Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Dying Light 2 Stay Human

5 Snabba: Dying Light: 2 Stay Human

Parkour! Död! Motorsågar! Det vankas en hel del rent gotta i Techlands kommande tvåa och nykomlingen Lukas har tagit tempen på det...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag spelade aldrig Dying Light och har ingen koll på Dying Light 2: Stay Human, vad är det för något?
Dying Light är ett actionspel med skräckinslag sett ur förstapersonsperspektiv som utspelar sig under en pandemi och släpptes år 2015. Ett mystiskt virus har börjat sprida sig i den fiktiva staden Harran som ligger någonstans i Mellanöstern. Det går illa, riktigt illa. De som smittas av viruset drabbas av svåra plågor och blir extremt aggressiva. Du spelar Kyle Crane, en agent som skickas in i Harran för att ta tillbaka ett stulet dokument som används vid utpressning. Dying Light 2: Stay Human är alltså uppföljaren till det spelet. Uppföljaren utspelare sig 15 år efter det första spelet. Dammet har börjat lägga sig något sedan världen stod i brinnande apokalyps. Bara ett par ynka procent av världens befolkning lever fortfarande. Mänskligheten befinner sig i någon form av ny medeltid men har ändå börjat landa i den nya vardagen. Livet går inte längre bara ut på att överleva utan livet ska levas också. Spelet utspelar sig den här gången i en ny fiktiv stad, någonstans i Europa. Huvudpersonens namn är nu Aiden Caldwell, en karaktär som beskrivs som en "vandrande pilgrim" som söker sanningen om sitt eget förflutna och finna "den som du har förlorat".

Dying Light 2 Stay Human
Taken och solljus må ge ett skydd från de infekterande men inte från en flygande Aiden.

Ah okej så zombies och postapokalyps, betyder det att det är någon form av The Last of Us-kopia? Jag gillade The Last of Us men är inte sugen på ett spel som mjölkar en hajp.
Bra fråga och bra smak! Vi kan dock lugna dig, det här är inte en The Last of Us-klon. Utöver den uppenbara skillnaden att spelet är sett ur förstapersonsperspektiv så är Dying Light 2: Stay Human spelmässigt något helt annat. Till skillnad från Joel, Ellie och Abby, som alla förvisso var fantastiska karaktärer, så är Aiden lite mer av en världsmästare i parkour. Aiden flyger fram genom banorna som bjuder på rejäla nivåskillnader likt en ekorre. Där våra protagonister i The Last of Us fått leta efter en stege flyger Aiden upp för väggar och att placera plankor mellan avsatser är inte att tala om, här hoppas det. Striderna är snabba och brutala och huvudsakligen verkar närstridsvapen vara det som finns till hands men även fällor och hemmabyggda skjutvapen är en del av arsenalen. Räkna med mer vansinnigt ös med ett riktigt häftigt flyt mellan klättrande och strid i Dying Light 2: Stay Human! Vi kommer dessutom spela i en öppen värld och för de som gillar att pyssla med diverse sidosysslor finns det gott om saker att göra. Att klara spelets huvudstory tar cirka 20 timmar, huvudstory och sidouppdragen tar drygt 70 till 80 timmar men det ska ta drygt 500 timmar om man ska klara rubbet. Designmässigt har spelet dessutom en stil som känns rätt unik. Väderkvarnar och odlingar täcker flera av taken dit många överlevare har tagit sin tillflykt. Det uppstår en rätt intressant situation i designen när invånarna inte kan förlita sig på modern teknologi men ändå lever i vad som tidigare var en modern storstad. Värt att veta kan också vara att spelet bjuder på ett samarbetsläge för upp till fyra spelare, perfekt för oss som är lite lättskrämda av oss och vill ha någon att dela paniken med.

