Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Final Fantasy X-2

Final Fantasy X-2

För första gången någonsin gör Square en direkt uppföljare i Final Fantasy-serien. Se till att du har spelat klart tian innan du kollar in det här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Final Fantasy X slutade som bekant med att Yuna tappade förmågan att frammana monster samt att Tidus återvände dit han kom ifrån - om han någonsin egentligen hade existerat. Men berättelsen tar inte slut där och Square ville berätta mer, samt givetvis utnyttja spelmotorn lite till. I nyutgåvan Final Fantasy X International lades ett extra slut till där vi fick se vad som hände med Yuna, Rikku, Wakka och Lulu några år senare. Yuna kan fortfarande inte glömma Tidus och hittar en dag mystiska klot som visar bilder av honom.

HQ

Grafiskt sett ser alltså X-2 (det officiella uttalet är "tio två", inte "x två" ut ungefär som föregångaren. Det som däremot är förändrat är spelsystemet. Numera finns bara tre spelbara figurer - Yuna, Rikku och en ny dam vid namn Paine. Den sistnämnda påminner en del om Lulu i utseende och attityd och bidrar till att göra gänget lite mer seriöst än ett pyjamasparty för tioåringar. Men faktum kvarstår, efter att ha spelat den japanska versionen i några timmar, att spelet inte är allvarligt på något sätt. Det är fjantigt, fjolligt och fnissigt... och faktiskt ganska kul. Har du allergi mot Charlies Änglar kanske du ska undvika det här, men det är trevligt att få hälsa på i Besaid och Guadosalam igen och se vad som har hänt de senaste åren.

Stridssystemet är mer aktivt och du kan kombinera attacker på olika sätt. Allt går i en raskare takt med mer action. Figurerna står inte heller kvar på samma plats hela tiden. Istället för att skifta in nya karaktärer efter behov kan de tre tjejerna istället byta "yrken", ungefär som i Final Fantasy V. Efter en kort förvandlingssekvens - ersättaren till aeons och ett sätt att locka Sailor Moon-fansen - får figurerna nya kläder i klassisk stil och nya attackmöjligheter. Stor filthatt och Firaga åt svartmagikerna och rödvit rock och Life åt vitmagikerna alltså. Jag kan hälsa att Rikku är svinläcker som svart magiker.

Även utanför striderna finns en del innovationer som att Yuna numera kan hoppa och klättra mellan plattformar, även om det främst är en estetisk nyhet. Större är det faktum att du börjar med ett luftskepp och kan ta dig runt världen i din jakt på de underliga kloten. Du kan alltså åka precis vart du vill och ta itu med uppdragen i valfri ordning. Givetvis finns det några rivaler som gärna försöker stoppa dig. Utvecklarna menar att det kommer att ta längre tid än ett vanligt Final Fantasy-spel om du vill försöka se precis allt.

Tyvärr blir det ingen Uematsu-musik i det här spelet, men de övriga toppdjuren från Square är givetvis inblandade. Det är alltså inget billigt hafsverk, utan lika genomarbetat som de reguljära spelen. Ännu finns inget datum i Europa, men innan jul kanske vi hinner få det. Kan vi få en hyfsad PAL-konvertering den här gången tro?

Detta är en annons:
Final Fantasy X-2
Final Fantasy X-2

Relaterade texter

Final Fantasy X-2Score

Final Fantasy X-2

RECENSION. Skrivet av Mikael Sundberg

För första gången någonsin får vi se vad som egentligen händer efter att en värld har räddats och ondskan krossats.

0
Final Fantasy X-2

Final Fantasy X-2

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Mikael Sundberg

För första gången någonsin gör Square en direkt uppföljare i Final Fantasy-serien. Se till att du har spelat klart tian innan du kollar in det här.Loading next content