Svenska
Gamereactor
recensioner
Family Trainer

Family Trainer

Namco Bandai försöker hänga på Wii Fit-trenden men snubblar strax efter start. Mikael har bytt om till gympakläder för att försöka hitta någon underhållning i att springa på stället

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Minns ni Family Fun Fitness, den där plastmattan till NES? Den med de klämkäcka familjerna i pannband och benvärmare på alla promotionbilderna? En sorts tidig föregångare till Wii Fit, ja, till hela Wii-konceptet med lättförståeliga spel för hela familjen egentligen. Namco Bandai minns i alla fall det, och nu när Wii Fit har revolutionerat spelvärlden och fått TV Shop-tittande mammor världen över att skaffa en Wii för att försöka sätta fläsket i gungning har de bestämt sig för att återuppliva konceptet.

HQ

Vi snackar alltså om ett stycke plast som ger oss spel som, förutom möjligtvis den tredimensionella grafiken, kunde göras på NES. Om det verkar billigt så är det för att det är billigt. De flesta av de sexton olika grenarna fungerar ungefär likadant, med en blandning av frenetiskt stampande och hoppande och möjligtvis lite Wiimote-viftande.

Till exempel Log Leaper och Jump Rope går bara ut på att hoppa över stockar respektive hopprep och känns knappast som påkostade sextondelar av ett dyrt spel. Även om jag känner mig som en kung på hopprep och nästan blir sugen på att springa ner till skolgården här intill och visa ungarna hur skåpet ska stå (eller hoppa, för den delen) är det grymt enformigt och, vågar jag påstå utan att vara någon sjukgymnast, rätt påfrestande för fotlederna.

Ett annat exempel är det småputtriga gruvvagnsracet som starkt påminner om gamla spel med trollet Hugo. Man står rätt upp och ner på mattan och pumpar frenetiskt med Wiimoten, och lutar sig i kurvorna genom att lyfta ena foten. Se för guds skull till att du spelar det här med gardinerna nerdragna och absolut inga andra människor närvarande (om din hamster tycker att du ser ut som en idiot må det väl vara hänt).

Det finns dock ett par roliga grenar. I Pipe Slider sätter man sig helt sonika ner på mattan och tar fart med sin bobliknande grej genom att klappa på sidoknapparna. Sedan styr man genom att trycka på vardera knappen och ska försöka undvika hinder och pricka av fartzoner. Den andra utmaningen som erbjuder någon form av underhållning är Mountain Boarder där man får åka nerför en ramp och ska försöka göra en massa trick på vägen. Det blir snabbt rätt utmanande med snabba hopp för att komma åt ramperna och eleganta trepunktsninjahukningar för att inte köra in skallen i en trävägg.

Detta är en annons:

Men sen finns också grenar som Kayak Attack som är fullständigt katastrofal. Veva Wiimoten i någon vagt paddelliknande rörelse samtidigt som du försöker tilta kajaken åt rätt håll. Jag övergav snart finessen och viftade på som en galning för att bara plöja mig ner förbi stenblock vilket fungerade ungefär lika bra.

Family Trainer ser ut och låter som om Namco eller Bandai (för på den tiden var de ju inte ihop) hade en Family Fun Fitness-klon på gång till Super Nintendo, men övergav idén. Sen hittade de hela konceptet nu när Nintendo har bevisat att folk kan lägga stora pengar på plastskrot framför TV:n och konverterade spelet till Wii med precis samma texturer och ljud. Man skulle kunna kalla grafiken retro, jag kallar den bara ytterst billig.

"Billigt" är alltså det återkommande intrycket. En handfull minispelsidéer har sträckts ut över alldeles för många grenar, som smör på för mycket bröd som den gamla Bilbo brukar säga. Jag trampar på ett tag men tappar snart all motivation eftersom det aldrig finns något som driver mig vidare. Jag saknar den käcka Wii Fit-brädan och den knallvita tränaren som hela tiden peppar på mig. Visst, Family Trainer är inte Wii Fit och kostar 400 kronor mindre, men det här känns bara snålt.

Namco Bandai borde ha svalt stoltheten och gjort ett spel som helt enkelt bara fungerar med Nintendos vågbräda. Då hade de kanske haft flexibiliteten att göra 20 nya, riktigt varierade grenar och fått mig att stanna kvar ett tag. Som det är nu finns det ingen egentlig anledning att lägga pengarna på det här.

Detta är en annons:
Family Trainer
Family Trainer
Family Trainer
Family Trainer
Family Trainer
Family Trainer
Family Trainer
Family Trainer
04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Några roliga grenar, skapligt ljud
-
Dålig precision på Wiimoten, enformigt, råful grafik
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Family TrainerScore

Family Trainer

RECENSION. Skrivet av Mikael Sundberg

Namco Bandai försöker hänga på Wii Fit-trenden men snubblar strax efter start. Mikael har bytt om till gympakläderLoading next content