Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3: Wild Hunt - Switch

Passa på att hänga med mister White Wolf på vägen till skolan eller jobbet med den oväntat lyckade Nintendo Switch-versionen av moderna rollspelsklassikern The Witcher 3...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Många trodde inte sina öron när de första ryktena om att CD Projekt Reds ultrasnygga äventyr The Witcher 3: Wild Hunt skulle komma till det just nu svagaste spelformatet av alla; Nintendo Switch. Men jodå, på E3 2019 utannonserades det och sedan dess är det nog fler än vi som varit nyfikna på resultatet. Därför tvekade jag inte när vi nyligen bjöds in till Nintendos brittiska högkvarter för att provspela. Och låt mig säga såhär - du kommer inte bli besviken.

Låt oss först och främst fräscha upp minnet lite gällande Witcher. För alla som missat The Witcher 3: Wild Hunt, så är det alltså tredje delen i The Witcher-serien, vilken utvecklas av polska CD Projekt Red. Här får vi axla rollen som silverhårige hunken Geralt of Rivia som kuskar runt för att leta sin adoptivdotter Ciri, som tycks vara hotad av Wild Hunt.

The Witcher 3: Wild Hunt
Spelvärldens mest kända badscen, nu även till Switch.
Detta är en annons:

Geralt själv är en känd Witcher, ett slags legoknekt med uppdrag att dräpa monster, om du så vill. Hans, och andra Witchers, arbete är alltså att mot betalning bekämpa allehanda ruskprickar som terroriserar befolkningen. Geralts kanske främsta egenskap är dock förmågan att bli insyltad i helt andra saker rörande kungar och deras bestyr (och detta tackar vi för!), vilket leder till mastiga äventyr som egentligen inte har särskilt mycket med monsterjagande att göra.

The Witcher 3 är ett av de snyggaste spel som någonsin gjorts, och det har även helt makalösa karaktärer som verkligen utvecklas på ett bra sätt. Till detta kommer sedan fantastiskt välskrivna sidouppdrag som verkligen suger tag i dig som spelare och låter dig uppleva denna fantasyvärld ur Geralts ögon samt styra utvecklingen via mycket sofistikerade dialogval. Ett mästerverk, helt enkelt, svårare är det inte.

The Witcher 3: Wild Hunt
The Witcher 3: Wild Hunt ser otroligt bra ut även till Switch, och framför allt känns det på samma sätt.

Spelet är runt 50 gigabyte stort till PC, Playstation 4 och Xbox One och är till bredden fylld med den förmodligen mest trovärdiga fantasyvärld du någonsin sett - och det är allt detta som alltså fick folk att tvivla på att Switch var rätt format för att återge magin. När vi fick chansen att snacka med senior producer Piotr Chrzanowski från CD Projekt Red om saken, sade han mycket riktigt att det inneburit ett nytt sätt att tänka på och att de fått arbeta hårt med att optimera, komprimera texturer och liknande på ett smart sätt.

Detta är en annons:

Han menar att du kan se saker ladda in i horisonten lite långsammare, men hävdar att det inte är något som märks medan du faktiskt spelar. Målsättningen har varit att ge en likvärdig upplevelse, och det har studion lyckats med, säger han. Med Switch kan du helt enkelt inte skyffla runt samma enorma filer som till de andra format, och kassetten de vill använda är dessutom 32 gigabyte, vilket ändå betyder att du ändå skulle behöva komplettera med närmare allt minne Switch har att erbjuda om de valt satsa på fulla storleken. Något var alltså tvungen att ändras och Chrzanowski fortsätter:

The Witcher 3: Wild Hunt
Switch-utgåvan innehåller allt och lite till.

"Vi skalade om några texturer och konverterade mellansekvenserna till 720p. Vi gjorde också en hel del arbete med ljudsystemet och lyckades på så sätt frigöra minne. Men allt spelets innehåll är med, vi har inte tagit bort något sådant."

Vidare lovar CD Projekt Red att dra nytta av Switch olika användningsområden. Det vill säga att du får högre upplösning och kanske lite bättre flyt i dockat läge, men bilduppdateringen kommer hålla sig på lägst 30 bilder per sekund oavsett. Om för mycket händer, sjunker istället upplösningen och det har de gjort eftersom det är svårt att notera upplösningen på detaljer när väldigt mycket händer och du är mitt i en fet strid, men om spelet börjar hacka så ser du det direkt.

En annan fråga utvecklarna fick ta itu med, är att Nintendo använder knappen längst ut till höger (A på en Joy-Con) för att bekräfta saker, medan motsvarande knapplacering till Playstation och Xbox oftast snarast betyder att du backar ur något. Även Sony har samma system i Japan, och studion bestämde sig för att helt enkelt anpassa sig till Nintendo-standard. Du kan dock ändra om du vill ha det så som du är van från andra format. I övrigt är det snarlikt och för den som spelat The Witcher 3 förr känns det snabbt bekant, vilket betyder att det inte är tal om något rörelsekänsligt spelande... och det är jag inte ledsen för.

HQ

Mitt bästa minne från tiden med The Switcher (som det kommit att kallas på sociala medier) var striden mot Bruxa i Blood and Wine-expansionen. Alla som spelat denna vet att det är en riktigt utmanande strid. Allt måste sitta och därför fungerar den väl för att visa hur bra denna version faktiskt är. Visst, jag dog någon gång ändå, men besegrade i slutändan bossen på muskelminne. Det känns kort och gott likadant som att spela till de mer kraftfulla formaten och för det ska utvecklarna ha en eloge.

The Witcher 3 till Switch saknar såklart maffig 4K-grafik, men utöver det tror jag ingen kommer bli besviken på detta spel. Det känns precis lika bra här som jag minns det. Jag är faktiskt genuint imponerad över hur väl CD Projekt Red lyckats med detta spel och ser fram emot premiären senare detta år för att kunna ha med mig ett av tidernas bästa rollspel överallt.

Relaterade texter

The Witcher 3: Wild Hunt (Switch)Score

The Witcher 3: Wild Hunt (Switch)

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Att CD Projekt Red fått grafiktunga The Witcher 3 att flyta på en Nintendo Switch är såklart en smärre bedrift i sig, men är det verkligen roligt i bantat skick?Loading next content