Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Heavenly Sword

Heavenly Sword

Dags att ta upp upp korrspondenskursen i kinesiska och plocka fram Crouching Tiger Hidden Dragon-svärden. Men räcker verkligen grym grafik, överdoserat våld och långt rött hår för att imponera på David?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Heavenly Sword var ett av många svindlande snygga förrenderade teknikdemos som Sony visade upp på E3 förra året. Till skillnad från merparten av dessa (Killzone 2 host, host) återfanns dock titeln på årets upplaga av mässan, lika bedårande läcker och denna gång spelbar. Gamereactor var naturligtvis där och dreglade -förlåt- kände på kontrollen.

För er som missat vad det handlar om är det alltså en tempofylld actionsaga med pseudoasiatiska förtecken. Det himmelska svärd som så diskret antyds i titeln svingas av hjältinnan Nariko och kan antingen användas som en enda bamseklinga, alternativt delas upp i två mindre blad som svingas på varsin kedja. I det spelbara demot slängdes vi ner i en cirkulär arena där vi utmanades av en strid ström fiender som anföll och togs av daga i högt tempo. Förutom en stark och en svag attack gick det dessutom att byta mellan de två svärdsformerna med L1- och R1-knapparna alltefter tycke, smak och motstånd. Bytena gick millisekundsnabbt och kunde göras mitt i en pågående slagkombination för att få lite variation och skapa mäktiga kedjor. Nariko hade en påtaglig förkärlek för luftburna slagsmål och hade en anmärkningsvärd förmåga att både hålla sig svävande samt utdela stora mängder stryk samtidigt. Kontringar och attackkombinationer fyllde på en mätare i vänsterhörnet, och när den väl var fylld kunde Nariko utföra spektakulära avslutningar med hjälp av vältajmade knapptryck, ackompanjerad av läckert kameraarbete.

Låter det hela bekant? Tja, det är väl i så fall för att hela skiten skulle kunna vara direkt hämtad ur förra årets monsterslaktartitel till Playstation 2, God of War. De förhållandevis oerfarna utvecklarna Ninja Theory (med bara halvdanna Kung-Fu Chaos i bagaget) har sneglat mer än lovligt på Kratos framfart genom den grekiska mytologin och snott såväl koncept, vapen som stridssystem.

Dock går det inte att värja sig mot att spelet är lika snyggt som en DS Lite i solnedgång. Heavenly Sword ser sanslöst polerat ut och det enda av Sonys titlar som faktiskt höll samma grafiska standard som utlovades av de förrenderade filmerna på förra E3-mässan. Vi fick ju som sagt bara rumstera runt på arenan men redan där visade spelet upp underbart naturtrogna skuggor, glimrande vackert ljusarbete och silkeslena våldsdödaranimationer. Dessutom imponerade den dynamiska musiken som stegrades i intensitet ju mer som hände på skärmen. Designen drar lite åt Jade Empire och Sudeki-hållet, det vill säga "västerländska nördar gör tafatt försök på österländsk mystik", men duger även den. Huvudpersonen Nariko är lättklädd på traditionellt spelhjältinnevis men de plagg hon ändock bar fladdrade realistiskt i fartvinden tillsammans med det illröda långa håret. Svärd gnistrade, kameror panorerade, krossade tunnor och plankbitar flög omkring på bästa Havok-vis och allt det grafiska flöt på med all den kraft och lätthet vi förväntar oss av Sonys monsterburk.

Detta är en annons:

För er som gräver ned er i bakgrundshistorier och sånt tjafs kan nämnas att det är Andy Serkins (Gollum, King Kong) som gestaltar den onda kungen som Nariko vill störta. Kungen har nämligen haft ihjäl en hel bunt människor, förmodligen med någon form av emotionell koppling till rödtotten, och nu har hon alltså tagit hjälp av Heavenly Sword för att tunna ut leden och smiska in lite vett i huvudet hans. Problemet är bara det att det himmelska svärdet är belagt med en riktigt elak förbannelse vilken kommer att ta kål på henne inom några timmar. Nariko har alltså inte bara oddsen emot sig utan även tiden.

Spelmässigt höll Heavenly Sword måttet med välkontrollerad smöraction av högsta klass. Grafiskt var det också ett riktigt krutpaket och det enda av titlarna till Playstation 3 som något så när kunde tävla med Gears of War till Xbox 360 om titeln mässans snyggaste spel. Det är alltså inte på grund av någon enskild brist som spelet inte får mig på fall utan det enkla faktum att vi sett Allt. Det här. Förut. Flera gånger. Jag menar, här har vi Playstation 3, otroligt kraftfull och kapabel till i princip vad som helst. En grafiskt uppiffad version av förra generationens spel är helt enkelt inte tillräckligt för att hetsa upp mer än grafiknörden inom mig.

Tänk istället om dina vapen och rörelser hade riktig tyngd så att du var tvungen att planera och vara mer taktisk i ditt viftande istället för att spatta omkring som en speedad Dancing Stage-spelare. Tänk om fiender inte bara behövde tre generiska träffar för att spöas utan istället reagerade på hur och var de träffades. Tänk om intelligenta fiender faktiskt satte dina taktiska kunskaper på prov istället för att bara agera professionell slarvsylta. Kort sagt, tänk om vi fick se några spelmekaniska nyheter istället för bara en uppvisning i grafikporr. Visst kommer Heavenly Sword med största säkerhet att leverera stabil och välgjord action, men ser samtidigt inte ut att erbjuda några som helst nya eller intressanta idéer. Ingen form av flerspelardel finns heller planerad. Kalla mig grinig, men det är inte vad jag förväntar mig när jag kliver ut ur spelbutiken i november, dryga sextusen kronor fattigare.

Heavenly SwordHeavenly SwordHeavenly SwordHeavenly Sword
Heavenly SwordHeavenly SwordHeavenly SwordHeavenly Sword

Relaterade texter

Heavenly SwordScore

Heavenly Sword

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Jonas har försvarat det himmelska svärdet mot en ilsken diktator i Ninja Theorys Heavenly Sword...

9
Heavenly Sword-film kommer i september

Heavenly Sword-film kommer i september

NYHET. Skrivet av Carl Brännström

Heavenly Sword är tillbaka den 2 september, den här gången i form av en animerad långfilm. Handlingen är trogen sin förlaga och kretsar kring krigaren Norikos kamp mot den onde kung Bohan och hans smutsiga lakejer. Anna Torv (Fringe) gör rösten åt Noriko medan Alfred Molina (Spider-Man 2) får agera skurkröst. Filmen släpps på Blu-ray, DVD och via digital distribution och nedan ser du filmens box a...

4
Film baserad på Heavenly Sword på väg

Film baserad på Heavenly Sword på väg

NYHET. Skrivet av Oliver Thulin

Förut idag kunde vi rapportera att Sonys populära maskotar Ratchet och Clank skulle göra filmdebut år 2015. Det verkar som att även Heavenly Sword, Ninja Theorys...

Heavenly Sword

Heavenly Sword

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Jonas Mäki

Gamereactors Jonas Mäki har provat på livet som hårdsparkande rödhätta i Ninja Theorys kommande Heavenly Sword, och han är inte besviken



Loading next content