Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Age of Empires III: Definitive Edition

Age of Empires III: Definitive Edition

Den tredje delen av Ensemble Studios klassiska strategiserie har restaurerats av World's Edge, och vi har kollat in hur lovande det känns...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Age of Empires III: Definitive Edition inleds med en notering. Där tar World Edge upp skildringen av vissa kulturer i den originalutgåvan av spelet, vilken släpptes år 2005. I Age of Empires III fortsatte konceptet från föregångarna men ett rejält kronologiskt kliv togs, fram till en mer modern era än de båda första delarna. Det fanns ett särskilt fokus på koloniseringens tidsålder, där de europeiska stormakterna använde sina tekniska fördelar för att underkasta folket i Amerika.

För den här uppdaterade versionen av spelet har felaktigheter korrigerats och av allt att döma har World Edge gjort ändringar på bästa möjliga sätt, genom att konsultera inblandade och se till att vara respektfull och autentisk. Inför detta spel hade jag faktiskt funderat en del över hur detta skulle hanteras eftersom vissa handlingar i spel med krig kan kännas tveksamma lyfta ur sitt sammanhang, och jag är verkligen glad att se att det behandlades så direkt och uppriktigt som här. Age of Empires III bjuder kort sagt på ett bra första intryck.

Nåväl, när du är igång med spelet står det snabbt klart att detta är mer av det vi gillar. Mer historia. Mer noggrant restaurerad grafik. Mer klassisk realtidsstrategi. Jag spelade början på kampanjen Blood, Ice and Steel (en av tre kampanjer jämte DLC-kapitlen Fire and Shadow och <em>The Asian Dynasties</ em>), deltog i en historisk strid om staden Tanger och petade med de olika alternativen i skirmish-läget, som låter dig ta kontroll över en av spelets 16 civilisationer och slåss mot ett justerbart antal motståndare.

Detta är en annons:

Genom att relativt snabbt ta fram tre uppdaterade Age of Empires-titlar i följd, har World Edge gjort att de känns sammanhängande, och den grafiska kvaliteten som kännetecknade de två första spelen finns även på plats i detta spel. Det ser bra ut, det råder inget tvivel om det, och sett på som en samling är det svårt att inte bli imponerad av kvaliteten på den övergripande presentationen. Restaureringen av dessa Ensemble-klassiker verkar ha gjorts med största omsorg.

Age of Empires III: Definitive EditionAge of Empires III: Definitive EditionAge of Empires III: Definitive EditionAge of Empires III: Definitive Edition
Age of Empires III: Definitive Edition

När det gäller gameplay, var det framför allt spelets tempo som fick mig att reagera. Jag tror dock att det förväntas att du inte kommer till denna anrättning som en total noob, utan antas att du kämpat dig igenom de två första spelen och kommer beväpnad med förkunskap. Det händer mycket och det tog mig en stund att hitta min taktik, även om det fortfarande kretsar kring att så perfekt som möjligt styra dina enheter och hantera din ekonomi. I huvudkampanjen finns det mål som hjälper dig att fokusera ditt spelande, men kärnan i upplevelsen är att utveckla en välbalanserad infrastruktur och sedan använda dina resurser för att driva militär expansion.

Detta är en annons:

Mellan uppdragen och utanför kampanjen finns det en "hemstad" som du löpande kan uppgradera och som förstärker dig i spelet. Detta strategilager är tyvärr inte särskilt väl förklarat och dess implementering känns lite arkaiskt - och förmodligen ett inslag av hur spelen var på den tiden originalet lanserades. Det spelar dock ingen roll, för det verkliga köttet från upplevelsen är spelets många scenarion och vad som händer under tiden du faktiskt spelar. Under en typisk omgång avancerar du genom tiderna, och när du gör det låser du naturligtvis upp vissa fördelar. Saker börjar med upptäckande och slutar med den industriella tidsåldern, och på vägen behöver du uppgradera dina byggnader, bygga upp dina styrkor och hantera dem noggrant under strider.

Age of Empires III: Definitive EditionAge of Empires III: Definitive Edition

I den meningen avviker Age of Empires III inte från seriens upplägg, och det är helt i linje med vad vi har sett i de två första spelen. Precis som de andra Definitive Editions kommer den här uppdateringen med ljuv 4K-grafik (som ser ut som om du kommer ihåg dem men i själva verket är mycket trevligare att titta på och underbart detaljerad) och ett remastrat soundtrack. Det finns också några nya saker som är värda att nämna, som de ovannämnda historiska striderna samt några Challenge-uppdrag som är väl värda att göra eftersom de kommer påminna dig om de olika spelgrunderna som du behöver behärska. Utöver det har två nya fraktioner lagts till (svenskar och inka) och totalt finns det 16 stycken.

Jag har inte provat på multiplayer eftersom jag inte är masochist och att spela realtidsstrategi online slutar aldrig bra för mig, men jag njöt av min tid med singleplayerdelen av spelet. Den slutgiltiga utgåvan kommer den 15 oktober, så en recension av Age of Empires III: Definitive Edition är inte alltför långt borta. Mitt första intryck är dock att det här kommer att bli en fin avslutning på en mycket respektfullt restaurerad strategiserie.

Age of Empires III: Definitive Edition

Relaterade texterLoading next content