Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
förhandstittar
Murdered: Soul Suspect

Murdered: Soul Suspect

Livet som död är inte alltid lätt, speciellt inte när man tvingas lösa mysteriet kring sitt eget mord. Vi har tagit en närmare titt på Murdered...


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

De säger att den första natten i galgen är värst. Fråga bara Ronan O'Connor, kriminalare med whiskeyröst, fedorahatt och sju glödande kulhål i ryggen. Ronan spelar huvudrollen i Airtight Games kommande paranormala actionäventyr Murdered: Soul Suspect, och det tar inte mer än tio minuter innan den kortlivade huvudkaraktären blir brutalt mördad under mystiska omständigheter. Det kommer bli upp till oss att lösa den viktigaste mordgåtan i O'Connors liv, så att han kan återförenas med sin bortgångna fru i himmelriket och vila i frid.

Det hela börjar med att Ronan undersöker frugans död, när han plötsligt blir utkastad genom ett fönster och landar hård på asfalten nedanför. Han drabbas då av en utanför kroppen-upplevelse, och spelaren får som förvirrat spöke försöka ta sig tillbaka in igen innan det är försent. Det visar sig vara lättare sagt än gjort tyvärr, då gärningsmannen kommer gående med Ronans pistol och avslutar jobbet genom att tömma hela magasinet i den döende kroppen. Typiskt.

Murdered: Soul Suspect
När spelaren får ta kontroll över Ronan inspekterar han sin egen mordplats, och det unika gameplayets grunder presenteras.

Som Ronan får vi sedan hemsöka ett nutida Salem (den beryktade häxstaden) för att hämnas och få svar. Vi får undersöka brottsplatser och bit för bit lösa det pussel som mördaren lämnat bakom sig. Salem fungerar som spelets hubvärld. Den kan utforskas mellan utredningarna och här återfinns även andra vilsna andar som behöver vår hjälp för att ta sig vidare. En levande flicka vid namn Joy är en annan viktig karaktär, då hon bevittnar Ronans mord och dessutom kan kommunicera med de döda. Utvecklarna lovar dessutom att vi kommer kunna återbesöka tidigare platser när vi fått tillgång till fler förmågor, vilket tyder på att alla pussel inte kommer kunna lösas från första början.

Livet som död är dock inte så sorglöst som man skulle kunna tro. Samtidigt som Ronan knäcker gåtor och samlar bevisar jagas han av kusliga demoner som vill släpa med sig hans själ till världen efter denna. Spelarens enda vapen är de spöklika krafter som Ronan besitter. Han kan bland annat vandra genom solida föremål och se genom väggar, och hans enda chans mot de själsugande gastarna är att hålla sig gömd och smyga sig fram bakifrån för att kunna skicka tillbaka dem till helvetet.

Murdered: Soul Suspect
Fula tänder och köttslamsor. De huvudsakliga fienderna i Murdered: Soul Suspect ser ut att vara hämtade från ett Scooby-Doo-avsnitt.

Man kommer även kunna ta sig in i andra levande varelser för att påverka deras handlingar och läsa deras tankar. Inte ens grannens katt går säker när Ronan är på krigsstigen. Precis som i många andra detektivspel handlar det här om att experimentera, utforska och pröva sig fram till dess att man hittar eller upptäcker någonting av värde. Det kan vara någonting en karaktär säger eller kanske ett föremål som legat gömt. I ett sidouppdrag kommer spelaren få undersöka vad som skett med en spökflickas kropp genom att ta sig in i vittnen och få dem att tänka på kvällen hon försvann.

De utredningar som för storyn vidare utspelar sig dock inom isolerade områden som inte går att lämna förrän uppdraget är slutfört. Det påminner ständigt om en blandning mellan L.A. Noire och det bärbara Ghost Trick: Phantom Detective. Utvecklarna menar dock att arbetet med Murdered påbörjades långt innan Ghost Tricks ens släppts.

När alla ledtrådar inom ett område sedan hittats gäller det att pussla ihop allt på rätt sätt för att få veta vad som skett och varför. Ronan ställer sig frågor som vi måste besvara, som varför hans mördare befann sig just där den ödesdigra kvällen. Även om man gör fel så kommer straffen inte vara särskilt hårda. Man kan inte klanta sig så pass mycket att mördare går fri, och om man gör ett misstag är det fritt fram att försöka igen. Istället betygsätts man på hur många försök man behövt. Ju fler brott man löser, desto klarare blir bilden om Salems otäcka historia, och vi kommer även få veta mer om Ronans förflutna som kriminell och om hur han blev polis.

Murdered: Soul Suspect
Ronan var en gång kriminell, men fick sig ett uppvaknande när han träffade sin fru. Han bär även tatueringar som ständigt påminner honom om sitt förflutna.

Livet (döden?) som spökdetektiv verkar med andra ord väldigt intressant. Murdered: Soul Suspects gameplay ser unikt och spännande ut på pappret, men just därför är det svårt att säga hur pass bra allting kommer fungera i slutändan. Kontrollen känns inte särskilt finslipad än, och på förhand finns det en del frågetecken kring vissa designval. Storyn verkar som tur var engagerande och att vandra genom väggar ser coolt ut, men vi vet inte hur länge det kommer räcka för att underhålla.

Vi hoppas att Airtight Games och deras utgivare Square Enix har ett par äss i rockärmen, och att dessa överraskar och håller kvar oss genom hela äventyret. Som tur var behöver vi inte vänta särskilt länge på svaret. Murdered: Soul Suspect är tänkt att släppas redan om tre veckor till PC, Playstation 3 och Xbox 360, och som om inte det vore nog så meddelades det tidigare i år att Ronans spökande även skulle drabba Playstation 4 och Xbox One.

Murdered: Soul Suspect
Murdered: Soul Suspect
Murdered: Soul Suspect
Murdered: Soul Suspect
Murdered: Soul Suspect