Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Shenmue III

5 Snabba: Shenmue 3

Efter närmare två decennier är det äntligen dags att få fortsätta Shenmue-saga, och vi har tagit tempen på äventyret...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Men äntligen! Hur kommer det sig att Sega till slut tog förnuftet till fånga?
Det gjorde de egentligen inte. Yu Suzuki är mannen bakom bland annat Shenmue, men även klassiker som Out Run och Virtua Fighter. Efter att Sega lämnat konsolverksamheten bakom sig, fick Suzuki inte längre resurserna till sina ofta genialiska, men dyra projekt och 2008 lämnade han den legendariska AM2-divisionen för gott och något år senare sade han farväl till Sega. Att Sega inte ville satsa på Shenmue är inte så konstigt, spelet var svindyrt och sålde dåligt, och att folk 20 år senare skulle vara sugna på en tredje del i en saga de inte upplevt början på och som inte ens var poppis när den kom, var kanske inte så konstigt. Istället blev crowdfunding räddningen eftersom spelet delvis betalats redan i förväg, och tack vare detta får vi nu spela den tredje delen i sagan. Det är alltså Yu Suzuki vi har att tacka, där Segas bidrag egentligen inte är mycket mer än att låna ut rättigheterna.

HQ

Men varför har de inte visat Shenmue 3, utan bara massa grafik från föregångarna?
Det är inget att hymla med att Shenmue 3 inte på långa vägar har den mastodontbudget originalen kunde skryta med. Det är som sagt ett crowdfunding-spel och även om det har satt en massa rekord i denna kategori, är det snarast att betrakta som ett förvuxet indiespel. Shenmue satte en ribba för grafik och levande omgivningar som var halvt ofattbar när det kom, och som jag på vissa sätt tycker inte matchats än idag. Shenmue 3 kommer tyvärr inte att göra detsamma. Så är det bara. Bilderna från Shenmue 3 har med få undantag inte övertygat andra än endast de mest lojala fansen, och ironiskt nog gör stora delar av Shenmue-teamet numera Yakuza-spelen för Segas räkning och de visar betydligt bättre hur ett modernt Shenmue borde de ut. De bilder som redan känns lite åldrade är alltså från Shenmue 3 och inget annat.

Jaja, skitsamma, det ska bli underbart att få avsluta äventyret, det tycker väl även du?
Tyvärr kommer Shenmue 3 inte att vara spelet som avslutar storyn den här gången heller. Det har Yu Suzuki redan slagit fast. Risken finns alltså att vi återigen blir sittandes med ett spel som säljer för risigt för fler delar och att vi får vänta två decennier på en fjärde del. Orsaken är att Suzuki säger att han vill göra fler delar i serien, så allt står och faller med att det faktiskt säljer riktigt bra.

Detta är en annons:

Sugigt, men jag vill spela i alla fall. Men berätta, vad handlade serien om?
I grund och botten är Shenmue en saga om hämnd där Ryo Hazukis far dödats av den mystiske Lan Di, där en spegel tycks ha något med saken att göra. Lyckligtvis går det ganska lätt att återuppleva dessa äventyr då Sega nyligen släppte de båda originalen till PC, Playstation 4 och Xboxz One i uppdaterat skick. Det är sannerligen inga topputgåvor, men för den som vill komma in i äventyret på allvar, är det fortfarande underbara spel som jag kan rekommendera. Dessutom fortsätter äventyret i Kina i Shenmue 3 (kort efter att Shenmue 2 avslutats), där Ryo kommer kunna ringa hem och snacka med gamla vänner och bekanta för att låta spelarna lättare bekanta sig med universumet och alla dess personligheter. Dessutom kommer vi såklart träffa på flera nykomlingar, som en ny ruskprick till antagonist kallad Niao Sun, för att ge det känslan av ett nytt äventyr som inte kräver en massa förkunskaper.

HQ

OK, detta är ju kanske inte exakt det jag hoppas på men "beggars can't be choosers", så när släpps det?
Redan år 2017 kom Yu Suzuki med den första föreningen av Shenmue 3, vilket var tänkt att släppas den första halvan av 2018. En gång är ingen gång, men flera förseningar är ofta ett tecken på att något inte står rätt till i utvecklingen. Dessutom var förseningen bara till hösten 2018, men redan i maj förra året kom nästa besked och spelet sköts nu upp till 2019, för att därefter få premiärdatum spikat till den 27 augusti i år. Förhoppningsvis kommer spelet då, och levererar allt det fansen hoppats på. Spontant är det nog fler än jag dock, som ändå känner att det hade varit ännu trevligare om serien kunnat få en mer påkostad behandling än detta.

Shenmue IIIShenmue IIIShenmue IIIShenmue III
Detta är en annons:

Relaterade texter

Shenmue IIIScore

Shenmue III

RECENSION. Skrivet av Mikael Sundberg

Efter arton långa år är Shenmue tillbaka, och det känns som om ingen tid har förflutit...

2
Nu är Shenmue 3 gratis att ladda hem till PC

Nu är Shenmue 3 gratis att ladda hem till PC

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Precis som förra året är Epic Games extra snälla i sin butik under årets sista dagar, vilket i praktiken betyder att du även 2021 får ett gratis PC-spel varje dag. Och...

1
Shenmue III kommer till Steam inom kort

Shenmue III kommer till Steam inom kort

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Shenmue III lyckades samla in $6 333 295 i en väldigt lyckad Kickstarter-kampanj år 2015. Men men när Shenmue III till slut lanserade var det många som blev besvikna över...



Loading next content