Svenska
Gamereactor
recensioner
Halo 2

Halo 2

Efter två år och sju månader släpps Bungies mästerliga uppföljare till PC. Petter har njutit av en problemfri PC-upplevelse, med är sur över Vista-tvånget och den mer än lovligt snåla multiplayer-delen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att sätta betyg på ett två år och sju månader gammalt spel är svårt. Svårt så in i bomben. För även om Halo 2 fortfarande är ett riktigt bra spel, är den nysläppta PC-konverteringen undermålig rent tekniskt i jämförelse med den senaste generationen PC-spel och de flesta av oss nu väntar på Halo 3, inte på ett (nästan) tre år gammalt Xbox-spel, nu till PC.

Varför det tagit så lång tid för Microsoft att konvertera Halo 2 från Xbox till PC begriper jag inte. Detta är givetvis något som skulle gjorts för två år sedan, inte fem månader innan Halo 3 släpps. Men, nog med gnäll över det, nu är Halo 2 till PC här, och många PC-spelare har säkert väntat ihärdigt på att få uppleva spelet som alla Xbox-ägare tjatat oavbrutet om sedan november 2004.

Halo 2 till PC är samma spel dsom till Xbox, inklusive ett par ganska obetydliga uppgraderingar beträffande det grafiska. Storyn och själva äventyret är exakt som i Xbox-förlagan, Master Chief återvänder i spelets början till Jorden efter att han slagits på den första ringplaneten i det första spelet. Väl på Jorden inser Master Chief att covenanterna planerar ett storskaligt überanfall mot människorna, och nu även utlyst en belöning till den som dräper dig. Bara minuter in i äventyret anfaller covenanterna den rymdfärja som du färdas med på väg ned till Jorden, och det interplanetära rymdkriget kan börja.

En riktigt fiffig grej med Halo 2 till PC som jag inte upplevt med något annat PC-spel någonsin tidigare är ett man precis som med ett konsolspel kan börja spela samma sekund som man stoppar i skivan i CD-släden. Halo 2 behöver inte installeras utan man kan istället klicka på "Play game" direkt och därefter börja sitt vildsinta skjutande med omedelbar verkan. Detta är en grymt bra funktion som alla framtida PC-spel borde innehålla, och något som får hela processen med att spela spel på sin dator att kännas betydligt mindre omständlig.

Detta är en annons:

En annan grej som gladde mig då jag började spela Halo 2 till PC var att spelet uppdaterade sig själv, utan att jag behövde göra någonting... alls. I vanliga fall tvingas man leta reda på rätt patch på någon av alla de sidorna som tillhandahåller uppdateringar för spel, ladda hem och installera patchen manuellt, dock inte med Halo 2. En annan sak som alla framtida PC-spel borde innehålla. Helt klart.

Väl inne i själva spelet, inuti Master Chiefs Mjolnir-rustning, märks det direkt att Microsoft gjort ett bra jobb med att anpassa spelkontrollen efter den förbättrade precision och känslighet som en mus och tangentbord innebär. Man uppmuntras dock spela Halo 2 med den Xbox 360-handkontrollen som finns att köpa specifikt för PC, och spelet är såklart väl anpassat för denna, men jag valde ändå att uppleva Halo 2 till PC med mus och tangentbord.

Medan spelkontrollen, speltempot och svårighetsgraden känns balanserad och väl anpassad till formatet, är grafiken hopplöst gammal och trist att titta på. Visst, Halo 2 var ett supersnyggt spel när det kom till Xbox i november 2004, men till PC, maj 2007, ser det faktiskt så gammalt och förlegat ut att jag nästan får ont i ögonen. Visst, Microsoft har renoverat några av de mest välanvända texturerna i spelet, och putsat lite på systemet för ljussättning, men överlag är detta fult som stryk i jämförelse med PC-spel som Crysis och Prey.

Vad som däremot fortfarande håller väldigt hög klass är musiken och alla de smaskiga ljudeffekterna som originalspelet innehöll. Det klassiska Halo-temat, här uppdaterat med en rad vråltunga gitarrer låter lika bra som vanligt, och 5.1-mixen är väldigt välgjord.

