Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Gryphon Knight Epic

Gryphon Knight Epic

Fem år efter sin ursprungliga release så är Sir Oliver redo att flyga in på dagens konsoler. Vi har tagit reda på om väntan var värd det eller inte.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

För den observante så klingar givetvis namnet Gryphon Knight Epic väldigt bekant. Spelet har nämligen funnits ute till PC-formaten i över fem år vid det här laget, sedan dess release 2015, men det är först nu med den ultimata utgåvan (kallad Definitive Edition) som vi kan ta del av äventyret på konsol. Ett halvt decennium är förövrigt en väldigt lång tidsram att förhålla sig till inom spelvärlden, och frågan är om väntan har varit värd det för alla de som inte velat rädda denna färggranna fantasyvärld med mus och tangentbord i hand.

Gryphon Knight Epic
Storyn är papperstunn, men charmig.

Gryphon Knight Epic berättar historien om riddaren Sir Oliver som tillsammans med sin flygande grip måste ge sig ut på äventyr på ålderns höst för att rädda sina forna kamrater från korruption, och i förläggningen världen i största allmänhet. Förutom dessa extremt breda penseldrag i story-avdelningen finns det tyvärr inte direkt någon smaskig historia att fördjupa sig i. Det ska dock sägas att de små försök som görs mellan varje uppdrag ändå är fyllda med en del humor och lättsamhet vilket gör att varje möte med karaktärer och mindre mellansekvens tillför helheten på ett tillfredsställande sätt.

Gryphon Knight Epic
Skärmen fylls oftast av tiotalet fiender på samma gång, och det är ditt jobbat att ta dig förbi alltsammans helskinnad.
Detta är en annons:

Spelbarheten lånar sedan mycket från klassiska shoot em' up-mästerverk som Gradius och R-type samtidigt som man lyckas bibehålla mycket integritet med sina egna medeltida fantasymiljöer och den tämligen unika möjligheten att kunna byta flygriktning från höger till vänster, och vice versa, när man själv vill. Även om spelmekaniken sedan är simpel med sina enkla skjutkommandon, få specialattacker och lätta manövreringsvarianter så finns en del djup att finna i titelns ekonomisystem. Du belönas nämligen med guld för varje fiende du besegrar, och dessa mynt kan sedan användas för att uppgradera dina vapen samt komma över unika föremål som hälsobrygder, bomber och nya medhjälpare som slåss vid din sida. Då Gryphon Knight Epic sedan är tämligen utmanande på sina ställen så uppmanas man ständigt att spela om vissa sektioner för att komma över denna extra kosing, och detta gör i förläggningen att den relativt korta tiden det tar att nå eftertexterna (några ynka timmar) kan expandera till 4-5 timmar beroende på din skicklighet och vilja att utveckla din karaktär.

Gryphon Knight Epic
När fingerfärdigheten sätter stopp kan lite extra guld i fickorna vara skillnaden mellan liv och död.

När det kommer till grafik och presentation så levererar Gryphon Knight Epic mer än väl godkända resultat för de som gillar finfin pixelkonst. Visst, i mitt tycke finns det absolut snyggare retrolir att plöja igenom på marknaden i detta nu, men den unika stilen med en blandning mellan grova och mer förfinade pixelmodeller gör att spelet sannerligen sticker ut ur mängden av högkvalitativa indietitilar som vi sett produceras de senaste åren. Musiken kunde dock varit bättre, det ska vi ärligt erkänna. Det är visserligen inget fel på tonerna vi bjuds på, men denna typ av spel gynnas verkligen av mer smittsamma melodier, och då man - som redan nämnt - kommer spela om en hel del passager så hade det varit trevligt med en mer uppiffad och attraktiv ljudbild att ha i öronen under tiden.

Gryphon Knight Epic
Grafiken är stundtals riktigt tjusig.
Detta är en annons:

Med denna definitiva version kommer förövrigt en del nyheter. För när originalet kom med åtta banor så finns det nu nio nivåer att kämpa sig igenom från start till mål. Alla dessa omgivningar är därtill väldigt unika från varandra, och du kommer se dig själv slungas från heta sanddyner i öknen till förtrollade skogar och nordiska vikingalandskap innan du når slutet av denna saga. Det finns även numera stöd att ta sig an äventyret tillsammans med en vän, men då jag tyvärr inte har några vänner att tala om (än mindre att spela TV-spel tillsammans med) om så har jag - som du säkert förstår - inte kunnat testa denna nya funktion i någon större utsträckning. Detta är trist såklart, men vad ska man göra när man har lika mycket social kompetens som en näve grus?

Avslutningsvis så erbjuder Gryphon Knight Epic: Definitive Edition inget nytt under solen, men det är samtidigt ett gediget försök att erbjuda klassiska Shoot em' ups-upplevelser på moderna konsoler, och det, om något, som inte ska förkastas helt och hållet. Om retroinspirerade pixellir är din grej så kan denna riddarsaga absolut vara värd att kolla upp lite extra.

Gryphon Knight Epic
Varje bana har sin egen mini- och slutboss, och dessa är tveklöst spelets största utmaningar.
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Tjusig pixelgrafik, solid spelbarhet, intressant ekonomisystem
-
Intetsägande musik, tråkiga ljudeffekter,
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Gryphon Knight EpicScore

Gryphon Knight Epic

RECENSION. Skrivet av Joakim Sjögren

Fem år efter sin ursprungliga release så är Sir Oliver redo att flyga in på dagens konsoler. Vi har tagit reda på om väntan var värd det eller inte.Loading next content