Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
förhandstittar
God of War: Ascension

God of War: Ascension

Kratos är inte längre den enda förbannade spartanen i Grekland. Multiplayer spelar nämligen en stor roll i kommande God of War: Ascension, och Mathias berättar allt du behöver veta om det...


Vår berättelse börjar, som många andra berättelser före den, med ansiktet av en argsint krigare. Solens strålar får krigarens mörka hy att se ut som guld och framhäver även hans röda krigsmålningar. Hans tunga andetag skvallrar om att han är redo för strid - och den är redo för honom. Ett hemskt, enögt monster uppenbarar sig, och saliv flyger ut ur dess stora gap när den framför sitt härskri. Nu när till och med de allra modigaste av män skulle ha retirerat, står vår hjälte kvar. Han höjer sitt svärd och tar på sig en hjälm gjord av fjäll från ett annat monster han dräpt. Kanske går denna cyklop samma öde till mötes?

Men plötsligt sker någonting oväntat. Något som aldrig inträffat i någon av de tidigare berättelserna. Ännu en beväpnad krigare gör entré, och de två männen samarbetar för att besegra monstret. Bara några få sekunder senare har de kala stenplattorna målats röda med bjässens blod och inälvor. Visst är det fortfarande God of War. Visst är det fortfarande en av de råaste och mest brutala tolkningarna av den grekiska mytologin någonsin. Men något är som sagt annorlunda. Ingen av dessa män är vår plågade gudadräpare Kratos. Istället är det två anonyma hjältar vi ser. Två avatarer, under kontroll av två medlemmar ur Santa Monica Studio. Och spelet heter God of War: Ascension.

God of War: Ascension
Co-op i God of War får vänta lite längre verkar det som. När utvecklarna fick frågan om de planerade ett sådant spelläge sa de bara att de fortfarande inte hade bestämt sig ännu.

Min första tanke var, så klart, att co-op äntligen kommit till God of War, men ack så fel jag hade. De två männen fortsätter nämligen genom raviner och förfallna korridorer för att till slut nå fram till ett stort slagfält, där ytterligare två röda krigare ansluter sig. På andra sidan väntar fyra blåmålade soldater, lika modiga som de röda, och med det inleds en intensiv kamp. En kamp mellan två arméer där priset är gudarnas uppmärksamhet.

De tappra kämparna är dock inte ensamma på denna arena. I den förrädiska sandstormen vakar ett fasansfullt monster stort nog att ta sig an en titan. Det är ingen mindre än Polyphemus, cyklopernas härskare. Som tur var har denna best kedjats fast av gudarna, men det är ingenting som stoppar honom från att attackera soldaterna som är dumma nog att närma sig honom.

God of War: Ascension
Man förstår nog inte riktigt hur stor Polyphemus är förrän men sett honom på bild.

Nu är det dock så att Polyphemus är målet, då gudarna belönar den armé som lyckas döda honom. För att det ska vara möjligt måste monstret tämjas ytterligare, och det görs vid två punkter på arenan. En av de röda tar sig snabbt till en av dessa punkter och börjar dra i en stor spak som får cyklopens kedjor att spännas, vilket försvagar den enögda varelsen för stunden.

Den blodiga striden fortsätter, där många använder sig av svärd som vid begäran kan förvandlas till två mindre dolkar som med hjälp av kedjor kan svingas runt på samma sätt som Kratos legendariska klingor. Andra soldater är beväpnade med enorma hammare, vars slag får omgivningen att skaka och andra att lyfta från marken. Då och då skådas även de som kombinerar sina attacker för att vålla sina motståndare maximal skada. Det hela kan beskrivas som ett kontrollerat kaos.

God of War: Ascension
Om man inte vet att det handlar om multiplayer skulle dessa strider lika gärna ha varit hämtade från kampanjen. Santa Monica Studio verkar alltså ha läget under kontroll.

De blåmålade männen ger sig inte i första taget, men tyvärr är det redan försent för dem. De röda kämparna kontrollerar båda punkter, och Zeus uppmärksammar deras bragd genom att kasta ner sin mäktiga åskvigg. En av de röda männen plockar upp det gnistrande vapnet och i samlad trupp tar sig alla fyra till den försvagade Polyphemus. Mannen med åskviggen hoppar upp besten medan de andra försöker hålla fast den med sina kedjor. Något som mycket möjligt skulle kunna vara en gemensam Quick Time Event-sekvens inleds, som slutar med att cyklopens ansikte slits upp så att blodet sprutar åt alla håll.

Och med det avslutas en helt vanlig runda i spelläget Team Execution i God of War: Ascension. Två lag med fyra spelare vardera som kämpar om kontrollen över två punkter på kartan, för att sedan försäkra vinsten genom att dräpa den kolossala cyklopen i mitten av banan. Men detta är bara ett liten smakprov en väldigt ambitiös multiplayer-komponent vid namn Champion of the Gods.

God of War: Ascension
God of War: Ascension