Svenska
Gamereactor
recensioner
Forza Horizon 5

Forza Horizon 5: Rally Adventure

Rallybilar i mängder har invaderat Playgrounds senaste racingepos och farttokige Johan Vahlström har delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Förra sommaren bjöds vi på den första expansionen till Forza Horizon 5 med lekfulla Hot Wheels. Nu är nästa expansion här och den bjuder på något helt annat. Något som det kanske inte satsats så där jättemycket på i spelserien, nämligen rally. Vad vi får är givetvis mer en Forza Horizon-version av sporten och inte direkt renodlat rally. Vilket alla fanatiker av motorsporten säkert kommer peka på tillsammans med massa tekniska saker varför detta inte är ett rallyspel. Nåväl, spelet ska ju bedömas för vad det är och inte för vad vissa säkert vill att det ska vara.

Denna gång får vi njuta av en karta som kallas Sierra Nueva. En karta som är tillräckligt varierande för att hålla intresset uppe och som innehåller delar som vi inte såg i grundspelet, som ett stenbrott. Är inte det din kopp av te kan du ge dig ut på slingriga bergsvägar, raviner eller öppna fält. För att inte tala om grusvägar som passar ihop med expansionens tema. Vägnätet är väl värt att köra, även till och från race, istället för att använda snabbresevalet.

Forza Horizon 5
Den klassiska 2001 WRC Ford Focus RS som rattades av Colin McRae är en av de nya bilarna.

Det hela sparkar igång med att en ny festival, Badlands, är på väg att starta. Dessa festivaler, eller utposter, är för er som inte spelat grundspelet en typ av startplats för olika typer av race. Badlands fokuserar såklart på rallyäventyret. Introduktionen låter oss köra till denna genom att ta oss genom köer av husbilar, ut för höga stup och testa på den nya mekaniken. Väl på plats får du välja ett av tre olika lag som står för en varsin typ av race. Det är Horizon Raptors som fokuserar på Dirt Rally (inte spelet med samma namn) med grus och andra blandade underlag. Där finns Apex Predators som istället har Road Rally som specialitet där det mestadels utspelar sig på asfalt och slutligen Grit Reapers som tycker om att köra på nätterna och helst i dåligt väder. Att välja ett lag har ingen större påverkan på upplevelsen, utan är egentligen bara ett sätt att komma igång med en typ av race. De andra låser du upp snart därefter.

Detta är en annons:
Forza Horizon 5
Du kan givetvis fortfarande köra med vilken bil du vill.

Det finns runt 25 event, plus diverse fartkameror, drifting och hopp, att köra och de går att köra på två olika sätt. Antingen det klassiska Forza Horizon-sättet där alla bilar kör samtidigt i ett lopp eller det nya, mer rallyliknande sättet där du sätter den bästa tiden du kan och försöker slå de andra förarnas tider. Mellantider är inkluderade med jämna mellanrum så att du kan hålla koll på hur långt före, eller efter, du ligger. Jag vet inte hur exakta dessa är då de kan variera rejält från en mellantid till en annan. Jag föredrog helt klart sen senare versionen, men om du hellre kör race mot flera motståndare samtidigt går det alltså att göra det också. Allt detta tillsammans med lite klassisk kartläsning för alla svängar, hopp och annat. Din kartläsare åker dock inte i bilen med dig, utan flyger i en helikopter. Roligast är ändå att "Chickens!" kommer upp som en varning från kartläsaren när hönor springer över vägen. Det är såna där små detaljer som jag uppskattar. "Hard left, into easy right, followed by chickens!". Fantastiskt.

Forza Horizon 5
Winner, winner, chicken dinner?

Men vad hade en hel rallyexpansion varit utan några extra rallybilar? Det finns totalt tio stycken nya, vilket jag personligen tycker är lite för lite. En av dessa är dock den klassiska Ford Focus RS från 2001 som kördes av Colin McRae och kartläsaren Nicky Grist, vilket ju så klart höjer statusen på bilarna ett snäpp. Jag hade önskat lite fler rena rallybilar, klassiska eller ej, då många nu istället är andra typer av fordon, som buggys, som gjorts till en rallyversion. Min personliga favoritbil inom sporten, Lancia Statos (den gamla vita med gröna och röda detaljer, come at me!), finns till exempel inte. Sen är väl egentligen den stora frågan hur roliga dessa, och alla andra, bilar är att köra på denna nya karta. Svaret är att det är en väldigt underhållande arkadupplevelse. Det går givetvis att köra med vilken bil du vill, även om spelet rekommenderar bilar inför varje race, så om du vill ratta runt i en Volvo V60 Polestar från 2015 på de mexikanska grusvägarna kan du göra det. Hitta en favoritbil och använda för samtliga tävlingar eller byta lite då och då som omväxling är frågan. För mig var det helt klart roligast att köra med faktiska rallybilar, som nyligen nämnda Ford Focus.

Detta är en annons:
Forza Horizon 5
En upplyftande upplevelse.

Forza Horizon 5: Rally Adventure bjuder på en rallyupplevelse i arkadstil som är svår att inte charmas av. Det finns en ny varierande och vacker karta att köra runt på i klassiska rallybilar med kartläsare i helikoptrar. Där finns valfrihet att välja mellan olika rallytyper så som grusbaserat eller race på asfalt. Och där finns fortfarande den där underhållande Forza Horizon-racingen, men nu i en dammigare skrud.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Bra ny karta, äntligen ny musik, solid och underhållande arkadracing
-
För få rallybilar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content