Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Samba de Amigo

Samba de Amigo

En apa med maracas. Definitionen av lekfullhet. Dreamcast-klassikern Samba de Amigo är på väg till Nintendo Wii och vi både ler och ber samtidigt. Kommer klassikern att överleva konverteringen?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Åtta år innan vi började oja oss över prislappen på Rock Band släpptes ett annat musikspel som inte heller var så snällt mot plånboken. Sonic Teams maracastitel Samba de Amigo såldes tillsammans med en sensor och maracas-kontroller för cirka en tusing och det släpptes dessutom till Dreamcast när konsolen var på väg ut. Samba de Amigo fick på grund av detta kanske inte de försäljningssiffror det förtjänade, men spelet var ett av konsolens bästa och när det nu anländer till Nintendo Wii får maracas-primaten chans att fängsla nya grupper av rytmiska spelare.

Beskrivningar av hur man spelar ett musikspel låter alltid trettio miljarder gånger krångligare än vad det i praktiken är, men jag gör ett försök ändå. När din låt spelas rör sig prickar mot sex ringar i olika färger och det gäller att skaka Wii-fjärr och/eller nunchuk i rätt ögonblick och dessutom i rätt höjd. Det finns tre höjdlägen; high, middle och low. I vissa lägen ombes du dessutom att posera och sträcka ut dina handkontroller på ett särskilt sätt. Om du har spelat något musikspel i ditt liv kommer du att snabbt fatta hur dina tänkta maracas ska skakas, men att klara de svåraste nivåerna är ändå en rejäl utmaning.

Wii-fjärren och nunchuken är som bekant inte designade för att likna något särskilt utan för att likna allt möjligt, så att få samma känsla som i Dreamcast-versionen där ens maracas var "verkliga" är förstås omöjligt. Att få med ett par specialkontroller till Wii-versionen hade varit trevligt (möjligheten diskuteras faktiskt fortfarande av Sega), men detta alternativ är förstås logiskt och sparar dessutom lite plats och formodligen pengar. Då nunchuken är aningen för lätt är möjligheten att använda två Wii-fjärrkontroller i varsin hand dessutom en bra idé.

Samba de Amigo går att spelas i en handfull olika spellägen och flera är tagna från originalet. Du kan skaka maracas själv eller med en kompis. Hustle Mode lägger till lite poserande och därmed svårighet. Spelläget Love Mode är bara till för folk som heter Love och jag kan därför inte säga så mycket om det. Gamereactors Love Bolin, som testat spelet tillsammans med Courtney Love, låter dock meddela att Love Mode låter två personer samarbeta i låtarna, och om de är i synk får paret reda på hur bra de passar för varandra. Gulligt!

Detta är en annons:

En stor del av charmen hos Samba de Amigo är den mycket inbjudande, färgglada grafiken och de livfulla scenariona som omger Amigo, Amiga, Linda, Bingo, Bongo och alla andra karaktärer med namn exotiskare än "Kjell-Åke". Det händer helt enkelt en jädra massa på skärmen samtidigt som du försöker pricka prickar och att din taktkänsla påverkar vad som sker med åskådarna längs gatan är förstås också en fin detalj. Grafiken har inte förändrats mycket från Dreamcast-versionen, men det är verkligen inget som gör Samba de Amigo fulare än något annat Nintendo Wii-spel.

Den kompletta låtlistan för Samba de Amigo till Nintendo Wii är ännu inte helt offentliggjord, men det ser ut att bli en blandning av nyvalda låtar och de gamla vi kunde spela på Dreamcast. La Bamba, Take On Me, Tubthumping, Macarena och allt Ricky Martin någonsin spelat in i sitt liv är alltså att vänta. Totalt kommer över 40 låtar att finnas med och vi hoppas på en homogen låtsammansättning som inte rör sig alltför långt bort från latinosoundet. Ingen "Umbrella" alltså, tack. Den låten är så hemsk.

Efter det sunkiga Boogie behöver Nintendo Wii ett bra musikspel och Samba de Amigo är en välkommen, om än ganska rak konvertering. För de redan frälsta av konsoloriginalet (eller kanske till och med arkadspelet som kom först) blir Wii-versionen kanske "bara" nostalgi och inget annat, men för övriga är det en utmärkt chans att ta del av en klassiker och dessutom lära sig att det fanns musikspel innan Guitar Hero. Man kan fråga sig hur en liten apa med maracas klarar sig bland alla tuffa gitarrhjältar och rockband i de musikspel som dominerar just nu. En maniskt leende pälshög i sombrero gör man dock klokast i att aldrig underskatta...

Samba de AmigoSamba de AmigoSamba de AmigoSamba de Amigo
Samba de AmigoSamba de AmigoSamba de AmigoSamba de Amigo

Relaterade texter

Samba de AmigoScore

Samba de Amigo

RECENSION. Skrivet av Sophie Warnie de Humelghem

Sophie har försökt att komma in i Segas gamla sambakänsla, men blir mest förbannad över Wii-spelets alla svagheter. Samba de Amigo är inte vad det en gång var, helt enkelt

Samba de Amigo

Samba de Amigo

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Jonas Elfving

En apa med maracas. Definitionen av lekfullhet. Dreamcast-klassikern Samba de Amigo är på väg till Wii och vi både ler och ber. Kommer klassikern att överleva konverteringen?



Loading next content