Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
förhandstittar
The Hunter: Call of the Wild

The Hunter: Call of the Wild

Vi fick möjligheten att besöka Avalanche Studios i Stockholm för att krypa i buskar, inspektera djurspillning, utropa parningsljud till älgar och fly i vild panik från arga björnar...


Facebook
TwitterReddit

Trots att jag har en jägarexamen i bagaget samt ett mycket ståtligt gubbskägg, är själva konceptet "Klä på sig ett par överdimensionerade gummistövlar, ett stycke jättestora hängelsbraxor och slunga ett gevär över axeln för att traska till skogs och sedan sitta i ett svinkallt jakttorn och smutta på blaskigt termoskaffe i flertalet timmar i hopp om att få skjuta sig en redigt ståtlig sork" någonting som aldrig varit ett helgbestyr i min smak. Jag gillar soffor, mjukisbyxor och ostbågar blandat med varma filtar och mjuka ylletofflor. Jaktpass digitalt är alltså att föredra och i The Hunter: Call of the Wild får jag leva ut alla mina jaktdrömmar om att fälla stora villebråd utan att behöva oroa mig för att bli lerig och stelfrusen eller skottskadad.

Det är sen eftermiddag i en jämngrå hufvudstad när jag tar plats i Avalanches lokaler på Södermalm för att ta del av en presentation om det kommande The Hunter: Call of the Wild som är uppföljaren till theHunter från 2009. Vi pratar alltså om jaktsimulation i sin renaste form där allt från vinden, vegetationen och tid på dygnet till mitt eget tålamod och koncentrationsförmåga blir viktiga parametrar att hålla koll på för en lyckad jakt.

The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
En fin röd stuga som passar utmärkt om man behöver ett glas saft, eller bara vill gömmas sig från björnar.

I The Hunter: Call of the Wild finns det två distinkt olika områden att bedriva sin jakt i. Hirschfelden är baserat på Centraleuropa och "The Layton Lake District" som är inspirerat av nordvästra USA. De båda områdena har helt skild atmosfär där Hirschfelden mest påminner om naturen vi i Skandinavien är vana med på hösten med guldbruna färger som gnistrar i en lågt stående sol och majestätiska älgar som kan skymtas i skogsbrynen. Layton Lake District är mer kallt och rått med snötäckta bergstoppar och bäckar som sprider sig som sprickor i den kalla marken. Givetvis är även djurlivet skildrat efter rådande geografi, du kan exempelvis vänta dig att få se brunbjörn längs sjöarna i Layton Lake District.

De olika kartorna är fullständigt gigantiska och proppade med underskön natur. Här finns det massor att se och utforska. Utforskningen kan ge dig fördelar i jakten, om du hittar jakttorn eller platser där djuren brukar samlas markeras dessa på din karta och du kan med enkelhet skapa dig en överblick över området för att planera hur du ska fortsätta på bästa sätt. De olika djuren du kan jaga är allt från rådjur och älg till otroligt respektingivande bisonoxar och förutom dessa djur kryllar världen av fåglar, kaniner och chefredaktör Petter Hegevalls favoriter: Sorkdjur. För att underlätta jakten markeras spår ut med ett blått sken som leder vidare till nästa sak av intresse. Genom att undersöka djurspillning går det skapa sig en uppfattning om hur länge sedan det var djuret passerade och andra spår pekar dig i rätt riktning.

The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
BACON, skrek jag. Och missade mina skott.

När jag tar plats och ska spela för första gången väljer jag Layton Lake District och startar utrustad med ett gevär och en smartphone. Den sistnämnda används som navigeringsverktyg men också för att hålla kontakten med andra jägare på området. Det är personer som kommer hjälpa dig med allehanda tips men även ge dig uppdrag. Dessa uppdrag varierar från tämligen enkla och självklara uppgifter (i ett jaktspel) till mer komplicerade saker som att ta ett foto på en särskilt elak brunbjörn. Skrev jag enkla uppgifter? Jag får nog backa på det..

När jag väl ger mig av tar det nog inte mer än 30 sekunder innan jag ser mina första djur. En liten samling rådjur. Pulsen höjs direkt och stämningen i rummet blir genast mer spänd. Detta beror på att det hålls en liten tävling där vårt mål är att fälla fler djur än föregående grupp. Jag kryper långsamt närmare mitt mål, höjer geväret och sneglar genom kikarsiktet. Skottlinjen är perfekt men avståndet är lite väl långt, men jag vågar inte chansa och ta mig närmare. Jag håller andan och bränner av ett skott som ekar över flertalet mil. Jag träffar, men det är ingen bra träff, "Flesh Wound" dyker upp på skärmen. Skit också, tänker jag och tar sikte igen. Rådjuret flyr i vild panik (såklart) och jag bränner av ett skott till. Det missar mer än vad Zlatan gjorde i början av sin tid i Manchester United (mycket, alltså) och rådjuret försvinner bakom en kulle. Jag citerade den gamle presidenten och tillika jaktentusiasten Theodore Roosevelt för mig själv: "No, I'm not a good shot, but I shoot often."

Jag lägger benen på ryggen och springer till platsen där jag tror att skottet träffade och mycket riktigt, det finns en liten blodpöl där. Jag blir informerad om att djuret inte blöder särskilt mycket men det finns ett spår att följa, vilket jag gör. Tyvärr räcker det inte riktigt och snart har jag tappat bort spåret helt. Precis då hör jag en björn vråla, precis bakom mig, han är mycket nära...

The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
Du kommer kunna stöta på diverse olika djur. Allt från stora hornbestyckade djur till väldigt arga björnar.
The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild