Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Wario Ware: Smooth Moves

Wario Ware: Smooth Moves

Nintendo bjuder på 200 sätt att göra bort sig inför kompisarna i sitt hysteriska partyspel. Vi har testat Warios senaste mikrospelskavalkad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Fånga pinnen! Pang, nästa spel. Ät upp mackan! Pang, nästa spel. Spöa Bowser! Det hysteriska tempot har gjort Wario Ware-spelen till moderna klassiker som förgyller varje spelkväll eller ledig stund på toaletten. Trots de varierade uppgifterna är kontrollen (nästan) alltid helt intuitiv. Därför är Wario Ware förstås ett spel som passar som hand i handske på Wii. De flesta andra spelen tonar ner användningen av fjärrkontrollen och låter dig kontrollera Samus eller Mario med minimala handledsrörelser. Men inte Wario. Nej, den dryge och ohyfsade lurken vill att du ska uppföra dig som en pajas framför TV:n. Till dina kompisars stora nöje, förstås.

HQ

Precis som tidigare spel är Smooth Moves uppbyggt kring en rad superenkla spel som varar ungefär fem sekunder vardera. Utmaningen ligger förstås i att vara på hugget och snabbt lista ut vad som ska göras. Förut har det bara funnits styrkorsriktningar eller en A-knapp att fundera på, men numera styrs hela spelet av rörelsekänsligheten i Wii-fjärren. Det sänker tempot en aning, då spelet snabbt tipsar om vilken position som ska användas härnäst, men det gör alltså också det hela till en skrattfest utan dess like.

Använd fjärren som ett handtag för att spränga dynamit, håll den i din utsträckta handflata för att hälsa på din Nintendogs-hund, sätt den mot höften och snurra din virtuella rockring, dra den som ett svärd, det är ingen hejd på variationen. I de tidigare versionerna av spelet fanns det också korta moment ur gamla NES-spel, som när man ska panga Moderhjärnan i Metroid eller hoppa på en Goomba i Super Mario Bros. Smooth Moves tar utöver dessa också inspiration från Gamecube och lyckas på något vis, trots att det är helt olika spelmotorer med olika grafik, blanda korta inslag från The Legend of Zelda: The Wind Waker, Pikmin, Super Mario Sunshine och Metroid Prime.

Kanske det mest imponerande i sin enkelhet var ett av mikrospelen där man ska hålla fjärren som ett glas och sedan låtsas dricka ur det. Det är bara ett exempel på de naturliga och intuitiva rörelserna som Wario Ware utnyttjar för att skapa ett snabbt och lättförståeligt spel. Ett tjugotal olika användningssätt finns med, vilket gör det hela lagom omväxlande men ändå begripligt. Nintendo har också tänkt på att alla inte har både fjärrkontroller och nunchukus till alla spelare och det finns därför en särskild kategori spel för det kompletta paketet som går att stänga av om man så vill.

I den version av spelet som jag fick testa var den traditionella "bossbanan" ett enkelt bilspel där man använde fjärren som ratt precis som i GT Pro Series eller Excite Truck, men konstigt nog tyckte jag faktiskt att det här minispelet hade bättre körkänsla än de båda bilspelen...

Detta är en annons:

Även om Wii Sports följer med konsolen så är Wario Ware det bästa spelet för att demonstrera för vänner och familj varför de bör tillbringa kvällen med att fjanta runt med en vit fjärrkontroll i handen. Wii Sports ger en massa spelglädje och pyssel med att skapa sina egna Mii, men tempot och variationen i Wario Ware skapar en helt vansinnig stämning som inte liknar något annat. Den enda nackdelen med spelet är väl att en ensam spelare inte har så mycket att hämta, även om spelet traditionsenligt innehåller en lång rad lite längre minispel att låsa upp. Sammanlagt bjuder Wario Ware: Smooth Moves på ungefär 200 mikrospel vilket borde räcka ett bra tag. Vi ser i alla fall fram emot långa spelkvällar med redaktionsuppgörelser på liv och död. Tyvärr blev ju spelet försenat från den förväntade premiären samtidigt som konsolen, men redan den tolfte januari får vi börja kriga med våra vita fjärrkontroller. Vi kan knappt vänta!

Wario Ware: Smooth MovesWario Ware: Smooth MovesWario Ware: Smooth MovesWario Ware: Smooth Moves

Relaterade texter

Wario Ware: Smooth Moves

Wario Ware: Smooth Moves

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Mikael Sundberg

Nintendo bjuder på 200 sätt att göra bort sig inför kompisarna när Warios hysteriska partyspel gör Wii-debut



Loading next content