Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
förhandstittar
Wolfenstein II: The New Colossus

Wolfenstein II: The New Colossus

BJ Blazkowicz tar sig allt närmare målet att störta nazistregimen och vi har följt honom på det blodiga uppdraget...

  • Text: Ford James GR EU (Översättning: Lisa Dahlgren)

Efter att ha fått lira en kortare demo-version av Machine Games kommande actionuppföljare Wolfenstein II: The New Colossus på E3 tidigare i år har vi på redaktionen längtat efter att åter få lägga labbarna på kontrollen och lira mer av denna helsvenska nazzeslakt. Spelgudarna lyssnade till våra rop efter mer och vi bjöds över till Bethesdas kontor i London för att lira ännu en demo-kampanj. Den första halvan av Bethesdas Wolfenstein II: The New Colossus-demonstration var en återblick av vad vi hade fått spela i Los Angeles, ett demo i vilket vi fick lira som en rullstolsbunden BJ Blazkowicz (oroa dig inte, den stenhårda muskelmannen står snart på benen igen) medan den andra halvan av demonstrationen skickade iväg oss på nya uppdrag på en annan front - Roswell, New Mexico.

Roswell-uppdragets startskott går med en videosekvens där BJ Blazkowicz och motståndsrörelsen han är en del av befinner sig i nämnda motståndsrörelses bas. Våra blickar och vårt intresse dras tidigt till en bastant, överviktig tysk kvinna; Sigrun Engel, dotter till Frau Irene Engel. I slutet av första kapitlet ses Engel (motvilligt efter att hennes mor befallit henne) hugga av Fergus ena arm, så att hon står med BJ och gänget i den senare videosekvensen antyder att hon motsätter sig den nazistiska regimen för att slåss med motståndsrörelsen.

En helt ny karaktär, en mystisk svart kvinna vars namn är okänt, verkar agera befälhavare för den färgstarka gruppen och är märkbart irriterad över att Engel ens är på plats. Hon anklagar Engel för att vara dubbelagent och insinuerar att hon har ständig kontakt med nazisterna, något som gör Engel upprörd och leder till att hon stormar ut ur rummet. Redan här är bjuds det alltså på rejäla intriger mellan karaktärer.

Som i föregångaren The New Order liknar videosekvenserna mer högbudget-filmer än vanliga spel-mellansekvenser. Känslor förmedlas effektivt, omgivningarna är otroligt detaljerade och ljussättningen är mästerlig. Berättandet i Wolfenstein II: The New Colossus är visserligen proppat av klyschor, men det är svårt att hitta något i spelväg som känns mer filmiskt - åtminstone just nu. Dit räknas givetvis även bilduppdateringstaket på 30 bilder per sekund, så både bra och dåliga aspekter finns i den filmiska stämpeln.

Wolfenstein II: The New Colossus

När demot, efter videosekvenserna, kom igång på riktigt befann vi oss på Roswell High Street under en livlig och patriotisk parad, korrumperad av spelets nazistiska regim, givetvis. Spelarens uppdrag är att, som den biffiga BJ, komma i kontakt med en informant som äger ett klassiskt amerikanskt hamburgerhak för att säkra en väg till det ökända Area 52. Väl vid Area 52 måste BJ plantera och detonera en mindre atombomb han haft med sig på äventyret, detta då platsen är en av nazisternas baser.

Förklädd till brandman för att undkomma misstänksamma blickar tar sig BJ genom horderna av partysugna civila och nazistofficerer och lyssnar in på konversationer. Tidigt får du som spelare syn på två individer klädda i KKK:s typiska utstyrslar där de talar med en nazistofficer och ber denne lära dem grundläggande fraser på tyska. Tar du en omväg till höger, ner i en gränd bakom en butik finner du en totalt packad, sluddrande man bland soporna vid en avfallskontainer. Korsar du vägen får du syn på ännu en tysk officer, denna har sluppit att hålla lektioner i tyska för KKK-medlemmar och står istället med en amerikansk kvinna. "Ich liebe dich" utbrister han medan kvinnan tittar åt motsatt håll.

Vid paradgatans slut finner man hamburgerhaket, det du kanske minns från Wolfenstein II: The New Colossus färgstarka E3-trailer. Som vi såg i nämnda trailer frågar nazistofficern efter BJ:s identifikationsdokument och allt går lugnt till tills officeren reser sig upp för att lämna byggnaden och ser BJ:s ansikte på en efterlysningsaffisch vid dörren på väg ut. Han försöker stoppa vår käre protagonist men kontakten, mannen som driver hamburgerhaket hinner peppra hans huvud med bly innan det hinner ske. BJ rör sig sedan ner i källaren och informerar kontakten om Area 52 och allt han vet om nämnda bas. Efter lite alien-prat visar restaurangägaren BJ en tunnel som leder raka vägen till en depå där tåg lastas innan de tar sig vidare med militärbasen som slutstation.

Wolfenstein II: The New ColossusWolfenstein II: The New Colossus
Wolfenstein II: The New Colossus