Dying Light 2 Stay Human
Det finns ändå något vackert i Techlands postapokalyps.
Detta är en annons:

Okej det låter ju hoppfullt, men slåss man bara mot zombies? Tycker det kan bli lite långtråkigt.
Till att börja med kan vi säga att de infekterade i spelet inte bara kommer i ett utförande. Beroende på i vilket infektionsstadie offret för viruset är i kommer den infekterade agera olika och vara olika farlig. Dessutom har flertalet av de som smittats drabbats av olika mutationer som oturligt nog kan vara väldigt effektiva när det kommer till att skada människor. De infekterade är framför allt aktiva när det är mörkt och skillnaden på dag och natt och om man rör sig i en mörk lokal kommer påverka spelbarheten. Utöver de infekterade finns det även tre mänskliga grupper som Aiden kommer möta i staden. Först ut har vi gruppen som kallas Peacekeepers. De är en grupp före detta militärer som vill bringa lag och ordning i staden men kanske tar i med hårdhandskarna lite väl ofta. Näst ut är gruppen som kallas Renegades. Renegades består av tidigare fångar. Likt Peacekeepers är Renegades inte några dunungar som drar sig för att använda våld. Sist ut har vi Survivors. Survivors består mest av vanliga medborgare och är den gruppen med minst våldskapital som ofta hamnar i kläm. Om de olika grupperna blir dina vänner eller fiender, det ska bero på hur du som spelare väljer att agera i olika situationer som du kommer ställas inför.

Okej det låter som att valfrihet är en grej alltså, är det lite rollspel över spelet?
Techland har definitivt kikat på rollspelsgenren under utvecklingen av Dying Light 2: Stay Human. Bland annat har man arbetat med Chris Avellone som var med och skrev storyn till Fallout: New Vegas och Divinity: Original Sins 2. Storyn och spelvärlden ska i stor utsträckning påverkas av spelarens val. Som exempel ändras affischer och graffiti i ett område om maktbalansen rubbas men vi kan även räkna med större påverkan än så. Som tidigare nämnt kommer dina val också påverka hur de olika gruppernas inställning till Aiden ser ut. Exakt hur detta kommer fungera och hur bra är svårt att svara på innan vi fått spela större delar av spelet men det låter klart intressant. Det finns även ett egenskapsträd att utforska likt i de flesta rollspelen. Det har visats upp ett träd för parkour och ett för strider som bjuder på en hel del olika egenskaper. Det ser kanske inte ut att vara de mest komplexa egenskapsträd vi sett men sen är ju Dying Light 2: Stay Human inte ett renodlat rollspel.

Dying Light 2 Stay Human
Striderna ser riktigt läckra ut och flyter på väldigt fint.

Okej, nu har jag ändå blivit sugen! När kommer det och vad kan jag spela det på?
Det var tänkt att släppas 2020 men försenades. Nu har Techland lovat dyrt och heligt att det inte blir fler förseningar och att Stay Human ska släppas 4:e Februari 2022. Du kan spela spelet på PC, Playstation 5, Playstation 4, Xbox One samt Xbox Series X/S. Till de äldre konsolerna körs det i 1080p 30 bilder per sekund och ska flyta bra på Playstation 4 Pro åtminstone. För Playstation 5 och Xbox Series S/X kommer ett läge med 4K och 60 bilder per sekund samt ett läge med Ray Tracing (och gissningsvis 30 bilder per sekund). Informationen från Techland har inte varit helt tydlig så bli inte allt för besvikna om Xbox Series S inte kommer köra spelet i riktigt lika hög upplösning som storebror Xbox Series X även om Techland säger att man siktar på det. Helt tydligt blir det nog inte förrän spelet släpps.

Detta är en annons:
Dying Light 2 Stay HumanDying Light 2 Stay HumanDying Light 2 Stay Human

Relaterade texter

Dying Light 2 Stay HumanScore

Dying Light 2 Stay Human

RECENSION. Skrivet av Adam Holmberg

Adam har hoppat, klättrat och kämpat sig genom postapokalypsen i Dying Light 2 för att leverera en recension...

1
Dying Light 2 får New Game+ med mera idag

Dying Light 2 får New Game+ med mera idag

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Techland har flera gånger sagt att de kommer lägga till ett så kallat New Game + i Dying Light 2 Stay Human, och idag är det dags. Utvecklarna har gett oss en video där...Loading next content