Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Guitar Hero: World Tour

Guitar Hero World Tour

"Ni kommer aldrig att lyckas. Fyrmannaband är ute. Åk hem till Liverpool". När Decca nobbade The Beatles 1962 så gick citat till historien som en av musikbranchens absolut största tabbar. Neversoft är inte beredda att göra samma dyra misstag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Två och ett halvt år har gått sedan Harmonix plastade in luftgitarren i ett läckert Gibsonskal och satte en prislapp på kartongen. Ett omedelbart partyfenomen som förvandlade miljontals Playstation 2-konsoler och TV-apparater till maffiga PA-anläggningar med både förstärkare och högtalarsystem. Konceptet fick kultstatus över en natt, och även om tanken var att göra en trovärdig gitarrsimulator för människor med krumma spelkontrollsnävar utan möjlighet att greppa en vanlig gitarrhals så vann spelet även hjärtan hos såväl skolade strängbändare som rockackordsamatörer. Personligen tyckte jag att idén lät ungefär lika spännande som att spendera sommaren i gipsvagga. Jag menar, lira covers på en femsträngad plastuckelele liksom. Inte tufft som cigg direkt. Men tji fick jag (och min plånbok), för tufft var det. Tuffare än både cigariller och skepparpipa på en och samma gång.

Serien har förutom de tre ordinarie titlarna även bjudit på en Aerosmith-eklusivitet, en släng av åttiotalssleven och en bärbar upplaga för gitarrister på språng. Inte speciellt innovativt, för även om den konstgjorda egokicken man får av att riffa en perfekt Thunderhorse är underbar så blir det snabbt samma gamla Vesuvio av alltihopa. Det smakar bra, men man blir väldigt mätt väldigt fort. När jag fick höra talas om Guitar Hero World Tour för första gången var jag med andra ord måttligt entusiastisk. Jag såg fram emot släppet på samma sätt som en smaskigt fet galt ser fram emot fjärde advent. Nej, då lägger jag heller höstens besparingar på en firebird-röd Gretsch Electomatic med kromdetaljer och spelar precis vilka låtar jag vill istället. Eller det var i alla fall min tanke tills jag tog mig en förtitt på vad som komma skall.

Hjältefamiljen har nämligen fått tillökning, och det i form av både slagverk, bas och karaokemikrofon. Det enda som saknas är en pinup-kalender, Jack Daniels-flagga och en mögelosande second hand-soffa, sen har du allt du behöver för att inreda ditt vardagsrum i sann replokalsanda. Trummorna är den stora grejen i detta rockbylte. Du får baspedal, två cymbaler och vad som ser ut som en spiselhäll med tre kokplattor. Det märks att Konami har varit inspirationskälla till mer än bara gitarrdesign, men i det här fallet kan man fråga sig varför. Detta är en ohyggligt ful pjäs som får Loves mediamöbel i betong att se ut som ett ståtligt stycke konst. Men det som förvanskats i formgivning har istället kompenserats i realism. Allt som går att banka på är utrustat med tryckkänsliga sensorer för en så verklighetstrogen känsla som möjligt. Annat som regleras av hur pass brutalt du sliter dina stockar är vilken typ av trumma du brukar. Ett lättare slag simulerar till exempel en stängd hihat medan ett slag med lite mera jävlar anamma i ger dig en öppen hihat, eller refräng-hihat som min skinnsmiskande vän Peo Hassel brukar kalla det. Neversoft är faktiskt så säkra på sin sak att de plockat in Red Hot Chili Peppers funkige toppbatterist Chad Smith för att provspela grejerna i ett videoklipp som finns att beskåda på Guitar Heros hemsida. Omdömet på denna testkörning blir en barnsligt upprymd trumslagarpojke, ett betyg som väl ändå får anses vara ganska hyggligt för en plastleksak.

