Svenska
Gamereactor
nyheter

Filmåret 2023 slår post-covid-rekord sett till intäkter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Trots flera stora filmfloppar detta året så som The Flash och Indiana Jones and the Dial of Destiny slog 2023 till och blev det bästa intäktsåret och tar nu över rekordet sen pandemin. Vinnaren av mest filmintäkter detta året är filmen Barbie som drog in över 1,4 miljarder dollar världen över och 636 miljoner dollar bara i USA. Enligt The Hollywood Reporter var USA:s totala filmintäkter under 2023 hela nio miljarder dollar och det är en ökning sen året innan med över 20% som då landade på 7,5 miljarder dollar totalt.

Senast det visade så här höga siffror var 2019 då totalen hamnade på 11,4 miljarder. Så med 9,05 miljarder springer vi nu alltså om året efter Covid-pandemin 2020 som landade på 9,03 miljarder. Även om vi inte nått upp till siffrorna som var pre-Covid så har det varit ett riktigt bra år för filmindustrin ändå. Och det är en mycket tack vare filmerna Barbie och Oppenheimer och det avrundades senare med överraskningarna Purpurfärgen och Wonka.

Hollywood hoppas självklart på ett fortsatt rekordår i 2024 men det finns lite grus på vägen som kan förstöra och mycket på grund av strejken som var i somras då SAG-AFTRA och WGA kämpade för högre löner. Detta medför nämligen att hela 2024:s releaselista ruckas på då detta har medfört stora förseningar för många filmer som fick pausa sina inspelningar. Men början av detta filmår ser ändå ljust ut. 1:a Mars kommer Dune: Part Two som egentligen skulle släppts under 2023 men som försenades kraftigt. Den efterlängtade Mad Max: Furiosa släpps också och förhoppningsvis kommer dessa att få folk att köa till biograferna.

källa

Filmåret 2023 slår post-covid-rekord sett till intäkter
Filmen Barbie var den film som under 2023 drog in mest cash.


Loading next content