Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Devil May Cry 3: Dante's Awakening

Devil May Cry 3

Capcoms svärdsvingande greve är snart tillbaka för en tredje uppgörelse. Tomas och Dante har laddat om...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter att Capcom tjatat sönder flera av sina spelserier var det en trevlig omväxling när företaget 2001 gav ut de första delarna i två nya snarlika spelserier, Onimusha och Devil May Cry. Båda spelen sålde bra, och det välförtjänt. Men när andra delen av Devil May Cry nådde marknaden hade magin redan försvunnit, spelet var inte alls lika bra som sin föregångare. Nu, efter att de första bilderna från den tredje delen i serien visats nyligen och speciellt efter att ha sett den första filmen från spelet som visades under årets E3-mässa, finns det åter anledning att börja längta? Dante är tillbaka!

Devil May Cry 3 utspelas innan originalet och fokuserar på kampen mellan tvillingbröderna Dante och Virgil, som en månklar natt plötsligt dyker upp med sitt torn och sitt ondsinta anhang. Dags för en något yngre och mer bredkäftad Dante att plocka upp sina vapen med andra ord, för Virgil är inte alls en lika rar gosse som broder Dante är. För de som har spelat första Devil May Cry-spelet ringer det säkert en klocka vid namnet Virgil, som omnämndes redan då. Detta öppnar upp för många intressanta intriger och kan leda till inblickar i Dantes förflutna, som hittills varit tämligen höljt i dunkel. Men än så länge vill Capcom inte berätta mer om följderna av detta. Utöver Dante och Virgil finns flera andra nya karaktärer med, däribland Arkham, en mystisk man som Dante möter under sin kamp mot det onda, och den kvinnlige jägaren Lady (jo, hon heter faktiskt så) som gett sig den på att utrota alla demoner ? inkluderandes halvblod som Dante själv.

Med Devil May Cry 3 spinner Capcom vidare från originaltiteln snarare än uppföljaren, och miljöerna och monstren har likheter därifrån. Capcom har verkligen försökt att skapa en mörk och härlig stämning till den nya titeln, och vi får följa Dante genom gotiska ruinstäder och vindlande gångar i slott medan tung musik pumpar i bakgrunden. Regnet som faller medan blixtar klyver himlen och fullmånen som kastar sitt svaga sken över vår hjälte bidrar alla till att skapa den stämning som i hög grad bidrog till originalets storhet. Även fienderna ser läckra ut och somliga av dem kan ägna sig åt hyss som att förvandla sig, allt för att göra Dantes liv surt. Grafiken har trissats upp flera steg och Dante har betydligt större frihet att interagera med omgivningen. Allt detta bidrar till att skapa en fungerande och bra helhet. Hela tiden levereras action i ett sanslöst rasande tempo, och gemensamt för attackerna är att de alla är njutningar för öga och sinne. Dante har kvar sina klassiska manövrer, som bland annat Rain Storm, men har även fått en hel del nya möjligheter att hålla sina fiender sysselsatta med.

En av de stora nyheterna som Capcom lanserat i spelet är nämligen att spelarna får möjlighet att välja mellan flera olika stilar att slåss med, och på så vis kan Dante utvecklas efter spelarnas önskan. Tanken är att detta ska skapa ett större djup i spelandet när man får nya specialattacker efter de val man gjort. De stilar som finns till förfogande kan sammanfattas som närstrid, distansattack, försvar och undvikande, men fler kan komma att läggas till innan spelet är färdigt. Alla de olika stilarna skiljer sig tämligen markant från varandra, så ditt val kommer verkligen att spela roll. Genom att satsa på distansattacker blir Dante till exempel starkare med skjutvapen och kan sikta i olika riktningar med sina pistoler och så vidare. Utöver pistoler och svärd finns flera andra vapen med i spelet för att göra maximal skada, hagelbrakare och gitarrer för att nämna några samt att flera överraskningar är att vänta. Vapnen kan dessutom kombineras snabbt och enkelt och ger stora möjligheter till att skapa kombinationer minst lika läckra som de praktiska.

Detta är en annons:

Mycket återstår ännu innan spelet är färdigt att släppas, och en av de saker som Capcom jobbar för fullt med är en ny kameravinkel som ska underlätta för spelarna. Kameran ställer ofta till problem i denna genre, men den nya kameran kommer att centreras bakom spelaren och förhoppningsvis kommer detta att göra det enklare att veta vart man har sin hjälte. Capcom har även lyssnat på spelarnas klagomål från del två vad gäller spelets korta livslängd, och har inga planer på att upprepa sitt misstag.

Devil May Cry 3 kommer alltså till stor del att påminna om originalet, men med den skillnaden att allting har gjorts snäppet bättre; större vikt har lagts på storyn, actionsekvenserna har blivit ännu hetare och grafiken ser strålande ut. Om detta räcker för att göra ett bra spel och för att locka tillbaka spelarna till serien återstår att se, men i vinter är det i alla fall dags för Dante att återvända till spelhyllorna. Den vithårige hjälten är tillbaka för att bekämpa sin minst lika vithårige broder!

Devil May Cry 3: Dante's AwakeningDevil May Cry 3: Dante's AwakeningDevil May Cry 3: Dante's AwakeningDevil May Cry 3: Dante's Awakening
Devil May Cry 3: Dante's AwakeningDevil May Cry 3: Dante's AwakeningDevil May Cry 3: Dante's AwakeningDevil May Cry 3: Dante's Awakening
Devil May Cry 3: Dante's AwakeningDevil May Cry 3: Dante's AwakeningDevil May Cry 3: Dante's AwakeningDevil May Cry 3: Dante's Awakening

Relaterade texter



Loading next content