Svenska
Gamereactor
förhandstittar
The Surge

The Surge

Gamereactor fick chansen att provspela Deck 13:s kommande dystopiska actionrollspel och vi vågar redan nu slå fast att detta har potentialen att bli något utöver det vanliga...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Det senaste spelet från Deck 13 var Lords of the Fallen från 2014 (ett samarbete med CI Games), vilket var ett Dark Souls-inspirerat actionrollspel med fantasytema som fick en del kritik för att rent av ha stulit för mycket från förlagan. Hur det nu än var med den saken, så är The Surge något helt nytt. Här handlar det istället om dystopisk science fiction.

The SurgeThe Surge
Från fantasy till science fiction för Deck 13.

När vi nyligen fick chansen att provspela The Surge under Focus Home Interactives årliga tillställning, fick jag en bättre förståelse av vad de vill åstadkomma. Striderna flyter på med den sedvanliga uppsättningen duckar och attacker, där jag förväntas lista ut fiendernas rörelsemönster för att kunna dela ut mesta tänkbara skada. De valmöjligheter som står till buds är en horisontell och vertikal attack samt blockera och undvika stryk. Min spelfigur har en begränsa ork som givetvis krymper om jag viftar vilt omkring mig, vilket riskerar att göra attackerna både långsammare och svagare. Varje lyckad träff återställer däremot energin. Detta kan sedan användas till bloda avslutningar och liknande. Energin minskar för övrigt hela tiden även utanför strider, vilket betyder att jag sällan är i toppform när fighterna börjar.

Detta är en annons:

Ett annat element att behöva ta hänsyn till är möjligheten att fokusera på kroppsdelar. Det är ett taktiskt val att kunna fokusera på en fiendes svaga punkt eller välja att nöta ner en särskilt kroppsdel för att på så sätt göra en motståndare mer lätthanterlig. Du kan till och med kapa en del om det skulle behövas för att på s sätt få material att använda för att snickra annat. Ett tappat vapen kan också plockas upp och användas direkt, medan rustningsdelar kräver att du bygger vid ett bord avsett för modifieringar.

The SurgeThe Surge
Kapa de delar du behöver från motståndarna och använd dem själv.

Vid dessa bord kan du även levla upp ditt exoskelett med hjälp av insamlat Tech Scrap. Eftersom all extra utrusning och vapen kräver energi, gäller det att du är så stark som möjligt för att kunna leverera detta. Det handlar hela tiden om balans eftersom det inte är någon mening att levla upp sitt exoskelett mer än din utrustning kräver, och det är heller ingen mening att göra utrusningen bättre än ditt exoskelett klarar av att driva. Din karaktär kan även förses med cybernetiska implantat som ger fördelar som att kunna se hur mycket stryk fienden tål eller andra former av ledtrådar. Vissa ställen i spelvärlden kräver också att du nått en viss nivå för att du ska kunna ta dig in i dem och få tillgång till särskild loot eller överhuvudtaget komma vidare i spelet.

HQ
Detta är en annons:

Att dö i strid hanteras på ungefär samma sätt som i Dark Souls. Din figur tappar allt Tech Scrap denne har på sig och efter att du återigen kommit igång igen har du begränsad tid att hämta godsakerna. Då har ofta besegrade fiender också kommit tillbaka, så det kan vara lättare sagt än gjort och ofta måste jag fly för att hinna fram till mina grejer. Skulle du råka dö igen är looten borta för alltid. Lyckligtvis har ovan nämnda modifieringsbord ett banksystem där du ska stuva undan pengar för att slippa förlora allt om en släng av döden skulle inträffa.

Storyn berättas på flera sätt i The Surge. Vid första modifieringsbordet fick jag exempelvis se ett hologram som berättar vad som försiggår och förklarar grundläggande aspekter. Det var en ganska monoton och opersonlig figur som gjorde detta, men utvecklarna lovar mig att jag kommer stöta på folk som kan assistera, behöver hjälp med saker eller som kort och gott kan dräpas. Det kommer även att finnas ljudfiler, dagböcker, epost och andra saker att plocka upp som bygger ut förståelsen för världen.

The SurgeThe Surge
Utmaningen är högt ställd, vilket lär glädja fans av bland annat Dark Souls.

Med tanke på utbudet av fiender som visades upp, från bepansrade humanoider till robotar och allt däremellan, känns det som att det kommer finnas goda möjligheter att skräddarsy det man bygger genom att kapa de delar man behöver i våldsamma attacker. Att faktiskt liksom göra sig egen utrustning är märkligt tillfredsställande. Tyvärr fins jag aldrig chansen att möta någon boss eller liknande, och de lär såklart ha ändå värre grejer du kommer kunna ta tillvara. Utmaningen var det iallafall inget fel på.

The Surge lovar gott och visar att Deck 13 hörsammat kritiken de fått och lätrt sig av tidigare projekt. De har som du kanske vet lämnat ifrån sig utvecklingen av Lords of the Fallen 2, och kommer nu istället med något smockfyllt av potential. The Surge släpps i maj till PC, Playstation 4 och Xbox One.

HQ

Relaterade texter

1
Ny expansion till The Surge i oktober

Ny expansion till The Surge i oktober

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Deck 13 kan det här med fanservice. De filar som bäst på en uppföljare till sitt Souls-inspirerade The Surge som ska komma under nästa år. Men de har ändå inte glömt sina...



Loading next content