Detta är en annons:

Halo 2 till PC är beroende av Windows Vista, tyvärr. Utan Vista går det inte att spela Halo 2, alls. Och detta, hur man än ser på det, tycker jag är ett stort och svulstigt jätteminus. Microsoft har förstås gjort Halo 2 kompatibelt enbart med Vista för att få flera att gå över från XP till Vista. Att de sedan knappast kommer att få speciellt många att köpa ett nytt och mer än lovligt buggigt operativsystem genom att locka med ett lastgammalt Xbox-spel verkar de inte ha tagit med i beräkningarna.

Ett annat minus som får mig att fundera på varför Microsoft valde att göra Halo 2 inkompatibelt med allt annat än Windows Vista är det faktum att spelet, trots detta, inte har stöd för Direct X10. Människorna som tog alla dessa dumma beslut hos Microsoft vill jag härmed utnämna till årets hittills dummaste beslutstagare. Grattis till er!

Den stora snackisen, förutom Vista-kravet, beträffande Halo 2 till PC är det faktum att man kan göra sina egna multiplayerbanor samt att Live-lobbyn med all dess geniala enkelhet överförts på ett strålande sätt till PC. Och trots att jag vanligtvis aldrig gör mina egna banor, fann jag det mycket lätt att fastna i editorn som medföljer med Halo 2, och har redan gjort ett par helsnurriga multiplayer-arenor, redo för att husera mig och mina slaktsugna vänner.

Lobbyn fungerar (som sagt) perfekt och det är en ren barnlek att hitta bra servrar och skapa en friendslist på samma sätt som man gör på sin Xbox 360 (eller logga in med samma konto som man använder till sin Xbox). Tyvärr går det dock bara att spela upp till 16 spelare i Halo 2 till PC, och inte 32 som det tidigare ryktats om. Detta tycker jag känns snålt, och tråkigt, och drar tillsammans med Vista-kravet och den gamla grafiken ned betyget.

Inte blir det heller bättre av att Halo 2 till PC inte innehåller några som helst möjligheter till att spela via LAN eller över Internet annat än via Live, som precis som till Xbox kostar pengar. Det går alltså inte att möta sina polare på ett par vänskapsmatcher i Halo 2 till PC utan att betala för ett abonnemang, vilket måste anses som rena utsugarfasonerna från Microsofts sida. Visst, sure, Live kostar pengar till Xbox och bör således även göra det till PC, men att helt utesluta möjligheten att spela mot sina vänner utanför Microsofts servrar, eller i ett lokalt nätverk, känns sjukt snålt och småaktigt.

Halo 2 är i grund och botten ett mästerligt spel med superb enspelarkampanj och ett mycket lyckat flerspelarläge. Bortser man från den lite väl abrupta slutet och några av covenant-uppdragen är Halo 2 fortfarande en klockren spelupplevelse som bjuder på grym atmosfär, superb variation, härligt tempo och massor av fantastiskt minnesvärda stunder.

PC-konverteringen är dock inte alls så bra som den hade kunnat vara, detta främst eftersom Microsoft gjort en hel del riktigt korkade val i utvecklingen av denna version. Grafiken är duktigt förlegad, spelet kräver Windows Vista för att fungera, stödjer inte Direct X10 och det går inte att nyttja multiplayerdelen av spelet utan att betala mer pengar. På grund av dessa starka minuspunkter och det faktum att Halo 2 är ett gammalt spel - har jag svårt att motivera ett högre betyg än 6/10. Trots att jag älskar Xbox-originalet.

Halo 2
Halo 2
Halo 2
Halo 2
Halo 2
Halo 2
Halo 2
Halo 2
Halo 2
Halo 2
Halo 2
Halo 2
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Grym atmosfär, superbt tempo, väldigt bra variation, smidig multiplayer-del
-
Gammal grafik, kräver Windows Vista, saknar Direct X10-stöd, går inte att spela via ett lokalt nätverk
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

 • Troqadero
  Kampanjen är lagom lång och extremt underhållande. Runt 15 banor lång och nästan alla har gett minnen. Multiplayern är en utav de första... 10/10
 • Dragonforce
  Sämsta spelet i Trilogin. