Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Unravel

Unravel

Vi kikar närmare på en av E3:s absolut största överraskningar, det helsvenska och helmysiga Unravel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Långt bortom testosteronfyllda actionrökare och storsatsande monstertitlar. Långt bortom mässgolvens förutbestämda segrare präglade av milslånga köer och svindlande konkurrens. Långt bortom civilisationens stressande vardag hittar vi till slut en värld där endast naturens bedårande alster står i centrum. Där de sjungande syrsorna i harmoni med den vinande vinden håller en vaken om natten, och där absolut ingenting är omöjligt för den som har hjärtat på rätt ställe. Välkommen till Norrlands tätbeväxta vildmarker. Välkommen till Unravel.

Unravel
Förbered dig på minnesvärda äventyr utan dess like. Snålskjuts på en högst förvirrad aborre till exempel.

Hade någon berättat för mig några dagar innan E3 att ett garnnystan prydd med ögon och fyra lemmar skulle leka sig in EA:s presskonferens och knycka hela showen i ett svep, hade jag skrattat. Jag hade skrattat så gott att jag antagligen ramlat ur stolen ett par gånger, minst. Men skrattar bäst som skrattar sist, eller hur var det nu egentligen? För in på den gigantiska scenen klev sedermera en överexalterad och passionerad Martin Sahlin i sitt absoluta esse och resten är nog numera historia.

Du spelar som Yarnie. En hemmasnickrad protagonist som växte till liv under Creative Director Sahlins vildmarkssemester för snart två år sedan uppe i våra norrländska urskogar. Född på endast ett stycke lånat garn, lite avlägsen tråd ifrån en rostig gammal båt, kryddad med en tämligen ohälsosam dos kärlek och passion, och du har vår allas huvudkaraktär svart på vitt. Vars främsta mål under resans gång kommer att bestå av klassiskt plattformssvingande och klättrande genom Norrbottens alla outforskade trapetser, där tajming och bemästring av fysikmotorn garanterat kommer att bli en viktig beståndsdel om man inte vill förvandla Yarnie till ett smärre vanställt garnnystan.

Detta är en annons:
Unravel
Garn är lösningen på alla problem, men du har inte oändligt med tillgång så det gäller att vara sparsam.

Ditt garn är ditt allt, skulle man kunna säga för att göra det så enkelt som möjligt. Du fäster det i början av banan i fråga och tar det sedan med sig under hela plattformens gång, för att i slutändan sätta fast det vid mållinjen. Något som antagligen låter betydligt lättare än vad det faktiskt är. Under den demoversion som florerade på E3:s tätt befolkade mässgolv under förra veckans festligheter, fick vi en liten bild av hur det kunde se ut när Yarnie avancerade sig fram genom den fantastiskt vackra världen runt omkring honom. Och att påstå att Yarnies repertoar sträcker sig en liten bit utöver det klassiska plattformsklättrandet, vore en rätt så ordentlig underdrift. Yarnie klättrar, svingar, studsar, hoppar, gör broar av sitt eget garn för att sedermera använda det som en sorts improviserad trampolin, klättrar i träd, slåss med underjordiska gnagare och mycket, mycket mer. Den gigantiska uppsjö till mångfaldigt rörelsemönster ser verkligen ut att bli en sann fröjd att kontrollera.

Unravel
De norrländska landskapen kommer att bjuda på fantastiska vyer under både den kvalmiga sensommaren, samt den iskalla vintern.

Men allt är samtidigt inte bara raka rör, som Leif Boork nog gärna hade velat se det. Unravel handlar faktiskt inte bara om att röra sig från punkt a till punkt b och svetsa samman sitt garn under resans långa gång. Unravel är menat att engagera dig som spelare på ett bra mycket djupare plan än så, menar Martin Sahlin under förra veckans E3-intervjuer. Det är menat att ge dig en upplevelse utöver det vanliga och förtrolla dig med sin fantastiska atmosfär istället för att haka upp sig på detaljer angående själva storyn i sig som berättas. Dussinpussel och diverse hinder under äventyrets framfart ska också förvandlas till nyckelmoment och minnesvärda ögonblick när Yarnie tampas med norrlands ordentliga skara av djurliv och väderlek, istället då för att endast komplettera berättandet i fråga.

Detta är en annons:

Något som Sahlin dock inte har valt att kommentera under veckan som gått. Detta då han själv inte vill lägga så mycket vikt vid storyn i sig, eftersom han i slutändan vill ge spelaren en chans att uppleva det för egen maskin och få en chans att pussla ihop vad som försiggår framför ens förtrollande ögon. Han fortsätter även att berätta hur han inte heller vill skapa ett alldeles för tungt storydrivet äventyr, då det per automatik skulle lägga en sorts skugga över världen som sådan, som i slutändan är vad som faktiskt ska stå i rampljuset tillsammans med vår pölseröde garnprotagonist. Något Sahlin alltså vill undvika till allra högsta grad, tillsammans med att inte avslöja Yarnies intentioner under sin spektakulära resa.

Unravel
Yarnies plattformsrepertoar är minst sagt imponerande när han leker sig fram längst med husknutarna med mysfaktorn i allra högsta hugg.

De åtaganden från Sahlins sida till trots, så har diverse rykten kring storyn som ska utspela sig ändå börjat florera omkring på nätet. Rykten som avslöjar om en hjärtkrossande story där Yarnie hjälper en äldre, ensam kvinna att återförenas med sina minnen från förr och då i sin tur hela sin förlorade familj. Något som skulle lägga sig rätt så snyggt i linje med budskapet som Sahlin förklarar att hela resan är en sorts metafor och symbol för kärlek. Hur det är en konstant bergochdalbana, och hur man alltid tycks lägga det åsido i hopp om att kunna koppla samman den röda tråden i slutändan. Rykte eller inte så gillar jag vad jag hör, starkt. Det kan verkligen bli precis hur bra som helst. Unravel har ännu inget releasedatum, men kommer att släppas till PC, PS4 och Xbox One. Något vi på redaktionen ser ohyggligt mycket fram emot.

Relaterade texter

UnravelScore

Unravel

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

Oliver har satt tänderna i den norrländska pusselplattformaren Unravel och fann en av generationens hittills varmaste upplevelser...

0
De första två timmarna av Unravel

De första två timmarna av Unravel

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det norrländska mysäventyret Unravel är på flera sätt en otypisk EA-titel som Dóri utforskade tidigare i veckan. Här är två timmars smaskigt gameplay som tydligt visar...

0
GR Live: Norrländskt mys i Unravel

GR Live: Norrländskt mys i Unravel

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Denna tisdag bjuds det på mys i Gamereactor Live, vi tar oss nämligen an Coldwood Interactives hjärtevärmande plattformsspel Unravel. Det har mötts med fina betyg och...

3
Lokala svenska musiker tonsätter Unravel

Lokala svenska musiker tonsätter Unravel

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Den 9 februari är det äntligen premiärdags för EA:s och utvecklaren Coldwood Interactive urmysiga norrländska äventyr Unravel. Och de som har EA Access till Xbox One kan...Loading next content