Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Gotham Knights

Gotham Knights

Vi har testat Warner Bros Games Montreals kommande DC-spel och har många tankar om Knights, Gotham City, striderna, utvecklingen och berättelsen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Trots att spelet blev färdigställt för över en månad sedan och släpps om ett par veckor, har vi precis fått vår första möjlighet att själva testa det kommande actionspelet från Warner Bros Games Montreal, nämligen Gotham Knights. Historien utspelar sig i en version av DC-universumet där Batman dödats och kretsar kring fyra av den maskerade korsriddarens skyddslingar, när de tar sig an uppgiften att försvara Gotham City från de skurkaktiga kriminella nätverk som vill ta över den fiktiva metropolen, samtidigt som de löser det verkliga mysteriet kring hur världens bästa detektiv packade ihop inför resan till evigheten.

För dem som inte riktigt känner till den här titeln är det inte en fortsättning eller en spinoff av Arkham-serien, vilken utvecklades av Rocksteady. Det är snarare något helt nytt och fräscht, även om mycket känns och ser bekant ut. Gotham City är fortfarande mörkt, blött och dystert och karaktärerna har alla liknande personligheter och design - även om de fortfarande är unika. Jag tar upp detta här eftersom man lätt skulle kunna missta den här titeln som en del av Arkham-universumet, eftersom det verkligen känns som om äventyret hör hemma där.

Gotham KnightsGotham Knights
Batman är död, men hans lärjungar står redo att ta över.
Detta är en annons:

Åtminstone tills man faktiskt tittar på spelupplägget. I Arkham-spelen var Batmans strider nästan övermänsklig (trots att Bruce Wayne tekniskt sett bara är en man). Du kunde möta horder av fiender och besegra ner dem alla på några ögonblick, med hjälp av en kombination av kampsport där Batman kastar sig runt i strid och gör 720-spin roundhouse-kickar perfekt i skallen på oturliga brottslingar. Det var roligt, men lite överdrivet. I Gotham Knights känns titelns riddare mer rotade och verkliga och slåss som högt tränade individer. Striderna är långsammare, mer metodiska och strategiska, och du måste tänka på dina handlingar och om det är rätt drag att leverera ett slag eller undvika en attack. Detta gör att striderna ibland känns lite trögare, men det ger också en nivå av smidighet som integreras perfekt i Momentum-systemet med förmågor.

Detta är en ny funktion där du belönas för att du sätter attacker och perfekt undviker inkommande sådana. Varje åtgärd fyller en mätare längst ner till höger på din HUD, och när enskilda segment fylls på kan du använda en av många upplåningsbara Momentum-förmågor som i huvudsak är spektakulära attacker. För Batgirls del kan detta vara att göra ett kraftfullt slag som tillfälligt förlamar, medan dNightwing kan hoppa på en fiende för att slå ner honom. Och allt detta är förstås utöver de vanliga lätta och tunga attackerna, undanmanövrer och distansattacker, som även har sikte genom ett över axeln-perspektiv för varje karaktär (även om detta passar Red Hood och hans dubbelpistoler bäst).

HQ

Men en av de viktigaste punkterna med Gotham Knights är hur du kan ta dig an dig striderna på det sätt som bäst passar dig och den riddare du spelar. Om du är sugen på att springa huvudstupa in i faran och låta dina nävar sköta snacket kan du göra det, även om det är bäst att göra en sådan sak som den skicklige Batgirl eller Red Hood som är mer av en brawler-typ. Om du är sugen på mer smygande strategi och vill använda skuggorna till din fördel är förmodligen Robin som passar dig.

Detta är en annons:

För de av er som undrar hur det fungerar med flera huvudpersoner i Gotham Knights, är det enkelt och ganska effektivt. I huvudsak spelas alla fyra karaktärerna på samma sätt, även om de är unika, vilket innebär att du fritt kan byta mellan dem vid hubben The Belfry. Det finns inte heller någon egentlig faktor som skiljer hur en karaktär tar sig an ett uppdrag, det är bara små dialoger och mellansekvenser unika medan resten förblir samma. Karaktärsutvecklingen följer samma mönster där varje karaktär delar Ability Points, vilka tjänas in genom att besegra fiender i strid och slutföra aktiviteter i världen. Du kan i teorin spela hela spelet som Robin och sedan i sista stund byta till Batgirl, och ha massor av Ability Points att spendera och specialisera karaktären som du vill. Allt är väldigt intuitivt och enkelt, samt känns bra.

