Svenska
Gamereactor
recensioner
Goldeneye 007 Reloaded

Goldeneye 007 Reloaded

Actionklassikern Goldeneye 007 har gått från Nintendo 64 via Nintendo Wii till HD-konsolerna. Håller den gamla multiplayer-favoriten måttet?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Många får något gnistrande - eller ska vi för sammanhangets skull kalla det gyllene - i blicken när man nämner Goldeneye 007. När minnen av Nintendo 64-eran och otaliga multiplayerrundor långt in på småtimmarna kommer tillbaka blir man helt enkelt ...glad. Och sugen på mer. Wii-ägarna fick en chans till omspel i en omtolkning för ett år sedan, och nu kommer den varianten av förstapersonsskjutaren till HD-konsolerna. Det är en ännu roligare upplevelse.

James Bond som karaktär behöver förmodligen ingen närmare presentation och storyn från filmförlagan känner du säkert till. Kampanjen innehåller nyckelpunkterna från Brosnan-filmen; den där dammen, satellithotet, skurken Alec Trevelyan och kramsugna Xenia Onatopp. I Goldeneye 007 Reloaded "spelas" Bond dock av Daniel Craig.

Brosnans ersättare är fullt sysselsatt med varierade agentuppgifter under den cirka tio timmar långa kampanjen, och trots att jag sett två versioner av detta spel tidigare är det svårt att hålla sig från att spela en bana till, och en till, och - ja - kanske ytterligare en till innan läggdags.

Goldeneye 007 Reloaded
Ska man hitta något negativt med Goldeneye 007 är det fiendernas A.I, Den är lite väl korkad.
Detta är en annons:

Vi bjuds på mycket smygande, och stealth-inslagen är riktigt lyckade; var inte förvånad om en droppe svett dyker upp när du ljudlöst försöker neutralisera vakter. Skulle det slås larm får du snabbt anpassa dig till intensiva eldstrider, och i de lägena levererar Goldeneye 007 Reloaded också. Siktet och Bonds rörelser fungerar finfint, och när du ibland får ratta fordon är allt tight programmerat.

Den normala svårighetsgraden är precis lagom och lägger du ribban ännu högre blir inte bara fienderna tuffare, du får även fler sidouppdrag som måste klaras för att avancera. Detta är något andra spel skulle må bra av: att ge oss nya uppgifter i stället för att bara kasta 9902 extra fiender mot oss.

En nyhet i denna utgåva av Goldeneye 007 är MI6 Ops-uppdragen, ett spelläge för soloagenten. Här spelar du i omgivningar tagna från kampanjen, i varianter med etiketterna Assault, Elimination, Stealth och Defense. Namnen skvallrar om upplägget; du ska döda alla fiender på kartan, försvara ett område, smyga dig fram utan att bli upptäckt och så vidare.

Goldeneye 007 Reloaded
Banorna i Goldeneye 007 Reloaded bjuder på varierade miljöer och smart design.
Detta är en annons:

Vid mina första testrundor i detta läge surade jag mest över hur multiplayer var en omöjlighet, men efter ett tag insåg jag att det är själva poängen. MI6 Ops är till för enmansarmén, för ensamvargen, vilket förstås passar som hand i handske när det är James Bond vi talar om. Att kunna skräddarsy sina utmaningar är småroligt, och du kan laborera med fiendens styrka, mängden ammo och vilka vapen som ska finnas. För dig som seriöst nöter MI6 Ops lär dessutom online-topplistorna ge en del utmaning.

En smått irriterande detalj dock, som blir extra tydlig i MI6-läget, är den ganska bristfälliga artificiella intelligensen. Jag tvingas lyssna på samma dialogsnuttar från patrullerande vakter, om och om igen, bara för att jag smygit in och ut genom samma dörr. Vid vissa av mina anfall, inte bara de som görs i lönn, verkar det inte heller som att skurkarna kämpar tillbaka särskilt mycket.

Goldeneye 007 Reloaded
Ahh, krig på delad skärm. Du tjuvkikar väl inte på din motspelares halva?

Men förstås. Självklart är det i Goldeneye 007 Reloadeds multiplayer du kommer att tillbringa mest tid. Och här finns sannerligen ett packat flerspelarläge, vanebildande som koffeinkryddat socker, i en uppsjö olika varianter. De matcher jag hunnit köra med redaktionen har genererat minst lika många svordomar och glädjetjut, oavsett om det varit över delad skärm eller online.

Ännu fler kartor har lagts till, här finns nya spellägen som Bomb Defuse och Data Miner, och när du tar agentröjet online har du Sonys och Microsofts välbefolkade servrar att leka på - det var liksom aldrig samma sak på Nintendo Wii. Och variationen är suverän; att måla väggarna med paintball-färg eller spela en runda Golden Gun (där en träff är lika med döden) är fånigt roligt.

Det är också lite av en lättnad att springa omkring som Bond-världens färgstarka karaktärer i stället för generiska soldater. Oddjob, Jaws och Julius No med flera ansluter sig till kaoset och upp till 16 spelare kan kriga loss samtidigt.

Så se nu till att ditt spelschema denna späckade actionhöst även rymmer den gamle martini-sörplande dubbelnollan. Han förtjänar det.

Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
Goldeneye 007 Reloaded
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Varierad action, genomrolig multiplayer, bra hållbarhet, skön Bond-stämning
-
Halvgammal grafik, halvdan artificiell intelligens
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • El_Tobio
    James Bond är tillbaka i Goldeneye Reloaded, men det är inte samma Goldeneye som vi växte upp med. Det är 15 år sedan GoldenEye 007 kom, såg... 7/10

Relaterade texter

Goldeneye 007 ReloadedScore

Goldeneye 007 Reloaded

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Goldeneye 007 har gått från Nintendo 64 via Nintendo Wii till HD-konsolerna. Håller den gamla multiplayer-favoriten måttet?Loading next content