Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Akimbot

Akimbot

Vi har klämt lite på Evil Raptors kommande...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Riktigt bra plattformsspel skapade av någon annan än Nintendo är faktiskt ganska sällsynta nuförtiden. Eran där exempelvis Crash Bandicoot, Jak och Daxter, Spyro the Dragon, Rayman, Banjo-Kazooie och liknande ansikten från spelindustrin regerade - är över, men det finns några utvecklare som kämpar för att bevara och fortsätt arvet som är förtjusande och roliga action-äventyrsplattformar. En sådan utvecklare är Evil Raptor, en liten fransk indiestudio som blev berömmelse redan 2020 när Pumpkin Jack gjorde sin debut. Nu, 2024, är samma team tillbaka och redo att återvända till plattformslivet med sitt nästa projekt Akimbot. Jag har haft chansen att gå hands-on med spelet under min tid i Los Angeles för Summer Game Fest, där jag fick spränga mig igenom den första nivån för att få en bra smak av vad det ger till bordet. Akimbot är ett spel om två robotar. Huvudkaraktären, den som spelaren kontrollerar, är känd som Exe och är i grunden en robotförbjuden som anses för sin stridsförmåga. Companion-boten heter Shipset, och fungerar i princip som en töntig sidekick som får Exe i problem och knäcker ordlekar när den ser en möjlighet att göra det. På många sätt är det en dynamik som förmodligen bäst kan beskrivas som en coolare och mer suave version av Ratchet and Clank.

AkimbotAkimbot

På tal om Insomniacs briljanta serie, det finns många likheter med Akimbot också. Det är ett 3D-spel som spelas ur ett tredjepersonsperspektiv där du hoppar, mal och korsar genom en mängd olika platser och nivåer som är väldigt olika, samtidigt som du använder en mängd vapen och verktyg för att spränga isär miljön och för att besegra alla fiender som står i din väg. Akimbot har inte riktigt den flytande och renodlade förfining som Ratchet and Clank, men med tanke på att detta är ett indiespel gjort av ett lag som är en bråkdel av storleken, kan detta vara mer än väntat. Ändå, trots den mindre skalan, verkar nivåerna och världarna som Evil Raptor har skapat ha gott om djup och räckvidd. Den första nivån som jag fick tänja på till dess gränser hade sand- och strandtema, och inkluderade olika öar fulla av turistrobotar medan infrastruktur och världens sanna rikedom anspelas i bakgrunden i form av svepande nätverk av rör. Att kombinera allt detta med azurblå vågor och olika andra intressanta platser som ofta döljer hemligheter, som kräver lite uppfinningsrikedom och kreativitet för att knäcka, gör att nivåerna i Akimbot framstår som spännande och roliga att spela.

AkimbotAkimbot
Detta är en annons:

Kärnan i spelet passar också detta, eftersom Exe har många verktyg och mekanik att bemästra. De flesta kretsar kring att sikta och skjuta medan du är på resande fot, men det finns närstridssystem, rörelseförmågor som skjutning och streck, och möjligheter att anpassa och förbättra Exe och hans utrustning på vägen också. Återigen, Exe ser inte bara ut som Ratchet, utan den spelar som han också. Men det huvudsakliga området som det här spelet verkar skilja sig från Insomniacs serie är hur det verkar vara en mer mogen ton här. Det kan se ut som om det är byggt för barn, men teman, humorn, dialogen, allt är designat och bjudet med äldre publik i åtanke. Den är inte grov eller faktiskt mogen, men den är inte lika anpassad till ungdomar som Ratchets äventyr brukar vara. Min tid med Akimbot var bara kort, men mellan plattformsspelet, utforskningen, striden och bossstriden i slutet av nivån jag testade, är det tydligt att det här spelet tar det som gjorde plattformsspel till kung under PS2-eran och sedan anpassar sig och som passar den moderna eran. Det här spelet är enkelt roligt och verkar vara ett idealiskt sätt att luta sig tillbaka, omfamna lite nostalgi, samtidigt som du faktiskt får njuta av en helt ny historia från ett talangfullt indieteam.

Relaterade texter

Akimbot

Akimbot

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Ben Lyons, GR EU

Vi har klämt lite på Evil Raptors kommande...Loading next content