Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Fortnite

Fortnite

Epic Games sandlådelir med fokus på färgglad zombieslakt och överlevnad har varit under utveckling en lång tid, och så här på förhand ser det faktiskt ut att ha varit värt den långa väntan...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Epic Games har haft Fortnite puttrandes i kodargrytan ganska länge (ända sedan 2011 faktiskt) och på årets E3 blev det äntligen dags för oss att testa en så gott som färdiglagad version av liret. Vi var två stycken utsända från Gamereactor som slog oss ned framför varsin skärm, fick en snabb introduktion av spelmekaniken, hoppade rakt in i en köttig match, och gick sedan därifrån, både förvånade och väldigt imponerade över det spelmässiga djup som Fortnite erbjöd.

Det första vi fick göra är att lira igenom själva introduktionsdelen som visade upp grundpremissen kring vad Fortnite går ut på. Du kliver in i rollen som en överlevare som ska ta sig levande ur en liten knipa, eller rättare sagt, klara sig levande från våg efter våg av kött- och broskhungriga zombies. Du får lära dig att skjuta, leta förnödenheter och koordinera ditt lag, vilket egentligen är allt som du behöver behärska för att skydda dina kumpaner från att bli söndertuggade av fiendehorderna. Detta är dock inte mer än själva ytan, och spelbarheten blir bra mycket djupare än så desto mer du spelar.

Genom själva intro-uppdraget höll ett narrativ oss i handen, men kort därefter slängdes vi in i en fullskalig survival-upplevelse med co-op i en färgsprakande sandlådevärld. I början av varje match finner du dig på en slumpmässigt genererad bana där du ska försvara både dig själv och ditt fort från zombies i hela 14 dagar - därav namnet Fortnite. Executive producer Zak Phelps beskrev liret på detta sätt när vi talade med honom på plats under E3-mässan i Los Angeles:

Detta är en annons:

"So you group up with your friends, you drop into a mission, [a] procedurally generated world, and then you explore and you find where the objectives are in the game, and then once you find the core objective, you then build your fort around it, put down some awesome traps. You might want to drop one of your outpost defenders to be able to put him in the game to be able to help you defend, make a gun for him, and then you're essentially able to defend, and beat back a horde of monsters that are coming at you."

Fortnite

Utöver själva överlevandet och att pressa tillbaka galna mängder av levande döda finns det också fler uppdrag att klara av, något vi hoppas kommer förklaras på ett lite tydligare sätt när Fortnite väl kommer ut på riktigt. Trots att vi var två stycken från Gamereactor som testade en bana kändes det som att vi bara råkade snubbla över de olika sidosysslorna - utan någon som helst aning om hur vi hittade dem och vad de skulle vara bra för. Exempelvis en mystisk avfyrningsramp som av någon anledning skulle aktiveras under vår spelsession...

När det kommer till fienderna finns det en härlig variation, allt från Husks vilka är själva infanteriet, till blaffiga Smashers som gör fullständig müsli av din fästning om du råkar släppa in dem för långt. De flesta av det ordinära zombie-kollektivet kunde vi oskadliggöra ganska enkelt, men så fort de lite mer fläskiga fienderna dök upp kunde hela vårt lag bli utplånat på bara några sekunder. Med andra ord kan du inte leka actionhjälte på egen hand, utan en vettig taktik mellan dig och dina kompanjoner är dödsviktigt för att kamma hem ett par välförtjänta segrar. Du har nämligen endast ett fåtal antal liv, och dina lagkamrater måste återuppliva dig om du stryker med ute på slagfältet.

Detta är en annons:

Till ditt arsenal finns en uppsjö av olika vapen, och de vänliga själarna hos Epic Games hade utrustat oss med en helautomatisk hagelbrakare, kulspruta, och ett stycke sylvasst katana till vår korta spelomgång. Men det finns en hel del att välja på beroende på vad du föredrar att slåss med, och alla vapen kan byggas ihop med hjälp av de föremål du hittar i spelvärlden. Vi utgår ifrån att du låser upp fler vapen ju mer du spelar, eller åtminstone att du med tiden hittar nya delar som du kan bygga ihop olika puffror med.

