Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
F1 23

F1 23

Codemasters levererar en sällsamt utsökt F1-upplevelse och Mackan har satt betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Världens snabbaste bilsport är tillbaka med besked. Efter föregående års klavertramp har Codemasters fokuserat om, styrt upp skutan rejält och dukat fram till en motorfest som heter duga. För det finns all anledning för fans att fira när det på förhand upphaussade F1 23 äntligen släppts - proppfullt av efterlängtade förbättringar. Inte nog med att karriärläget Breaking Point är tillbaka, ett mäkta kärt återseende. Men även det datorstyrda motståndet har blivit markant smartare, mindre krockbenäget och betydligt mer dynamiskt i sitt beteende. Likväl har också (och kanske mest kritiskt) körkänslan fått en fullständig make over och resultatet är inte annat än det mest kompletta F1-spelet på många år, fullpackat av kvalitativt innehåll och förtrollande, engagerande racing.

Som redaktionens självutnämnda F1-guru har upptakten till spelets lansering varit kantad av funderingar, frågetecken och förhoppningar. Sporten har trots allt aldrig varit större än den är nu och dess popularitet visar inga tecken på att avta, så med det sagt var det verkligen viktigt att Codemasters och EA inte fumlade med F1 23. Något jag glatt kan meddela att de verkligen inte gjort och skillnaderna mot förra årets spel är både fundamentala likväl som omvälvande. Det är tydligt att de involverade i utvecklingen lyssnat och tagit sig till den kritik och klagomål som omgärdade F1 22, speciellt i takt med att året hunnit förflyta. Så låt oss dyka lite djupare och kika närmare på vad detta faktiskt innebär.

Först och främst. Oavsett om du väljer att hoppa in i karriärläget, köra enstaka lopp eller tävla mot mänskliga motståndare online så kommer den förbättrade körkänslan och bilarnas responsivitet märkas direkt. Från det ögonblicket du trycker ner gasen och inte minst när du angriper din första kurva gör sig förändringarna tydligt påminda, på bästa möjliga vis. Och nej, detta är på intet sätt någon simulator - men det förändrar inte det faktum att den reviderade fysikmodellen känns fenomenal. Bilarna flinkare, mer agila och klart livligare. Men inte minst så möjliggör det en helt annan nivå av aggression när det kommer till att angripa banorna och varv efter varv försöka hyvla av några extra tusendelar.

F1 23F1 23
Konersport brottas med intriger både av och på banan.
Detta är en annons:

Här finns en detaljrikedom som tidigare spel helt enkelt saknat, med en känsla som landar någonstans mellan arkadaction och simulator. F1 23 bjuder in och utmanar på en och samma gång, dristar dig till att pressa lite mer i en otroligt tillfredställande dans på knivseggen som belönar mer frekvent än den bestraffar. Borta är den överdrivet reaktiva, överkänsliga bilarna från föregående år och det känns inte längre som en ständig brottningsmatch att ratta runt det hypersnabba kärrorna. Nej, det är inte perfekt och puritaner kanske vill påstå att spelet dummats ner en smula. Men F1 på konsol har aldrig handlat om ren simulation och om det är vad du eftersöker kanske du ska tillfredsställa dina racingbehov på annat håll.

En annan av spelets stora benägenheter är karriärläget Braking Point som äntligen är tillbaka efter ett längre uppehåll. En charmig och förvånansvärt engagerande berättelse där du ges möjlighet att ännu en gång spela som underbarnet Aiden Jackson och den egoistiska divan Devon Butler. Nytt för i år är dessutom den kvinnliga F2-stjärnan Callie Mayer som bidrar med lite uppfriskande variation till det gamla gänget. Hon är ett välkommet tillskott som dessutom öppnar upp för en del intressanta, tidigare ej utforskade avenyer i berättandet som fokuserar på de fiktiva Konnersport Racing Team, med drama både på och vid sidan av banan.

Det är tydligt att en hel del inspiration hämtats från Netflix omåttligt populära Drive to Survive och även om Braking Point 2 knappast kommer få dig att trilla av stolen så är interaktionerna mellan de tre huvudkaraktärerna och de styrande i Konersport fascinerande. Parallellerna till Netflix omåttligt populära Drive to Survive är så klart omöjliga att ta miste på och dramat kan emellanåt nå plågsamt krystade nivåer. Men som introduktion till spelet och F1-cirkusen gör Braking Point ett strålande jobb med sin balanserade blandning av racing och intrig. Dallas på hjul om du så vill, välproducerat, medryckande men en smula krystat.

