Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Resident Evil 3

5 Snabba: Resident Evil 3 - Nemesis

Över 20 år har gått sedan Jill Valentine försökte fly från Raccoon City, och snart är det dags att återbesöka de zombie-infekterade gatorna runt omkring den beryktade polisstationen. Vi har tagit pulsen på Resident Evil 3

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Hur kommer det sig att Capcom väljer att göra en remake av ett 20 år gammalt spel?
Med framgången Resident Evil 2: Remake i färskt minne så är det kanske inte så svårt att förstå varför Capcom väljer att återbesöka den efterföljande delen i deras älskade zombie-saga. Fans har nämligen suktat efter nyversioner av Resident Evil-liren sedan 10-15 år tillbaka och när man väl tog beslutet att göra en helrenovering av del två så gissar vi att trean var medräknad redan från start. Det är nämligen logiskt sett ur ett ekonomiskt perspektiv att nyttja sina tillgångar till max, och när grunden för Resident Evil 2 var lagd var det förmodligen lätt att göra Resident Evil 3 i samma veva. När man tänker på att båda spelen kommer släppas med knappa året emellan varandra (plus att RE3 varit mer eller mindre färdigutvecklat sedan december) blir det dessutom ännu mer uppenbart att så varit fallet.

Resident Evil 3

Okej, men vad är nytt jämfört med originalet?
Det mest uppenbara svaret är det visuella, såklart. Resident Evil 3 släpptes nämligen som bekant till den första Playstation-konsolen för över 20 år sedan (1999), och att man behövt bygga om äventyret från grunden har givetvis varit en självklarhet. Det är dock inte bara snyggare polygonansikten och mer livfulla animationer som lockar oss till ännu en genomspelning den här gången, nej det finns betydligt mer nyheter som får titel att kännas fräsch år 2020. En av dessa är att spelet - precis som RE2 Remake - numera spelas med kameran bakom axeln på våra protagonister, och detta gör självfallet att inlevelsen blir mer närvarande, och med den låsta kamerakontrollen borta räknar vi även med att känna det krypande obehaget i varje miljö. Andra nyheter är att både Jill och Carlos fått sig en ny design som ska spegla deras roller och ambitioner på ett bättre sätt, och räkna även med att nämnda Carlos kommer ta en större plats i berättelsen även om storyn fortfarande ska vara sann mot ursprungstiteln.

Resident Evil 3
Detta är en annons:

Låter bra det här, men då jag har en begränsad budget till nya underbyxor måste jag fråga; kommer spelet vara lika läskigt som Resident Evil 2 Remake?
Resident Evil 3 från början inte var tänkt att vara en regelrätt uppföljare till tvåan, utan snarare ett komplement till händelserna som skedde i föregångaren så spelas de båda spelen lite olikt från varandra. Det är fortfarande den patenterade Resident Evil-stilen som gäller i båda äventyren såklart, där skräck, pussellösning och action möter varandra, men då tvåan satsade mer på den förstnämnda ingrediensen så valde trean att hamra hem den sistnämnda i sitt grundkoncept. Räkna därför inte med samma mängd av klaustrofobiska skräckmoment som i tvåan utan gör dig snarare istället redo för desto mer hektiska bataljer mot de odöda. Mycket av skräcken som erbjuds kommer dock levereras av det okända Nemesis-monstret, detta då besten ska ha belönats med ett uppdaterat AI-system (tänk Mr X 2.0) vilket förmodligen kommer leda till en och en annan öronsusande hjärtattack under resans gång.

Resident Evil 3

Vad är Resident Evil Resistance för något, och varför är det inkluderat i Resident Evil 3?
Resident Evil Resistance är ett multiplayer-projekt som Capcom jobbat på under en längre tid där fyra spelare ställs mot en femte och där nämnda kvartetten måste överleva fällorna som den femte spelaren kastar emot dem. Spelet annonserades först som en separat titel, men under presentationen av Resident Evil 3 så meddelande Capcom att man valt att inkludera båda spelen i samma paket. Utvecklaren hoppas nämligen att denna lösningen kommer göra så att allt fler vågar testa på den nya flerspelarkomponenten, och då tillägget nästan kan betraktas som "gratis" så finns goda möjligheter att så mycket riktigt blir fallet. Resistance-spelet kommer förövrigt fylla skorna på det gamla Merceneries-läget som fanns i originalet Resident Evil 3: Nemesis, men som nu kommer skrotas i nyversionen.

Resident Evil 3
Detta är en annons:

Jag har inte spelat något Resident Evil-spel innan, kan jag fortfarande spela trean?
I regel behöver man sällan ha spelat ett spel innan man kör en uppföljare, även om små detaljer och nostalgiska återblickar inte kommer bli lika effektfulla såklart. Det som kan vara bra att veta dock innan du kör Resident Evil 3 är att spelet kretsar kring Jill Valentine, en av överlevarna från det första spelet, och händelserna som äger rum i trean börjar en dag innan Leon S Kennedy och Claire Redfield tacklar Zombie-horderna i Resident Evil 2. Utöver det gäller det bara att hålla koll på ammunition, sikta högt samt vara villig att ta ett och ett annat bett i nacken.

Resident Evil 3 släpps den 3 april till Playstation 4, PC och Xbox One

HQ

Relaterade texter

Resident Evil 3Score

Resident Evil 3

RECENSION. Skrivet av Henric Pettersson

Den hett efterlängtade nyversionen av Resident Evil 3 är här och Henric har satt betyg...



Loading next content