Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Rock Band 2

Rock Band 2

Knappt har vi fått musicera oss varma med Rock Band förrän uppföljaren börjar synas vid partyspelens horisont. Rock Band 2 utlovar flera intressanta förbättringar, bland annat trummor som håller...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Nu börjar slaget mellan Neversoft och Harmonix, de två mäktigaste musikspelskämparna, att nå sitt klimax. Kampen mellan Rock Band 2 och Guitar Hero World Tour kommer likt den i en plastgitarrduell få rockmätarnålen att svänga kraftigt åt båda håll och det spel som slutligen rockar hårdast har fina belöningar att vänta sig; hedersplatsen i våra vardagsrum och kanske till och med i våra gamerhjärtan...

HQ

Harmonix har förstås ett försprång i fullbandsspelen tack vare kritiken, såväl positiv som negativ, från det första Rock Band (8/10 av Gamereactor). Många irriterande småsaker i menyer och upplägg har fixats till. Nu finns inget enskilt Solo Tour- respektive Band World Tour-läge utan i stället spelas ett vanligt världsturné-läge oavsett hur många spelare som deltar i bandet, och om de befinner sig i din soffa eller online. Det behövs inte heller någon bandledare och instrument kan bytas smidigt och snabbt inom bandet.

Ett annat intressant spelläge är Tour Challenges, vilket är en samling utmaningar där existerande och nedladdningsbara låtar ska klaras av under särskilda villkor. Ditt band kommer till exempel att bli utmanat att klara en viss låt utan att använda Overdrive (Rock Bands "Star Power", ni vet); en rolig detalj som kräver ännu mer färdigheter och ökar livslängden för Rock Band 2. Just ja, sedan har vi ju Battle of the Bands också, ett spelläge där du och dina bandpolare tar er an andra rockgrupper runtom i världen i rockenviger.

Låtlistan i Rock Band 2 ser, i brist på ett sinnesfriskt adjektiv, megamumsig ut och att säga "alla kommer att hitta något de gillar" är en underdrift; alla kommer förmodligen att hitta något de älskar. Med 84 originalspår och namn som Metallica, Bob Dylan, The Who, Motörhead, Nirvana, AC/DC har Harmonix fått alla rockälskare att slicka sig om munnen ivrigare än vad Gene Simmons någonsin skulle kunna förmå.

Att få med Shackler's Revenge, en helt ny Guns N' Roses-låt från det närmast mytomspunna och extremt outgivna albumet Chinese Democracy, är en bedrift i sig och visar om något på hur nära spel- och musikbranschen faktiskt har kommit varandra. Och att Bob Dylan personligen har lagt fram låtförslag för Harmonix är bara vrickat.

Detta är en annons:

Precis som vi är vana med så kommer en mängd nedladdningsbara låtpaket att finnas tillgängliga för köp online. Låtarna från det första Rock Band ska dessutom gå att exportera till Rock Band 2 (till priset av 5 dollar) så att alla låtarna kan spelas utan att behöva byta skiva. Det finns med andra ord möjlighet att klumpa ihop ett riktigt imponerande låtbibliotek med Rock Band 2.

En enormt viktig förbättring i Rock Band 2 är den av instrumentkvaliteten och med tanke på det dussin rullar silvertejp redaktionen använt för att lappa ihop pedaleländet till baskaggen känns det välkommet. Pedalen kommer att vara metallförstärkt denna gång och en annan häftig grej med trummorna är fyra output-uttag som gör det möjligt att lägga till en extra baskagge för att kunna spela snabbare. Själva låtarna kommer enligt Harmonix att bli snäppet svårare för trummisarna denna gång.

Gitarreplikan är återigen baserad på en Fender Stratocaster, denna gång med en läcker sunburst-finish som i mitt tycke gör plastinstrumentet till det kanske snyggaste i genrens historia. Betydligt viktigare är dock hur strängknappen känns. Vad vi definitivt inte vill se är en repris av det oprecisa klicket och segheten i Rock Bands tänkta plektrum; detta är faktiskt det största orosmolnet för Rock Band 2. För min del måste gitarren helt enkelt kännas klockren om detta ska bli ett älskvärt spel.

Harmonix ser ut att sitta på en lika helgjuten och förfinad uppföljare som Guitar Hero 2 en gång blev, men nu är förväntningarna och kraven ännu högre. Konkurrensen från Guitar Hero World Tour flåsar också Rock Band 2 i nacken (möjligen med en Gene Simmons-tunga) och konkurrens leder som bekant till bättre produkter. Något som definitivt gynnar oss spelare. Låt striden fortsätta!

Detta är en annons:
Rock Band 2Rock Band 2Rock Band 2Rock Band 2

Relaterade texter



Loading next content