Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
förhandstittar
Middle-earth: Shadow of War

Middle-earth: Shadow of War

Gamereactor Danmark reste till Seattle för att klämma lite på uppföljaren till Middle-earth: Shadow of Mordor...

  • Text: Andreas Juul, GR DK, (Översättning: Petter Hegevall)

I mars var jag en av de utvalda som fick haka på Warner Bros speldivision till London för att, på plats, bevittna utannonseringen av kommande Middle-earth: Shadow of War. För mig var den en resa som präglades av mina smått sanslöst höga förväntningar då jag verkligen älskade det första spelet och hade en lång, lång önskelista över allt som jag hoppades få se i den obligatoriska uppföljaren. Det fullständigt formidabla Nemesis-spelsystemet var såklart själva kärnan i det första spelet och jag hoppades innerligt att detta skulle vara väl utbyggt och ännu mer intressant i Middle-earth: Shadow of War. Under den London-pressvisningen fokuserade Warner på alla de olika fort och fästningar som uppföljaren kommer att innehålla och även fast vi, då, fick se väldigt lite av äventyret - reste jag hem lika upprymd som belåten. Middle-earth: Shadow of War såg helt enkelt förbannat bra ut, redan då.

Under förra veckan hoppade jag återigen ombord ett flygplan med nosen riktat mot en ny pressvisning av Middle-earth: Shadow of War, denna gång mot Seattle. Och precis som i Frasier regnade det när vi anlände och precis som i mina drömmar var det vi fick se hemma hos Monolith precis så bra som jag hade hoppats på. Vi fick se mycket mer av innehållet, mycket mer av spelvärldens imponerande skala samt möjligheten att verkligen få klämma lite på titeln och inte bara kika på redan förinspelat material. Jag har tänkt skriva ett antal artiklar om Middle-earth: Shadow of War efter min Seattle-resa och på så sätt dela upp innehållet. Den här texten kommer att fokusera på Online Conquest och Vendetta.

Middle-earth: Shadow of War

När det gäller det förstnämnda visades det upp mycket av det som vi fick se redan i mars. Talion och hans rekryterade minioner (nej, inte de gula rackarna som skriker efter bananer hela tiden utan betydligt mer ogästvänligt otäcka varianter) intog ett av Saurons fästningar och hela demonstrationen var så proppad av detaljer och vansinnigt akrobatiska stridsekvenser att det för oss åskådare nästan blev svårt att förstå hur allt detta skulle fungera ur ett rent spelmässigt perspektiv. Om spelaren är uppkopplad och njuter av Online Conquest-läget går det utmärkt att anfalla andra spelares borgar och fästningar, något som visades upp för oss på plats och som såg riktigt imponerande ut.

Monoliths kreativa storhövding Michael de Plater berättade för Gamereactor att de siktar på att alla som spelar Middle-earth: Shadow of War ska få en unik upplevelse. Så mycket nyanser, val, djup och detaljer avser de att stoppa in i spelvärlden och från vad vi fick se känns det som om de är nära att realisera den visionen. Varje spelares story kommer förhoppningsvis att vara unik, förklarade Michael och när spelvärlden kommer att befolkas av mängder av onlinespelare med olika instanser, fästningar och baser - kommer det att finnas tusentals olika val att göra för den som verkligen vill djupdyka. Relationer och konflikter kommer att skilja sig åt väldigt mycket, menade han.

Middle-earth: Shadow of War

När det kommer till det rent mekaniska har Talion lärt sig ett nytt dubbelhopp vilket känns som ett absolut måste när man attackerar en fiendebas och hoppar mellan olika tinnar/torn. Han kan nu även dyka ned från högre positioner, likt i Ezio i Assassin's Creed-spelen, något som precis som dubbelhoppet känns helt naturligt i förhållande till hur mycket vertikalitet som Monolith adderat den här gången. Michael de Plater beskriver spelbarheten och Talions förmågor på ett lättbegripligt sätt när han färklarar att tanken varit att spelaren nu ska känna sig mer som en krigsakrobat snarare än en kraftfull fotsoldat som var fallet i föregångaren. Talion kommer även att kunna teleportera sig in och ut i striderna, vilket såhär på förhand känns vettigt och inspirerat av Noctis förmågor i Final Fantasy XV.

Under Seattle-besöket fick Gamereactor även chansen att klämma lite på spelläget Online Vendetta och här handlar det helt enkelt om att hämnas en kamrat vars livsgnista släcks av en annan onlinespelare. Lyckas man genomföra en hämndaktion delas det ut finfina belöningar och hela upplägget kändes såhär på förhand fräscht, enligt mig. Med tanke på att denna uppföljare kommer att levereras med ett klart djupare rollspelssystem när det gäller uppgradering av förmågor samt utrustning - är denna typ av upplägg klart attraktivt.

Middle-earth: Shadow of War doftar gott av sotsvart orch-blod och ett spelsystem proppat av nyanser och variation. 10:e oktober får vi se om Monolith lyckas realisera och slutföra dessa skyhöga ambitioner. Jag kommer att räkna dagarna tills dess.

Middle-earth: Shadow of War