det känns nästan som jag har lagt ner mer tid på den här ytterst alldagliga recensionen än vad utvecklarna har gjort för att skapa ett underhållande actionspel.

Evil West
Du kan spela Evil West tillsammans med en kompis, men kan vi inte hjälpa dig med att hitta en vän som skulle vilja spela Evil West tillsammans med dig.

Jag hade liksom kunnat leva med att spelet blev lite fulare än vad man trodde eller att vissa komponenter kändes underkokta i skuggan av en åtstramade deadline eller mager ekonomi, men när allt bara känns så blekt är det inte mycket positivt jag kan säga överhuvudtaget. Visst, spelet är inte trasigt i sina fundamentala beståndsdelar, och du kan säkert hitta lite underhållning här om du suktar efter att spela titlar från en svunnen tid. Om jag dock ska vara brutalt ärlig dock så kommer du med största säkerhet ha betydligt roligare om du plockar upp ett exemplar av Castlevania: Lords of Shadow för 29 kronor i närmsta reaback eller spelar relativt nya Outriders för att stilla actionsuget. För Evil West gör en bara mer irriterad än glad. Att detta slutligen kostar 500 spänn i butik, alternativt 639:- digitalt är en ren skymf, och om du absolut måste doppa tårna i denna intetsägande sörja så bör du vänta in kraftigt reducerade priser eller om spelet eventuellt ansluter till någon av de många prenumerationstjänsterna. För att lägga pengar på detta är förmodligen bland det dummaste man kan göra i dagsläget.

Evil West
Hade Evil West lanserat år 2007, alternativt kostat en hundralapp, så hade vi kunnat ha lite mer överseende. Men inte när året är 2022, och man kräver mellan 500-600 kronor. Absolut inte.
03 Gamereactor Sverige
3 / 10
+
Acceptabelt fungerade spelkod. Multiplayer - så du slipper lida i ensamhet.
-
Gräslig grafik, dåligt optimerat, ryckigt berättande, klen spelbarhet, marginell spelglädje, taskig presentation och helhet.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Evil WestScore

Evil West

RECENSION. Skrivet av Joakim Sjögren

Vampyrer och kofösare låter som ett underbart koncept för ett hårdkokt actionspel, men tyvärr verkar Evil West vara utvecklat år 2007 vilket förtar en hel del av den potentiella magin...

4
Läs vår recension av Evil West i kväll

Läs vår recension av Evil West i kväll

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Flying Wild Hog (Shadow Warrior 3, Trek to Yomi) är redo med ännu ett blodigt äventyr, men den här gången utspelas det i en western-värld. Evil West är namnet på titeln,...Loading next content