F1 23F1 23
F1 23 är riktigt fint att vila ögonen på, speciellt med den nya, lite varmare och filmiska paletten.
Detta är en annons:

Vid sidan av Braking Point, när du väl hunnit tröttna på det, finns även Career mode att falla tillbaka på. Spelets expansiva, karriärsläge som blivit lyft direkt från föregående års spel. Mycket är oförändrat frånsett uppdateringar bland förare och banor men erbjuder fortfarande samma fantastiska upplevelse för de spelare som vill dyka med huvudet före in i F1-cirkusen och få den fullständiga, mest kompletta upplevelsen. Vill man så går det dessutom att köra det tillsammans med en polare som då tar på sig rollen som stallets andreförare.

Slutligen har vi även F1 World som löst kan beskrivas som spelets motsvarighet till Ultimate Team, vilket nu ersätter och absorberar det som förra året introducerades som F1 Life. Det är ett alternativt karriärläge som ger dig möjlighet att skapa ett eget racingteam, uppgradera dina bilar och applicera olika strategier. Spelar du dessutom online så tjänar du in erfarenhetspoäng som i sin tur låser upp nya bildelar, visuella uppgraderingar, strategier och mycket annat. Tack och lov är det inte möjligt att spendera riktiga pengar i F1 World (ännu), och vi hoppas självfallet det fortsätter vara så.

Att F1 23 är ett fantastiskt kompetent paket, speciellt för alla fans av sporten, råder det ingen tvekan om. Spelet är ett markant kliv i rätt riktning och en rejäl uppgradering på de mest kritiska av punkter jämfört med föregångaren. Att ratta runt de löjligt snabba bilarna har sällan känts bättre, och F1 World samt Braking Point 2 bidrar med otaliga timmar fyllda av strålande underhållning vare sig du planerar lira ensam eller online. Finns här utrymme för förbättring? Ja, självfallet - konstigt vore det annars. Visuellt hade mer kunnat göras och historiska bilar, samt banor är fortfarande något som saknas.

F1 23F1 23
Karriärläget erbjuder löjligt mycket underhållning för den som så orkar och vill.

Det är tydligt att Codemasters fokuserat på vissa delar mer så än andra, och med mer utvecklingstid hade årets spel kunnat bli precis hur bra som helst, kanske rent av ett regelrätt mästerverk. Vilket också får mig att ifrågasätta huruvida denna årliga revision av licensen är en så värst god idé för serien på lång sikt, något som kan vara ett potentiellt orosmoln framöver. Men att F1 23 är ett helt strålande spel råder det däremot ingen som helst tvekan om. Det låter fantastiskt, ser spektakulärt ut och har sällan erbjudit en så underhållande, lättillgänglig upplevelse. Oberoende av om du är ett redan hängivet fan eller nyfiken nybörjare. F1 på konsol (och PC) har sällan varit bättre.

Testat på Xbox Series X med handkontroll.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Underbar körkänsla, engagerande karriärläge och en uppgradering på alla fronter jämfört med föregående års spel.
-
En del visuella buggar, klyschigt berättande, inga klassiska bilar eller banor.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
F1 23Score

F1 23

RECENSION. Skrivet av Marcus Persson

Världens snabbaste bilsport är tillbaka med besked. Efter föregående års klavertramp har Codemasters fokuserat om, styrt upp skutan rejält och dukat fram till en...

4
F1 23

F1 23

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Marcus Persson

Häng med när redaktionens mest hängivna F1-dåre bjuder på sina första intryck från årets upplaga av EA och Codemasters högoktaniga racingspel, nämligen F1 23.

3
Inga planer på stöd för PSVR2 i F1 23

Inga planer på stöd för PSVR2 i F1 23

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

När årets officiella Formel 1-spel, F1 23, utannonserades avslöjades det att spelet skulle ha stöd för olika VR-headsets till PC, men det nämndes inget om VR och...Loading next content