Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Guardians of the Galaxy: The Telltale Series

Guardians of the Galaxy: The Telltale Series

Hela historien är nu släppt och serietidningstoken Henka har delat ut betyg på Telltales senaste...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Guardians of the Galaxy har existerar i snart femtio år. Trots det var det få som kände till gruppen innan Marvel släppte en film baserad på dem för drygt tre år sedan. Satsningen visade sig dock vara en succé och det är därför inte så konstigt att Telltale valde att göra ett nytt spel där man spelade som just dem. Möjligheterna att kunna göra vad man vill är hur stora som helst. Den som älskat filmerna lär definitivt finna mycket spännande saker med spelet men samtidigt är det ytterligare en titel från Telltale som vid närmare titt lämnar mycket att önska.

Värt att notera redan här är att spelet inte har något med filmerna att göra alls. Detta märks väldigt tidigt in i spelet då vi möts av gänget som får ett nödanrop från Nova Corps att Thanos är på väg att förgöra dem. Efter en mustig konfrontation mot titanen lyckas de besegra honom. De till och med dödar honom, vilket känns modigt och som en intressant utgångspunkt för det åtta timmars långa äventyret. I och med att väktarna besegrar Thanos tar de även beslag över artefakten ''Eternity Forge'' och som du säkert hade kunnat lista ut är de inte överens om att utnyttja den eller lämna över den till mer lämpade personer. Thanos är nämligen inte den enda som vill åt artefakten.

Guardians of the Galaxy: The Telltale Series
Hela gänget är samlat och de levererar störtskön stämning.

Under äventyrets gång är det tydligt att Telltale bryr sig om karaktärerna och inte bara gruppen. Peter Quill kämpar mot sina inre demoner som plågar hans minnen av hans bortgångna moder. Gamora försöker skapa en starkare relation med hennes syster och vi får också ta del av Rocket Raccoons bakgrund som berättar mer om var han kom ifrån. Drax har i och med mordet av Thanos åstadkommit sitt mål och försöker fortsätta sitt liv utan sin fru och dotter med vetskapen att han har hämnats dem. Den enda karaktären som inte får särskilt mycket rum är Groot, vilket inte är särskilt underligt.

Detta är en annons:

Den som har spelat samtliga titlar från Telltale lär snabbt känna igen sig. Guardians of the Galaxy innehåller inga nyheter alls och förlitar sig på samma gamla teknik. Förvänta dig "quick time events", begränsad utforskning och stundtals svåra val. Jämfört med andra spel är valen i Guardians of the Galaxy inte alls lika tuffa att besluta, men detta beror också på att man lärt sig vad som faktiskt kommer ha effekt senare i berättelsen. För att fortsätta engagera spelaren måste Telltale numera lära sig nya knep att berätta handlingen och inte förlita sig på samma upplägg som de gjort i fem år.

Guardians of the Galaxy: The Telltale Series
Hala the Accuser är tyvärr inte en mer intressantare skurk än Ronan från filmen.

Tempot i Guardians of the Galaxy är fruktansvärt ojämnt. Stora delar av spelet känns som rena filler och det är inte sällan som jag kollat klockan för att uppskatta hur lång tid som är kvar av episoden. Samtidigt lyckas oftast Telltale erbjuda en spännande final av varje episod vilket ständigt motiverar mig att spela nästa avsnitt. Varje avsnitt öppnas dessutom med ljuvlig musik och det räcker med att starta spelet för att mötas av Electric Light Orchestras hit Livin' Thing (en låt som man övervägde att inkludera i första filmen) så är man peppad. Mittenpartiet är, som sagt, ofta svaga och det hade kanske inte gjort något att korta ned serien med en episod.

Något spelet ska ha beröm för är den charmiga humorn. Älskar du filmerna för dess humor och karaktärernas grymma kemi så kommer du definitivt att gilla delar av spelet. Nolan North gör en toppeninsats som Rocket Raccoon medan resterande röstskådespelare gör ett generellt sett bra jobb. Det är inte ovanligt att tio minuter av en episod kan ägnas åt ett enda stort tjafs men tack vare de underhållande dialogerna funkar det. Jag hade dock sett att man inte enbart fick axla rollen som Star-Lord under dialoger utan även fick välja vad de andra hjältarna skulle svara. Detta är trots allt ett spel om Guardians of the Galaxy och inte enbart om Star-Lord. Spelet är nämligen som bäst när man får spela spelet ur de andra hjältarnas perspektiv och därför tycker jag det är missad potential att inte även låta oss spela som dem under dialogerna också.

Detta är en annons:
Guardians of the Galaxy: The Telltale Series
Telltale har uppenbarligen inspirerats av Guardians of the Galaxy Vol. 2 och valde därför även att inkludera Mantis.

Handlingen i Guardians of the Galaxy är i grunden en bra sådan. Den är inte särskilt invecklad och bjuder inte på några häpnadsväckande händelser som The Walking Dead eller Wolf Among Us gör men underhåller för det mesta. Tillbakablickarna med Peter och hans mor är känslosamma och fångade mig redan från första episoden. Det är dock all filler som främst står i vägen för spelets berättelse men även en viss repetition. De allra flesta spelare har säkert redan sett filmerna och känner på så vis redan karaktärerna och deras sätt att tänka på. Att exempelvis presentera ett komplicerat förhållande mellan Gamora och Nebula känns i mina ögon onödigt eftersom vi inte lär oss något som filmerna inte redan berättat. Det hade verkligen inte skadat om Telltale gjorde sin egna tolkning som man gjort med deras Batman-spel.

Rent visuellt är det här långt ifrån Telltales snyggaste spel. Faktum är att spel som Tales from the Borderlands och första säsongen av Batman är snyggare. Allt känns väldigt platt och många gånger otroligt stelt. Jämför man Guardians of the Galaxy med aktuella Batman så är detta inte alls lika tjusigt.

Guardians of the Galaxy är hur som helst inget dåligt spel, absolut inte. Som jag redan nämnt finns här mycket att gilla för alla som uppskattat filmerna. Tellale måste dock förnya sin berättarteknik och våga låta spelaren utforska mer, inte vara begränsad till fyra svarsalternativ och kanske även släppa taget om alla ''quick time events''. Är du ute efter en underhållande Marvel-berättelse kan Guardians of the Galaxy underhålla dig men har du börjat tröttna på Telltale så är detta ett av deras sista spel jag skulle rekommendera.

Guardians of the Galaxy: The Telltale Series
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Trivsamt soundtrack, välskrivna karaktärer, bra röstskådespelare
-
Gammal grafik, ojämnt tempo, trist skurk
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content