Svenska
Gamereactor
recensioner
Football Manager 2024

Football Manager 2024

Gamereactors eget sportorakel har delat ut betyg till årets upplaga...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det här är något av ett mellanår för Football Manager-serien. Utvecklarna har redan utannonserat att det kommer stora förändringar till nästa år. Den största är nog att serien kommer få Unity som grafikmotor, vilket kommer ge en helt ny dimension av utseendet som börjar bli rätt trött nu. 3D-motorn infördes för 15 år sedan, så det är verkligen dags för något nytt. Men vi är inte riktigt där ännu för först kommer Football Manager 2024, det sista spelet i denna era av serien.

Vilket gör att detta är ett konstigt spel att recensera. Allt hype ligger på nästa år, utvecklarna är upphetsade över nästa år, och jag är personligen mycket nyfiken på hur det blir nästa år. Men ändå står vi här, med ett spel som känns som en eftertanke. Det har dock lagts till några väldigt bra tillägg, men i grund och botten är det samma Football Manager som vi har lärt känna under årtionden. Det första nya du kommer upptäcka, eftersom det direkt trycks upp i nyllet, är möjligheten att justera taktiken för fasta situationer. Instruktioner som kan ges är bland annat om hörnorna ska slås mot första stolpen, in i mitten, eller mot bortre stolpen. Eller hur många spelare som ska vara framme för hörnorna eller frisparkar. Inte bara det, det går nu också att välja vilken spelare som ska vara i vilken position på de fasta situationerna. Föredrar du att ha din starkaste, längsta spelare framför målvakten? Nu kan du ha det. Med detta ingår också en ny roll att fylla, nämligen en tränare för fasta situationer. Ett utmärkt tillägg som ger ytterligare djup till allt möjligt småpillrande i taktiken.

Football Manager 2024
Animationerna är förbättrade på planen.

Det andra som du nog också snabbt kommer att märka handlar om att sälja spelare. Nya möjligheter att använda en förmedlare har lagts till. Om en spelare är extra svår att bli av med, som en FM-version av Harry Maguire, kan du anlita en förmedlare som letar upp bud åt dig. Detta har både fördelar och nackdelar då det å ena sidan ger dig de extra buden du letar efter, men å andra sidan kommer att kosta dig en liten del av övergångssumman. "Erbjud till klubbar" har också blivit ersatt av något som kallas TransferRoom. Detta är ett riktigt företag, men i spelet är det mest ett namnbyte med samma funktioner.

Detta är en annons:

Nästa år kommer det som sagt bli en riktig stor förändring när det gäller allt utseendemässigt och jag räknar med att detta också kommer att gälla spelet på planen. I år är utseendet precis det som vi har vant oss vid de senare åren, men med förbättrade spelarrörelser, bollfysik, och ljussättning. Ja, den beskrivningen hämtades direkt från deras hemsida, men det är faktiskt nåt som du också kan märka om du väljer att granska det närmare. Animationer och liknande är inget som de flesta som spelar Football Manager bryr sig om och ingen förväntar sig FIFA/EA Sports FC-liknande grafik, men det är ju trevligt om det ser någorlunda riktigt ut. Och medan animationerna ser något bättre ut än förra året finns det fortfarande små problem som alltid verkar plåga serien. Det starkaste minnet jag har från min tid med recensionsexemplaret var en långboll från ena planhalvan där målvakten bara sprang rakt förbi bollen, gav upp och lät en anfallare springa från mittlinjen, ta bollen vid straffpunkten och rulla in den i det vidöppna målet. Det är små saker som dessa som gör att jag verkligen längtar efter att få den nya grafikmotorn.

Football Manager 2024
Årets stora tillägg är att kunna justera fasta situationer.

Något annat som jag också hoppas att de förändrar är presskonferenser och spelarsnack. Det förstnämnda känns fortfarande helt betydelselöst och frågorna upprepas för ofta. Spelarsnacket är en bra tanke, men det är så konstigt upplagt. Spelare blir sura för den minsta lilla och det behöver inte ens vara kritik. Min 18-årige reservmålvakt fick chansen i cupen, höll nollan, och räddade en straff. Efter matchen hade jag ett individuellt snack med honom och jag klickade på konversationsmöjligheten "Grattis till den räddade straffen". Kul med uppmuntran för junioren tänkte jag. Men han tog illa upp och var sedan sur i flera månader, vilket gjorde att jag inte kunde förlänga kontraktet på en lång stund. Jag förstår mig inte på dessa konversationer eller logiken bakom. Spelare kan bli så arga för att du berömmer honom för hans prestationer på träningarna att han vill lämna klubben omedelbart. Jag förstår det om tränaren är onödigt taskig, men inte för positiv feedback.

Football Manager 2024
Så här ser han ut i år, Ballon d'Or-vinnaren.
Detta är en annons:

Behöver du köpa Football Manager 2024 om du redan spelar förra årets version? Nä, inte för fullt pris. Det finns inte tillräckligt mycket nytt innehåll. Håll istället i pengarna till nästa år när spelet som utvecklarna själva kallar nästa kapitel släpps. Har du däremot redan Game Pass är det så klart ett spel du bör ladda ner när det kommer på måndag, speciellt när det nu finns en möjlighet att fortsätta på samma sparfil som du använde i Football Manager 2023.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Bra taktiskt tillägg av fasta situationer, beroendeframkallande, extremt djupt
-
Spelarkonversationer behöver mer polering, är fortfarande i princip samma spel
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Football Manager 2024 släpps i november

Football Manager 2024 släpps i november

NYHET. Skrivet av Niclas Wallin

Årets upplaga av Football Manager blir lika punktligt som vanligt, det blir som de senaste åren släpp i november, närmare bestämt den 6:e. Detta meddelade Sega och Sports...Loading next content