Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
förhandstittar
Wolfenstein II: The New Colossus

Wolfenstein II: The New Colossus

Vi har dödspepprat gapiga nassesvin i svenska Machine Games nästan löjligt heta uppföljare till Wolfenstein-rebooten...

  • Text: Jonathan Sørensen, GR DK (Översättning: Jonas Mäki)

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Vi behöver väl knappast slå fast exakt hur viktig och trendsättande Wolfenstein-serien har varit för förstapersonsskjutarna. För 20 år sedan dominerades genren helt av Wolfenstein 3D, Doom och Duke Nukem där förstnämndas alternativa nazistuniversum blev mäkta populärt. Sedan dess har serien haft det tufft och inte riktigt hittat sin plats, innan svenska Machine Games släppte rebooten Wolfenstein: The New Order. Det blev en succé av rang, vilket i spelvärlden betyder en obligatorisk uppföljare, och snart är Wolfenstein II: The New Colossus här.

Wolfenstein II: The New Colossus

A New Colossus fortsätter där The New Order slutade. Nazisterna har vunnit kriget, inte bara i Europa utan de har dessutom övertagit USA. Blazkowich är som väntat inte helt nöjd med detta och fortsätter därför kampen Hitler, hans fula mustasch och hans kumpaner. Och denna gång är han inte ensam utan har en motståndsrörelse i ryggen. Vi har tidigare fått se hur naziregimen jobbar på att indoktrinera 1950-talets Amerika där alla bör tala tyska, och man ser folk i vita särkar och huvor vandra omkring; perfekta allierade för nassarna. Denna kollision mellan "The Land of the Free" och förtryckande nazism skapar en mycket säregen estetisk prägel som onekligen känns fräsch.

Det påminner i anslaget om en explotation-film med en mycket hög budget. Trots nazismens inneboende ondska kan jag inte låta bli att fascineras över den vision och enighet de här försöker tvinga fram. Jag får verkligen ta del av det järngrepp som detta militärindustriella komplex försöker stöpa världen i. Den tunga stämningen det medför lättas lyckligtvis upp av lite svart humor nu och då. Karaktärerna är färgglada och har sin egen distinkta personlighet. Vi möter frihetskämpar med förkärlek till moonshine, konspirationsteoretiker och annat minnesvärt folk längs vägen.

Wolfenstein II: The New Colossus

Det var hos Bethesda i London jag fick chans att snacka med utvecklarna och spela Wolfenstein II: The New Colossus. I ett uppdrag skulle jag ta kontakt med en man som gömmer sig i New Orleans, vilken lär vara viktig för motståndsrörelsen. Problemet är bara att New Orleans är omringat av en kraftig mur för att hålla oönskat folk ute. Staden är inte längre den sköna och halvkriminella jazzhåla vi känner "The Big Easy" som, utan ett helvete med våldsdåd, skottlossning och brinnande bilar. Uppdraget utspelas en liten bit in i äventyret och därför får jag tillgång till en hel del eldkäppar. Alla är de tagna från andra världskriget men med en lite mer steampunk-doftande spinn. Jag hinner även utforska uppgraderingssystemet, vilket verkar vara föredömligt okomplicerat där man hittar Upgrade Kits och sedan väljer det vapen som ska förbättras.

Wolfenstein II: The New Colossus
Wolfenstein II: The New Colossus
Wolfenstein II: The New Colossus
Wolfenstein II: The New Colossus
Wolfenstein II: The New Colossus