Vad mikrofonen har att erbjuda vet vi ännu inte så mycket om, men en mikrofon är ju sällan mer än just en mikrofon (även om Rock Bands har den finurliga egenskapen att det blir en tamburin när man inte sjunger i den). På gitarrfronten är det också ganska hysch hysch. Det talas om en ny superfunktion och en patenterad form av osynliga noter, men allt är som sagt väldigt hemligt än så länge. Det har dock utlovats att din gamla superfunktionslösa elplanka från de tidigare spelen kommer att vara kompatibel även med Guitar Hero World Tour.

Detta är en annons:

Låtlistan är än så länge ett mysterium, men med tanke på att Travis Barker har varit inblandad i produktionen är det nog ingen alltför vild gissning att det lär dyka upp en dänga signerad Blink 182. Jag hoppas personligen på Dammit, och då den faktiskt spelas i samma videoklipp jag nämnde tidigare så känner jag mig positiv. Andra bandnamn som faktiskt har nämnts är Van Halen, The Eagles, Sublime och Linkin Park. Stora namn, såklart, men de mortlas likväl till grovsnus under Rock Bands betydligt tyngre akter som Ramones och The Clash. Man ska givetvis inte ställa in världsturnén för det, speciellt inte då de utlovat en repertoar större än något annat spel i branchen. Det lär alltså finnas något som faller alla i smaken, men nog hade man väl kunnat offentliggöra något med lite mera tryck i stjärten. Alla sånger kommer i alla fall att vara orginalinspelningar, och något som Rock Band inte har är vad Neversoft har valt att kalla Music Studio, en funktion som tillåter dig att spela in dina egna låtar. Du kommer kunna välja mellan flera olika förstärkartyper, gitarreffekter och trumset. Av komprimeringsskäl kommer det dock inte bli tal om någon sång, men du kommer kunna ladda upp dina låtar på en World Tour-server och dela med dig till resten av världen. Alla som laddar ned dina alster kommer dessutom kunna betygsätta dem och på så sätt är det också möjligt att klättra och dala på alla möjliga listor som Hot this week, Rising stars, All time best och så vidare. Allt enligt bästa rockstjärnemanér.

Onlinefunktionen har dock så mycket mer än bara fildelning att erbjuda. För den som inte tycker att karriärsläget är utmaning nog så kommer också möjligheten att koppla upp sig och möta andra band i en dubbel kvartettbatalj där åtta muntra musikanter kommer kunna tävla mot varandra samtidigt. Du kan således ge dig ut på turné utan att ens behöva lämna vardagsrummet, så öva dina färgskalor noga nu och bevisa att Gessles gamla falukorvsnation fortfarande vet vart skåpet ska stå. Men placering av möblemang kräver mer än bara flinka fingrar och färgkännedom. Utan attityd och image säljs det inga CD-singlar, men detta kan man som tur är finjustera in i minsta detalj med hjälp av rocklabbet. Tatueringar, ansiktsdrag, bandlogga, plagg och hela konkarongen, allt går att pilla och fila på. Du kan till och med designa din egen gitarr inpå stämskruvarna, en funktion som jag misstänker kommer stjäla en hel del solljus för min egen del.

Vad priset på produkten blir är ännu inte riktigt klart, men Neversoft själva har sagt att det klokaste nog vore att sätta ett lägre pris än konkurenterna. Konkurenterna man syftar på här är givetvis Rock Band, och av vad vi har sett hittills så lär prislappen vara det avgörande om vem som går vinnande ur striden. Guitar Hero World Tour må vara en het potatis och ett namn med fina anor, men utan lite självdistans så riskerar de att göras till pulvermos när kampen brakar lös i Europa till hösten.

Guitar Hero: World TourGuitar Hero: World TourGuitar Hero: World TourGuitar Hero: World Tour

Relaterade texter

Guitar Hero: World TourScore

Guitar Hero: World Tour

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Activision plagierar Rock Band och bjuder på en skön rockupplevelse med grymma instrument, men det är inte utan gnäll som den gamle batteristen Hegevall delar ut sitt betyg



Loading next content