Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Detroit: Become Human

Detroit: Become Human

Vi gör ett försök att stilla oron som uppkommer när framtidens androider inte riktigt vill samarbeta i David Cages senaste spel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Vi har kastat trånande blickar mot Detroit: Become Human väldigt länge nu. Spelet visades upp på Paris Games Week redan 2015 och har även visats två år i rad på E3. Först fick vi bekanta oss med Kara, en android som vaknade efter montering med stor nyfikenhet på vad livet hade att erbjuda, efter det fick vi träffa Connor, en man vars jobb är att leta rätt på robotar som inte längre följer sin programmering (tänk dig Blade Runner). På årets E3-mässa var det Marcus vi fick stifta bekantskap med, en central figur i androidernas revolution.

Det är de tre spelbara karaktärerna i Quantic Dreams "neo-noir-triller" som undersöker vad det innebär att vara mänsklig, genom ögonen (kretsarna?) på en android. Det är kanske inte den mest originella premissen, men eftersom vi kommer få spela som en android helt och hållet kommer tonen vara annorlunda från den vi vanligtvis ser i filmer och böcker. I filmer som I Robot, Ex Machina och Blade Runner är robotarna egentligen ingenting annat än verktyg och det är sällan vi får se världen helt och hållet ur deras synvinkel. Det finns såklart undantag som A.I., men den filmen misslyckades med att göra det på ett intressant sätt. Det som gör att narrativet i Detroit: Become Human känns briljant är inte bara perspektivet, utan de olika androidernas upplevelser som du kommer bidra till att forma.

Detroid: Become Human är inte nödvändigtvis ett sådant spel som du blir bättre och bättre på ju mer du spelar. Av det vi har fått prova på känns det mer följsamt än till exempel Heavy Rain som blev något tradigt då det skulle introduceras nya sätt att interagera med omgivningarna stup i ett, där vissa moment kändes helt meningslösa (dricka juice någon?). Förmågan att kunna förutse händelser och bestämma vad som ska hända innan det händer eliminerar helt behovet av att behöva fokusera på vilka knappar som behöver tryckas ned under mellansekvenser, det kanske fortfarande inte är helt idealt men det är en förbättring för den här typen av spel.

Detta är en annons:
HQ

Vi fick se en ny scen under årets presskonferens, spelad på två helt olika sätt. Macus och hans kompanjon North är på väg till Capitol Park i Detroit för att frita androider på ett ställe som heter CyberLife. En genomspelning slutar med att Marcus inte fullföljer sitt uppdrag utan flyr fältet helt och hållet. Vi fick även se när han faktiskt avslutade uppdraget och skickade iväg en arg armé av androider ut på gatorna för att göra revolution. De blir såklart nermejade av poliserna (en del av dem i alla fall). Därefter kan Marcus välja att hämnas på polisen eller skona dem, vilket förmodligen kommer påverka hur revolutionen fortsätter.

Marcus och hans kompanjon Norht utbyter en hel del intressanta konversationer med varandra och känslan är att hon kommer bli till något av en favoritkaraktär för många. Hon upplevs som mer mänsklig än många andra karaktärer vi är vana att se i spel och det är någonting som Quantic Dream kommer dra nytta av Detroit: Become Human.

Detroit: Become Human
David Cage bjuder som vanligt på unika äventyr.
Detta är en annons:

Mängden sätt som scenen vi fick se kan utspelas på, får oss att tro att vi kommer kunna påverka en hel del när det gäller hur spelet och berättelsen utvecklas med de val vi gör. Det är viktigt att poängtera att det här inte är den första scenen i spelet eller ens med Marcus. Executive producer Guillaume de Fondaumière förklarade att händelser som utspelar sig innan kommer att ha påverkat dig emotionellt och valen du kommer behöva göra är inte enkla.

På förra årets E3-mässa fick vi se en scen där Connor befinner sig i en lägenhet och en android håller en liten flicka som gisslan efter att hennes far har blivit mördad. I år var den delen spelbar och vi fick testa på ett gäng av de olika sätten den händelsen kan sluta på. När Quantic Dream säger att det här är deras mest expansiva spel, sett till de olika val du kan göra, är det lätt att tro på dem baserat på det vi fått se och uppleva. Kommer alla spelets scener kunna sluta på lika många sätt? Kanske inte i samma utsträckning, men Quantic Dream säger att hela spelet är byggt med samma struktur med val och konsekvenser. Kollar vi på hur vi kan starta revolutionen på olika sätt och på det viset sätta tonen för spelet verkar det helt klart vara mer detaljerad än andra liknande spel.

<video=267633

När vi pratade med Guillaume de Fondaumière berättade han att oavsett om vi väljer en våldsam eller pacifistisk väg att gå handlar det inte bara om två val, ja eller nej, svart eller vitt, utan snarare om hur våldsam (eller inte våldsam) du är. Media kommer rapportera händelser vilket i sin tur kommer forma allmänhetens uppfattning om androider och det kommer även påverka Kara och Connor samt deras känslor kring revolutionen.

De tre olika perspektiven är otroligt intressanta, Kara som är den nyfödda androiden är nyfiken på livet och hennes plats i världen, Connor är den lydiga (åtminstone till en början) jägaren och Marcus, slaven som slog sig själv fri och har nu möjligheten att göra detsamma för andra. Vi har sett mänskligheten gå igenom liknande dilemman tidigare och det är kanske här som Detroit: Become Human är som mest intressant, det handlar inte om androider eller teknologi i grunden, utan snarare om människan. Hur vi ser på oss själva och relaterar till andra, oavsett om det är andra människor eller djur. Mänskliga känslor gentemot androider är inte oproblematiskt, inte ens utan en pågående revolution. Ett grundtema i framtidsfiktion är att vi i samhället kommer behöva handskas med att artificiell intelligens tar över många jobb som görs av människor i allt större utsträckning.

När vi snackade med David Cage om spelet sade han att de jobbat hårt på att skapa ett trovärdigt framtidsscenario där arbetslösheten kan vara uppemot 30-35% eftersom människor kan ersättas av androider så lätt. De blir heller aldrig sjuka eller klagar, samt kan lätt jobba 24 timmar om dygnet.

Detroit: Become HumanDetroit: Become Human
Du kommer ha många val att göra under äventyrets gång.

Den kanske mest intressanta frågan vi har just nu är den om androiderna verkligen har någon fri vilja. Även om de som blir fritagna av Marcus. Varför skulle de bara helt villigt offra sig och gå en säker död till mötes (som i ett av sluten på scenen vi fick se)? Vi kanske överanalyserar nu men vi hoppas på att vi får en djupare förståelse för vad som försiggår och vilket inflytande Marcus faktiskt har. Connor och Kara kommer ha en helt annan syn på världen och genom alla tre kommer du att forma världen och ödet för androider i Quantic Dreams version av framtiden. Om du lyckas hålla alla tre vid liv genom hela äventyret, det vill säga.

HQ

Relaterade texter

Detroit: Become HumanScore

Detroit: Become Human

RECENSION. Skrivet av André Wigert

På grund av Detroit: Become Humans moralmördande dilemman och intensiva handling har André Wigert blivit rejält tunnhårig.Loading next content