Svenska
Gamereactor
recensioner
Fallout 4

Fallout 4: Automatron

Den första expansionen uppmärksammar ödemarkens dödliga plåtburkar och tar dig med på en kort men intressant resa, in i maskinistens lya...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Du såg trailern va? Den var inte direkt exalterande, gav inget sug i magen och "ska ha-känslan" låg fortfarande djupt begravd när sista bilden tonat ut. Som en naturlig följd var inte mina förväntningar särskilt höga när jag skulle ta tag i expansionen. Också mycket tack vare att jag aldrig tyckt att robotarna har varit den bästa delen av Fallout, utan mest legat i periferin och bara funnits där. Jag har snarare blivit irriterad när jag stött på en trotsig sentry bot. Efter lite eftertanke insåg jag dock att den känslan förmodligen beror på att jag inte riktigt har fått lära känna robotarna, men det har nu expansionen ändrat på. Häng kvar.

Fallout 4
Räkna med betydligt fler explosioner än vanligt, robotar smäller högt.

Fallout 4: Automatron startar när ett nödanrop surrar in på min radio. När jag anländer till platsen från vilken nödropet kommer ifrån möts jag av full strid, robotar emellan. Efter att ha sänt den sista fientliga roboten till metallskrotshimlen får jag samtala med roboten Ada, som vädjar om hjälp med att söka upp skaparen, the Mechanist, av dessa modifierade mördarmaskiner som terroriserar och dräper invånarna av the Commonwealth. En klassisk hjältesaga i grunden, men en twist uppstår när maskinistens flygande eye bots skrålar ut meddelanden om räddning. Att mördande avskum ska rensas bort och dennes robotar är där för att hjälpa den civila befolkningen. Robotarna rensar som lovat bort raiders, men drar sig inte heller för att avrätta både fredliga köpmän och bosättare. Orsaken tänker jag såklart inte avslöja här.

Handlingen är bra, men den är inte fantastisk. Det som håller den tillbaka är att den är ganska tunn och stundvis känns påskyndad. Som att man kastas igenom den. Expansionen bjuder endast på cirka fyra timmar av nytt material, vilket känns för kort, och den fungerar i praktiken som ett utökat sidouppdrag. Men den är absolut inte dålig.

Detta är en annons:
Fallout 4
I strid är Ada effektiv och farlig, men smygande är inte en av hennes starka sidor.

Så vad är det vi erbjuds med den här expanionen, förutom lite extra handling? Det kan begränsas till två saker, varav den första är en helt ny grupp individer. Rust Devils. Som namnet skvallrar om är de inte direkt några barmhärtiga samariter, utan mer som raiders med en intensiv fascination för mekaniska ting. Deras främsta hobby är att jaga ifatt robotar och programmera om dem till att strida för deras sak. Skulle de vara för skruttiga plockas de nakna på reservdelar som sedan används till finurliga maskiner, snygg utrustning och innovativa vapen.

Fallout 4
Rust Devils är nykomlingar i the Commonwealth men är inte blygsamma för det.

Det andra som erbjuds i Automatron är just möjligheten att bygga och modifiera automatroner, robotar. Detta görs i en speciell byggställning och går till på ungefär samma sätt som när du modifierar din power armor. Du väljer först vilka slags robottyper din automatron ska bestå av och sedan är det bara att börja modifiera.

Detta är en annons:

Välja skyddsutrustning, packningsmöjligheter, vilka slags vapen som ska appliceras och om roboten ska flyga, springa eller lunka fram. Lacka den sedan i din favoritfärg och välj önskad röst, sedan har du en stryktålig farlig kompanjon vid din sida. Eller beskyddare av valfri bosättning om du så vill. Det går även att aktivera robotens personlighet, men alla automatroner är inte utrustade med den möjligheten. Om plåtburken skulle vägra att knipa kan du även stänga av den. Det har även visat sig att robotar är mer liberala när det gäller maniskt samlande av "skräp" och jag njuter nu när jag slipper konstant klagomål vid upplockande av disktrasor och plåtburkar.

Fallout 4
I förstörda robotar kan du hitta modifieringsdelar och reparationssatser som du kan använda till dina egna automatroner.

Hela expansionen kretsar kring robotar och det finaste är att du får en djupare förbindelse till den delen av spelet. Tidigare har de inte alls fått lika mycket omtanke och spelrum. Här får de mer identitet, fler möjliga utseenden och funktioner, samt utrymme att växa in i spelet på ett bättre sätt. Både de gamla och yngre modellerna får nytt liv i olika kombinationer och blir mycket mer intressanta. Snyggare och dödligare.

Under handlingens inledning var jag aningen ängslig över att robottemat skulle kännas krystat. Som att Bethesda valt det endast för att få in en större bredd i striderna, vilket de också fick. Robotarna exploderar kraftigt och är ibland svåra att ha att göra med. Men den första oroskänslan tynade snabbt bort och ersattes av en genuinitet. De olika modifikationerna gör automatronerna riktigt snygga och designen smälter fint ihop med konceptet.

Fallout 4
Automatrons robottema känns i slutändan som ett väldigt passande tillägg, men hade gärna fått behandla ämnet lite längre.

De har även bundit ihop delar av expansionens innehåll med Falloutserien på ett sätt som jag fullkomligt älskar. Utan att avslöja alltför mycket så kommer du att få chansen att smyga omkring i General Atomics gamla fabrikslokaler. Där kommer du att få svar på frågor om produktionen som förklarar sådant som man tidigare bara spekulerat kring.

I slutändan är det en underhållande expansion. Lite för kort och lite för tunn handling, men med ett gäng nya individer samt robotar att glatt skicka ner i graven. Innehållet bidrar till ett rikare Commonwealth. Jag hade dock önskat mig ett längre äventyr för att det ska klicka och kännas helt bra, kanske fler sammanlänkade uppdrag istället för ett lite längre.

Fallout 4
Fallout 4
Fallout 4
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Intressant tema, starka kompanjoner, nya fiender, fint anpassat till spelet, intressanta modifieringar, rikare spelvärld
-
För kort, tunn och påskyndad handling
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • AvocadoOlive
    Good game. What more is there to say? It's good.... 9/10

Relaterade texter

Fallout 4: AutomatronScore

Fallout 4: Automatron

RECENSION. Skrivet av Cecilia Fjällström

Den första expansionen uppmärksammar ödemarkens dödliga plåtburkar och tar dig med på en kort men intressant resa, in i maskinistens lya...Loading next content