Svenska
Gamereactor
recensioner
FIFA 19

FIFA 19

Dags för årets fotbollsfest. Den plattfotade vänsterbacken Kim har spurtat över gräsplaner med lackande svett i pannan och noll bollkontroll...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är alltid extra kul med fotbollsspel (soccerspel, som Mäki hade sagt) samma år som det har spelats ultrasvettiga VM-matcher, tycker jag. Intresset för sporten ökar liksom i samhället och kanske extra mycket hos oss som inte följer några ligor överhuvudtaget. Som gammal vänsterback brukar jag dock snegla på FIFA-spelen varje år, även om jag idag hellre spelar NHL, personligen. Men grundintresset för fotboll ligger alltid där och skvalpar i bakgrunden och sen EA Sports valde att inkludera Journey-läget (där fotboll blandas med intriger och narrativt driv) tycker jag att det finns lite mer värde i spelserien för varje år, även om de faktiska nyheterna kanske uteblir. Jag är alltså definitivt ingen hardcore-spelare när det gäller FIFA, men årets upplaga är faktiskt en ordentligt underhållande produkt.


Som jag ser det finns det tre (givetvis fler, men häng med här) olika typer av spelare som kan tänkas vara intresserade av att plocka upp Fifa 19. Den första är i samma grupp som jag, vi som kan uppskatta fotboll men vill gärna ledas igenom en berättelse samtidigt. Den andra är de som vill bjuda över ett par skrikiga vänner, mula burritos i ansiktet och spela tillsammans in på småtimmarna. Den tredje gruppen är alla som år efter år investerar massvis med tid och kosing i Ultimate Team-läget och kommer så fortsätta göra till EA Sports släpper en enskild klient för det, med årliga uppdateringar för lagupställningar och liknande.

FIFA 19
"Det heter FOTBOLL, Mäki, FOTBOLL"

För oss som vill ha mer Journey kan jag glatt meddela att det såklart finns inkluderat även i år. Berättelsen kretsar fortfarande kring Alex Hunter och hans direkta närhet där både hans närmsta vän och rival är spelbar samt halvsyrran Kim. Det ska tränas, hållas presskonferenser och shoppas kläder samt såklart spelas viktiga matcher. Journey är ett sådant läge som verkar dela upp spelare på två olika sidor - vissa älskar, andra hatar. Jag gillar det. Jag uppskattar faktiskt att ha kontext och en röd tråd att följa istället för att bara spela match efter match som Manchester United och till slut vinna en pokal men knappt ha några minnesvärda händelser att reflektera över. Ett par förändringar finns såklart, som möjligheten att knyta band med sina mentorer för djupare spel och fler val som skräddarsyr berättelsen. Jag tycker tempot här hade kunnat justeras en aning, vissa träningsmoment tenderar att kännas som utfyllnad men överlag är jag glad att EA fortsätter att punga ut resurser på ett spelläge som ändå är förhållandevis litet.

Detta är en annons:

Utöver Journey finns precis allt som du någonsin kan önska av ett FIFA, sett till spellägen. Vill du skapa ditt eget proffs och jaga framgång kan du göra det, vill du endast lagga straffar är det också möjligt och givetvis kan du fortsätta investera i Ultimate Team (som har fått många kvalitetsförändringar). I år finns även UEFA Champions League inkluderat, med officiella presentationer och turneringar som kommenteras av Derek Rae och Lee Dixon vilket såklart skänker ytterligare verklighetskänsla till hela spelet. Men oavsett hur många spellägen som finns och på vilka sätt du kan spela är det väl just själva spelbarheten som är det som är den absolut viktigaste punkten i ett spel som det här? Tur då att den är helt superb.

FIFA 19
FIFA 19 är ett superbt fotbollsspel

Det ska sägas direkt. FIFA 19 är en ren förlängning av den briljanta spelbarhet som EA Sports stolt har implementerat i serien de senaste åren. FIFA 17 och FIFA 18 var båda strålande spel och konceptet att inte laga någonting som inte är trasigt kan lätt appliceras här. Den fundamentala fotbollen är verkligen riktigt, riktigt bra. Spelarna känns följsamma och smidiga i sina animationer, balansen mellan flyt och tyngd känns naturtrogen och bollfysiken känns minst lika bra som den har gjort i de senaste spelen. Det går liksom inte att komma ifrån att spela FIFA 19 är det bästa sättet att uppleva fotboll utan att snöra på sig spikskor och benskydd och faktiskt bli svettig.

