Svenska
Gamereactor
artiklar

Fem i topp: Harrison Ford

Vi avhandlar ännu en av Hollywoods verkliga krutgubbar när Mackan nu listar Harrison Fords fem bästa skådespelarprestationer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Med en enastående karisma och särpräglad tuffhet har Harrison Ford bringat liv åt en lång rad ikoniska karaktärer under sin långa karriär i Hollywood. Från tidiga dagar med det eventuella genombrottet i American Graffiti. Till stjärnstatus under 80- och 90-talet med Han Solo, Indiana Jones och två Jack Ryan-rullar så har han alltid briljerat i sin förmåga att bibehålla en relaterbar och naturlig framtoning. Det är en karriär pepprad av odödliga rolltolkningar och karaktärer som cementerat Ford i historieböckerna som en av branschens mest tidlösa stjärnor, och här nedan rankar vi nu hans i vårt tycke fem främsta skådespelarprestationer.

Fem i topp: Harrison Ford

(5) Dolt under ytan (2000)
En av Fords helt klart mest förbisedda men också mest komplexa och skrämmande karaktärer. För som Dr Norman Spencer visar han verkligen prov på sin mångsidighet och går stick i stäv mot den typ av hjälteroller vi blivit så vana vid att se honom i. Genom smart och subtilt skådespeleri skiftar Ford sömlöst mellan att vara charmigt inställsam och hotfullt mörk. Knivskarpt och minnesvärt med en sällsam intensitet som kryper under huden på en.

Fem i topp: Harrison Ford
Detta är en annons:

(4) Jagad (1993)
I Jagad bjuder Ford på en av sina mest trovärdiga skildringar som den oskyldigt anklagade Richard Kimble, och förmedlar en stark känsla av desperation och beslutsamhet i sin jakt på att finna den riktiga förövaren. Rå och avskalad med en autenticitet och närvaro gör varje scen i filmen till en fröjd, något som kombinerat med Fords naturliga karisma bidrar till att göra prestationen i Jagad till en av hans absolut mest intensiva och minnesvärda.

Fem i topp: Harrison Ford

(3) Star Wars: A New Hope (1977)
Det är så klart omöjligt att skapa en lista över Harrison Fords bästa rollprestationer utan att inkludera Han Solo, den mest älskvärda av antihjältar och antagligen den roll som flest personer associerar skådespelaren med. Med en distinkt kombination av humor, mod och sårbarhet så skänker Ford den till ytan iskalla prisjägaren en utsökt komplexitet, inte minst genom sin rakhet och charm. Samtidigt som han perfekt balanserar Solos cyniska drag med hans mer emotionella sida, och gång på gång påvisar att karaktären har ett hjärta av guld.

Fem i topp: Harrison Ford
Detta är en annons:

(2) Blade Runner (1982)
Komplexa känslor och moraliska dilemman står på menyn i Harrison Fords fullständigt utsökta porträtt av Deckard, den slitne och desillusionerade jägaren som genom sitt tuffa yttre döljer en långt mer sårbar, emotionellt och existentiellt ifrågasättande sida. Det är en mångfacetterad karaktär, ja antagligen Fords i särklass mest komplexa under sin långa karriär, men som han med otrolig balans och träffsäkerhet lyckas förmedla med makalös perfektion.

Fem i topp: Harrison Ford

HARRISON FORDS BÄSTA SKÅDESPELARPRESTATION:
(1) Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten (1981)
Med en lång, sprudlande karriär bakom sig så är det alltjämt en roll som sticker ut från mängden och som i mitt tycke spelar på samtliga av Fords främsta styrkor. Jag talar självfallet om Indiana Jones, den karismatiske, äventyrliga charmören som trots sina otroliga äventyr ständigt lyckas vara både trovärdig och relaterbar i händerna på Ford. Kvicka, perfekt tajmade repliker, raka rör, stenhårda knytnävsslag blandas med en oväntad sårbarhet och inre moralisk kompass vilket gör Jones till en av de mer dynamiska men ändå komplexa hjältarna på bioduken. Och den i vårt tycke mest tidlösa, bästa prestationen från allas vår älskade Harrison Ford.

Tidigare delar ur denna artikelserie:
Tom Hanks
Robert De Niro
Jim Carrey
Tom Hardy
Tom Cruise
Cate Blanchett
Michael Douglas
Kevin Spacey
Meryl Streep
Kurt Russell
Denzel Washington
Leonardo DiCaprio
Morgan Freeman
Brad Pitt
Nicolas Cage
Bruce WillisLoading next content