Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Joe Danger

Joe Danger

Nästa stora nedladdningsbara spel blandar Excitebike med Little Big Planet i en racingfest utan dess like. Mikael Sundberg har kikat närmare på Joe Danger

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vem är Joe Danger, det låter som en avdankad actionhjälte från 80-talet?
Ja, nästan. Faktum är att Joe Danger är en avdankad motorcykelförare som söker lycka och framgång i nykomlingarna Hello Games Playstation-exklusiva racingplattformsbyggarspel. Hello Games består av fyra killar som tidigare jobbat på Criterion, Sumo och Climax, men nu bestämt sig för att starta eget.

Det där låter komplicerat, vad är det för spel egentligen?
Joe Danger ser i grunden ut som en ganska skamlös klon av Excitebike, med Trials HD:s mer komplexa omgivningar och fysik. Men utvecklarna menar att det snarare är ett klassiskt plattformsspel med racingtema. Det handlar inte om rörelsemoment lika mycket som exakt millimeterkontroll som i ett Mario-spel. Liknelsen borde kanske snarare göras med det gamla Uniracers, eller de mer spejsade banorna i Sonic. Och så gäller det att göra så mycket stunts som möjlighet för att hålla igång combo-mätaren, som i Tony Hawk-spelen.

Dessutom kan du när som helst förändra dina banor genom att kalla upp baneditorn och smälla upp några bussar, ett hopp och så en spikmatta att landa på i slutet. Spelet är i nuläget exklusivt till Playstation 3 men det tillhör inte officiellt samma "Play. Create. Share."-familj som Little Big Planet och Modnation Racers. Men nog syns det att ambitionen är densamma. Fokus ligger på flerspelarspel på delad skärm, och att dela med sig av det man har konstruerat. Däremot är Joe Danger ett nerladdningsbart spel och inte en fullpristitel som de båda andra. Det verkar inte heller bli något stöd för att spela online, eftersom Hello Games helt enkelt är för små för att implementera sånt.

Hur är det med innehållet då om det blir nerladdningsbart?
Det verkar rätt bra på den fronten. I ensamspelarläget finns det elva tävlingar med vardera tio banor att rejsa igenom, vilket borde ta ett bra tag även om vi bortser från möjligheten att bygga om dem allt eftersom. Det är inte heller bara rena racingbanor utan även pusselbanor och andra utmaningar med specifika mål utöver att bara komma i mål, som att lyckas göra det där superhoppet och plocka alla bonusar i luften. Och sen tillkommer ju förstås allt användarskapat material när spelet har funnits ute ett tag. Det borde alltså inte bli några problem där.

Detta är en annons:

Jag hatar Joe Danger och vill skada honom!
Då bör du nog köpa det här spelet. Ett av målen med spelet är att det ska vara totalt vansinnigt och bjuda på slapstickhumor. Banorna du bygger behöver inte ens gå att klara. Det kan bara gå ut på att göra honom illa så mycket det bara går. Av det vi har sett hittills att döma kommer det troligtvis att bli väldigt underhållande. Skadeglädje är den enda sanna glädjen. Som tur är har Joe mer uthållighet än Evel Knievel och Bear Grylls tillsammans och kravlar sig ur det mesta, hur mosad han än har blivit.

Vart får jag tag på Joe Danger?
Spelet kommer alltså bara för nerladdning. Den åttonde juni släpps det i USA men datumet för europeiska PSN är inte spikat än. Det kommer att kosta 15 dollar men då valutakursen på PSN-titlar brukar växla så ordentligt vågar vi inte säga något motsvarande pris i kronor. Men utvecklarna hävdar att det ska bli det mest prisvärda nerladdningsbara spelet, så oavsett om det kostar 120 eller 160 kr så borde det kunna bli ett givet köp om det blir så roligt som det ser ut.

Joe DangerJoe DangerJoe DangerJoe Danger
Joe DangerJoe DangerJoe DangerJoe Danger
Joe DangerJoe DangerJoe DangerJoe Danger

Relaterade texter

Joe DangerScore

Joe Danger

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Om du tyckte nyversionen av Excitebike var småtråkig är Joe Danger något för dig. Galna loopar, tricks och hopp väntar dig...

Joe Danger

Joe Danger

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Mikael Sundberg

Nästa stora nedladdningsbara spel blandar Excitebike med Little Big Planet i en racingfest utan dess like. Mikael Sundberg har kikat närmare på Joe Danger...



Loading next content