Fortnite
Fortnite

Om du istället föredrar att oskadliggöra dina fiender på ett mer...graciöst sätt, finns det ett stort urval av olika fällor som du kan använda dig av. Dessa varierar från spikar som dyker upp från golvet, till plattformar som slungar upp köttbusarna i luften. Fällorna används bäst i kombination med dina egna vapen för att göra otroligt mycket skada, och placeringen av de fantasifulla trapatserna tvingar så småningom horderna av elakingar att ta en annan väg för att komma åt dig och ditt lag.

Men bara för att hjärnaktiviteten hos de en gång döda brukar anses som ganska låg i våra ögon gör inte det Fortnites zombies till några idioter. Okej, de är kanske inte några kärnkraftsingenjörer direkt, så de kommer garanterat att valsa rakt in i dina välplacerade fällor med ett brett flin på sina torrspruckna läppar. Phelps förklarade dock att busarna faktiskt lokaliserar vart den svaga länken i ditt fort finns någonstans, och precis där kommer de att fokusera sina anfall. Med andra ord måste du hålla hela fortet intakt, och plugga igen läckorna allt eftersom att de uppstår. Lite som när du råkar glömma bort att vakta en dörr i Call of Dutys tokpopulära Zombies-läge, och finner dig själv vadandes genom högar av dönickar.

Fortnite

Från det lilla intryck vi fick av Fortnites crafting-system ser det faktiskt ut att vara tillräckligt djupt för att du ska kunna försvara dig på ett gäng fantasifulla sätt. I en lättillgänglig snabbmeny fanns bara runt fem stycken olika typer av byggdelar att använda sig av, exempelvis väggar, golv, trappor och så vidare, men med lite ansträngning hittade vi andra kategorier av saker som med lite övning kommer resultera i minst sagt kreativa husbyggen. Till råga på det kan också väggar modifieras till att innehålla dörrar eller fönster - något som tyvärr kändes lite krångligt att få till under vår match. Däremot gick hela byggprocessen ganska fort vilket känns oerhört lockande, och vi anar att Fortnite kommer bli ett spel där spelarbasens skapelser kommer vara ett stort försäljningsargument. Gärna till den grad att du i framtiden kan ladda ned andra spelares mästerverk?

Du bygger ditt fort med hjälp av material som du samlar till dig i spelvärlden, och du kan i princip förstöra allt som ligger i din väg för att skrapa ihop ditt virke. Allt från bilar till träd, vilket i sig ger en möjlighet att formge själva landskapet. Med det i åtanke är det inte konstigt att Fortnite har liknats med Minecraft, med skillnaden att du här skapar artificiella strukturer ovan land, istället för att bygga själva spelvärlden.

Allt som allt kändes våran blott halvtimmes långa spelsession med Fortnite på tok för kort då det fanns så mycket att göra och så mycket att utforska. Ta detta som ett gott tecken. Från vad vi såg kändes byggprocessen djup, vapenvariationen var god, och själva konceptet var extremt tilltalande. Förhoppningsvis kommer Fortnite erbjuda en riktigt härlig spelupplevelse när det väl släpps till Early Access nästa månad, och vi ser rysligt mycket fram emot att bygga världens mest välskyddade fästning i slutet av juli.

HQ
Fortnite
Fortnite

Relaterade texter

7
Fortnite (Iphone)Score

Fortnite (Iphone)

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Vi har äntligen satt mjölktänderna i Iphone-versionen av Epic Games Bollibompa-doftande ultrasuccé...

FortniteScore

Fortnite

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Det känns obalanserat och upplägget rimmar illa på "pay to win". Trots detta är Epic Games senaste ganska roligt...

2
Fortnite kommer tillbaka till Ios i år

Fortnite kommer tillbaka till Ios i år

NYHET. Skrivet av Niclas Wallin

Fortnite försvann ju som bekant från App Store 2020 under uppmärksammade former efter att Epic Games brutit mot Apples riktlinjer för App Store och lagt in en egen...Loading next content