Även om det känns väldigt snarlikt från förra årets installation finns det faktiskt ett par spelmekaniska nyheter som EA stolt pratar om. "Active Touch System" är ett av dem och "50/50 Battles" ett annat. Active Touch System innebär förbättrad simulerad bollkontroll vid exempelvis mottagande. Det ska också hjälpa till att få specifika spelare att kännas mer unika med möjligheter att utföra sina egna manövrar på bättre sätt än tidigare. 50/50 Battles tar hjälp din reaktion och spelaren på planens förmågor för att avgöra när, var och hur du faktiskt ska vinna en duell på ett smartare sätt. Exakt hur spelmässigt förändrande de här nyheterna faktiskt är rent praktiskt är svårt att avgöra, men visst känns det som att det finns mer personlighet i spelet, överlag.

Detta är en annons:
FIFA 19
Tack vare Frostbite-motorn får vi spelare som inte bara är detaljerade men faktiskt efterliknar sina verkliga verkliga förmågor

Sen EA valde att gå över till den svenskutvecklade Frostbite-motorn har FIFA-spelen med enkelhet briljerat på den tekniska biten. Hur kläder rör sig, animationer på spelare och närbilder på svettiga plyten imponerar ständigt och det är egentligen bara NBA 2K-serien som kan komma i närheten av den otroligt krispiga grafik som finns här, om vi snackar om sportspel, alltså. Detsamma gäller även förstås i Journey-läget där framförallt huvudkaraktärerna framstår som extremt mänskliga i sina sätt att röra sig och integrera med varandra.

Tillsammans med det kan vi lägga till klart godkända röstskådespelare som för berättandet framåt och en ljudmix från spelplanen som känns genuin och övertygar med allt från det dova dunset från när spelare sparkar hård läderboll till publikens vilda jubel vid en oväntad vändning. Även kommentatorerna är klart godkända med endast ett par märkligt rapporterade händelser här och där.

FIFA 19
Lite fler nyheter hade inte skadad, men i grunden är FIFA 19 spelmekaniskt briljant

Det är svårt att verkligen syna sportspelen i sömmarna år efter år. Med minimala förändringar, få nyheter och en väldigt bekant upplevelse kan man snabbt konstatera att det antingen är ett bra spel, fortfarande, eller lider av samma enerverande problem som fjolårets upplaga. I fallet FIFA 19 är det det förstnämnda som stämmer, det är fortfarande en ytterst välslipad fotbollssimulator med höga produktionsvärden och solid spelbarhet för att vara värt att investera i, tycker jag. Det har inte hänt särskilt mycket, men med ny berättelse i Journey, mer Ultimate Team, inkludering av UEFA Champions League och ett par minimala förändringar fortsätter serien att briljera, helt klart.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Oöverträffad spelbarhet, Journey-läget är underhållande, spännande inkludering av UEFA Champions League, läcker grafik,
-
Något för få riktiga nyheter
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

9
FIFA 19Score

FIFA 19

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Dags för årets fotbollsfest. Den plattfotade vänsterbacken Kim har spurtat över gräsplaner med lackande svett i pannan och noll bollkontroll...

0
Mer än en halv miljard minuter FIFA-esport

Mer än en halv miljard minuter FIFA-esport

ESPORT-TEXTER. Skrivet av Jonas Mäki

Niko Partners-analytikern Daniel Ahmad meddelar att över en halv miljard minuter FIFA-esport har tittats på att fans världen över. Och Madden Bowl på ESPN2 drog sju...

0
KiNG vann FIFA eWorld Cup-trofén

KiNG vann FIFA eWorld Cup-trofén

ESPORT-TEXTER. Skrivet av Jonas Mäki

FIFA eWorld Cup spelades i London över helgen och med tanke på KiNG Esports lag - Nicolas 'Nicolas99FC' Villalba och Donovan 'F2Tekkz' Hunt - är det kanske inte så...

0
FIFA 19 sålde mest i Europa förra året

FIFA 19 sålde mest i Europa förra året

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Européer älskar FIFA-spelen, så är det bara, så till den milda grad att FIFA 19 sålde mer än exakt alla andra spel i vår del av världen under 2018. Faktum är att det är...Loading next content