Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Donkey Kong får förstärkning av nygamla vänner när vikingar invaderar djungelidyllen. Vi har käkat bananer och tittat närmare på apornas kommande Wii U-debut...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Om du såg VGX-galan förra månaden så kommer du säkert ihåg Nintendos omdiskuterade utannonsering. Vi var flera som hade hoppats på något helt nytt, något som en gång för alla skulle göra Wii U till en oumbärlig konsol. Redaktör Oskar Nyström pratade ivrigt om en ett nytt Zelda, alltjämt som han pillade sig på överläppen med sådan frenesi att vi fick be honom lugna sig.

Det som Nintendo of America-bossen Reggie Fils-Aime i slutändan visade upp var... Cranky Kong. En fjärde spelbar karaktär i Donkey Kong: Tropical Breeze. Det kanske inte riktigt var vad vi hade hoppats på, men det går samtidigt inte att förneka att Retro Studios nya plattformslir ser väldigt smaskigt ut.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Då Cranky Kong numera är en spelbar karaktär har Funky Kong tagit över rollen som försäljare.

Än en gång vankas det trubbel i paradiset när ett gäng mjödskålande, trubbelsökande vikingar (tänk pingviner och sälar i hjälmar) ställer till det för Donkey Kong och hans vänner. Vikingarna sveper in med en krispig nordanvind som får hela Donkey Island att frysa till is och våra favoritapor att blåsa iväg. En sådan oförrätt kan förstås (i synnerhet som alfa-apa nummer ett) inte accepteras.

Detta är en annons:

För dramatiskt effekt skriver vi nu: Vad som följer är ett blodigt vendetta mot de skäggprydda ockupanterna. En mer korrekt version är dock: Vad som följer är mängder av klassiskt plattformshoppande och banansamlande över totalt sex olika öar.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Designen ser absolut ljuvlig ut och recensionen kommer du att kunna läsa i februarinumret av Gamereactor samt här på Gamereactor.se.

Den här gången har Donkey Kong fått förstärkning i form av två nygamla karaktärer: Dixie Kong - som vi inte sett sedan Donkey Kong Country 2 - och legendaren Cranky Kong. Gamle sidekicken Diddy Kong är förstås också med. Alla sina egna färdigheter. Diddy har sin jetpack för att sväva fram. Dixie använder sin vana trogen sin hästsvans för att utdela stryk och som propeller för att få både en extra höjdboost och för att sjunka långsammare genom luften. Cranky brukar sin käpp för att studsa över farliga ytor och kan nå högre upp än någon annan av karaktärerna, inte olikt Joakim von Anka i Ducktales. Precis som i Donkey Kong Returns ska det också gå utmärkt att spela igenom hela äventyret tillsammans med en kompis.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Räds du bananer rekommenderar vi att du väntar på nästa Call of Duty istället.
Detta är en annons:

Det mesta i spelmekaniken känner vi igen från Donkey Kong Returns men utöver de nya spelbara karaktärerna har det tillkommit några nya funktioner också. Bland annat kan Donkey Kong och hans partner utföra en specialattack, förärad den respektingivande titeln Kong-POW, som omedelbart tillintetgör alla fiender på skärmen. Det går även att plocka upp föremål och kasta dem, liksom att attackera fiender under vatten.

Grafiskt påminner det väldigt mycket om föregångaren, fast uppklätt i en högupplöst skrud. Mestadels spelar vi i klassiskt 2D-perspektiv men kameran kommer att byta läge beroende på vad för sorts moment vi utför. Miljöerna täcker alltifrån tropiska djungler fulla av svingvänliga lianer till gruvor kantade av krängande gruvvagnar och isklädda ruiner sprängfyllda med explosiva tunnor. Kort och gott; vi får vad vi förväntar oss av ett Donkey Kong-spel. Ingenting som får oss att höja på ögonbrynen kanske, men moment vi vet kommer att roa kungligt. Puritaner av serien kan även glädjas åt att originalkompositören David Wise är tillbaka efter sin frånvaro i Donkey Kong Returns.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Retro Studios har jobbat hårt med en så autentisk porträttering av vikingar som möjligt.

Vi ska vara ärliga nu: Ett nytt Donkey Kong var knappast det vi helst hade velat se från Metroid Prime-skaparna Retro Studios, och visst rådde en känsla av antiklimax när Nintendo utannonserade Cranky Kong som sin stora nyhet under VGX-galan. Men tittar vi på vad Tropical Freeze ser ut att bli, nämligen ett riktigt klassiskt, oldschool-plattformslir med mängder av utmaningar och hemligheter att upptäcka för den nitiske spelaren, så finns det ingen anledning att hänga läpp.

Tropical Breeze ser helmysigt ut. Som en reinkarnerad SNES-version av Donkey Kong Country, inslaget i lyxpapper och serverat på silverfat. Det lär inte vara spelet som sätter extra fart på Wii U-försäljningen men det betyder inte att alla plattformsälskare inte kommer att ha störtkul därhemma i sofforna när spelet släpps nästa månad.

Donkey Kong Country: Tropical FreezeDonkey Kong Country: Tropical FreezeDonkey Kong Country: Tropical FreezeDonkey Kong Country: Tropical Freeze
Donkey Kong Country: Tropical FreezeDonkey Kong Country: Tropical FreezeDonkey Kong Country: Tropical FreezeDonkey Kong Country: Tropical Freeze

Relaterade texter

Donkey Kong Country: Tropical FreezeScore

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Vår favoritprimat har fått sitt ljuvliga bananparadis invaderat av nesliga vikingar. Bara att knyta slipsen och ge sig av på ytterligare ett förhoppningsvis underbart plattformsäventyr, alltså. Jonas har recenserat...



Loading next content