Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
förhandstittar
Dishonored: Death of the Outsider

Dishonored: Death of the Outsider

Billie Lurk lurpassar och lurkar omkring i en prunkande lurk till trädgård. Redo att lura ut en lurkande lurpassare till hejduk och lurk-döda honom med en knivlurk...


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Billie Lurk är grym på att lurpassa. På att lurka runt i ett normalgammalt buskage och bara vänta på rätt tillfälle. Hon har dessutom ett finfint CV. Förutom att hon deltog i lönnmördandet av Jessamine Kaldwin är hon ju som vi alla vet förtjust i Corvo (mos) samt morsa till Emily Kaldwin, vilket innebär att Billie är en nyckelfigur i den sotsvarta fantasivärlden som Arkanes underbara Dishonored-spel utspelar sig i.

Dishonored: Death of the Outsider
Rosario Dawson (Sin City, Daredevil) gör rösten till Lurk.

I expansionen Knife of Dunwall smög vi alla runt som mentor-figuren Daudmedan vi beskyddades och mottog information om vårt uppdrag från Lurken. I slutet på tilläggs-äventyret förvirrades Billie dock av Delilah Copperspoon som basade över Brigmore Witches. En karaktär som sedan fungerade som självaste huvudskurken i Dishonored 2. Över ett decennium senare är det dags för Lurk, igen. Efter att ha gått under täckmanteln Meagan Foster och efter allt som hände i Dishonored 2 (avslöjandet av Meagans riktiga namn var till exempel ett riktigt kraftfullt, minnesvärt spelögonblick) är det dags att axla rollen som Lurk, igen. För hennes historia inom detta sotsvarta, expansiva universum är verkligen inte över.

Billie står nu inför det tuffaste uppdraget och den svåraste utmaningen i sitt liv. Hon måste lönnmörda en gud. Och det med hjälp av kniven som användes för att skära av halspulsådern på The Outsider. Såklart. Gamescom 2017-versionen slungade in oss rätt in i en mellansekvens där vi återigen fick stifta behaglig bekantskap med gamla kompisen Daud som nu återvänt till staden efter att ha lämnat "Dreadful Whale". Under spelets första uppdrag gäller det för Billie att roffa åt sig kniven som dödade Outsider och den ligger hemma hos mördargänget The Eyeless. Vi får under den första minuten reda på att ledaren för denna gäng av emaljögon brukar hålla till på skönhetssalongen The Red Camelia, vilket alltså blir det första platsen vi beger oss till under denna spelsession.

Dishonored: Death of the Outsider
Designen i den här expansionen är precis lika briljant som i huvudspelet.

För att komma dit krävdes det att vi under Gamescom-genomspelningen löste en del bekymmer rörande framkomligheten såsom låsta jättegrindar samt bottenlösa raviner. Som tur är är Lurk utrustad med övernaturliga krafter som förenklar framfarten genom Dishonored: Death of the Outsider. En av dessa är "displace" som vi sett förut, dock inte riktigt i det format som nu gäller för Billies räkning. Lurk kan nämligen placera ut en markör som hon kan teleportera sig till vid givet ögonblick eller helt enkelt spara för att sedan snabb-transportera sig till. Det krävs dock att hon är inom rimligt räckhåll för att denna mycket användbara funktion ska fungera.

Denna funktion är särskilt användbar under strid, då Billie kan hoppa ur och in ur slagsmål och därmed (likt Mortal Kombat-kungen Scorpio) mer än gärna attackera fienden från olika (svårlästa) positioner. Det går även att använda Displace-funktionen direkt på en fiendesoldat, vilket då får dem att implodera i samma sekund som deras ovetande kropp hamnar på en helt annan plats. Detta gör dock även skada på Billie vilket innebär att det såklart är en funktion som vi valde att använda med viss sparsamhet under vår genomspelning.

En annan kraft som Lurk besitter är "Foresight" som fungerar som Corco (mos) "Dark Vision". Denna funktion möjliggör förflyttande i "spirit form" och är extra användbar under tunga smygpartier. Tiden stannar upp när "Foresight" nyttjas och fiender och civila invånare i spelvärlden blir stående, som skyltdockor. Billies tredje och sista specialförmåga heter "Semblance" och gör det möjligt för hjältinnan att norpa någon annans identitet, något som gör att den hon stjäl av hamnar i ett medvetslöst tillstånd. Det krävs bara att kroppen till det väsen som Lurk norpat inte hittas av stadens vakter, poliser och fiendesoldater efter förtrollningen då bryts.

Dishonored: Death of the Outsider
Arkanes grafiker har bland annat arbetat på estetiken i Half-Life 2 vilket märka runt om i spelvärlden.

Förutom dessa tre mycket användbara förmågor har Billie en del nya vapen till sitt förfogande och den som vi upplevde som allra mest användbar är den nya elektriska blixten som dödar fienderna direkt. Det finns även en ny typ av mina som drar fiendesoldaterna till sig med hjälp av köttmagnetism. Vapnen kan användas mot allt och alla lika gärna som det såklart går att spela igenom Dishonored: Death of the Outsider utan att döda en enda fiende. Det går tydligen till och med att klara denna expansion utan att döda slutbossen Outsider, vilket vi absolut inte hade räknat med. Den här gången kommer din spelstil inte att påverka själva huvudstoryn vilket välkomnar de som vill tokkötta ihjäl allt de ser, aningen mer än tidigare.

Dishonored: Death of the Outsider
Om exakt två veckor är det äntligen dags. Då släpps Dishonored: Death of the Outsider...

Precis som vanligt är spelvärlden fullständigt trollbindande sett till grafiska kvaliteter. Dishonored: Death of the Outsider är helt enkelt rysligt snyggt både ur ett rent tekniskt samt estetiskt perspektiv. Hollywood-stjärnan Rosario Dawson har återigen lånat ut sin ikoniska stämma till karaktären Lurk vilket skapar en inlevelse och tillför mänsklighet till karaktären som jag finner svårslaget.

Det råder för egen del inga tvivel om att detta är en ambitiös, expansiv och framförallt polerad expansion som kommer att ge oss fans ännu mer inblick i en av de senaste årens överlägset mest intressanta spelvärldar.