Gotham KnightsGotham Knights
DC-fans har riktigt mycket att se fram emot när vi får utforska Gotham City på nytt.

Utforskandet och den öppna världen i Gotham City har tyvärr ännu inte har lyckats imponera på mig. Den känns stor och vidsträckt, men också ganska tom och karg. Visst finns det brottslingar att hitta och spöa upp samt brott att förhindra (vilket är grundläggande aktiviteter som innebär att du ska besegra vågor av fiender och så vidare), och det finns såklart sidouppdrag och samlarobjekt att jaga efter också. Men jag kan inte låta bli att känna att den här versionen av metropolen kommer sakna lite av den tyngd och karaktär som gjorde Arkham Asylum, Arkham City och Gotham City så roliga att utforska, särskilt eftersom riddarna inte är lika kapabla att resa runt i den öppna världen som Batman var i Arkham-sviten. Du har fortfarande en grippistol och glidmekanik, men här är detta långsammare och mer jordnära, vilket innebär att du inte bara kan flyga upp längs sidan av en skyskrapa i Mach 10 och sedan flyga iväg ut i natten som en kryssningsmissil. Nej, nu måste du förlita dig på Batcycle för att ta dig runt, och även om den gör susen - så är det en långsammare form av resande. Jag tror därför att Quick Travel lär bli flitigt använt.

Gotham KnightsGotham Knights
Det vankas möten med gamla bekanta i uppdaterat skick.

Men även om jag har mina tvivel om den öppna världen, gillar jag det sätt som WB Montreal serverar sina huvudpersoner på. Detta är en konfliktfylld och ganska dysfunktionell "familj" som har tvingats arbeta tillsammans, och du kan känna friktionen mellan hjältarna ibland, men ändå se hur de bryr sig om och litar på varandra. Jag var orolig för att så många huvudkaraktärer skulle göra berättelsen snårig och få den att snubbla över sig själv, men det verkar som om WB Montreal har löst det här bra. Och det är en liknande historia med skurkarna, eftersom man kunde oroa sig för att det skulle bli för mycket att svälja att ha så många hotfulla fiender i ett äventyr, men berättelsen verkar ta itu med en ruskprick åt gången (åtminstone från vad jag såg). Jag ställdes mot Harley Quinn, och även om hon känns bekant gentemot Arkham-versionen, var hon ett fängslande och underhållande hot. En som till och med utgjorde en anständig utmaning i bossfighten där riddarna till slut besegrade henne och omintetgjorde hennes lömska plan.

HQ

Från vad jag fått se, tror jag inte att Gotham Knights kommer att blåsa spelarna av stolen och bjuda på något verkligt unikt bortom vad vi redan har sett i genren. Men om du gillar Arkham-spelen, om du är ett fan av DC och vill ha en chans att återvända till Gotham City... så finns det riktigt mycket att se fram emot här. Och då har jag inte ens nämnt den ursnygga grafiken eller hur sviten för anpassning av dräkterna fungerar (jag fick inte utforska detta fullt ut). Det här ser ut att bli en rolig och underhållande titel, där du till och med kan slå dig ihop med en vän för att möta Gotham Citys undre värld tillsammans som en dynamisk duo, och av den anledningen är jag nu mer förväntansfull och redo för premiären den 21 oktober.

HQ

Relaterade texter

Gotham KnightsScore

Gotham Knights

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Batman är död och Gotham Citys gangsters firar. Det borde de inte ha gjort, för fyra unga talanger står redo att slutföra det Läderlappen påbörjade...

1
Se Batman dö i öppningen av Gotham Knights

Se Batman dö i öppningen av Gotham Knights

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Även om Warner Bros inte sagt något om försäljningssiffrorna ännu, verkar det troligt att Gotham Knights sålt mycket sämre än företaget hoppats på. Kanske är det också...Loading next content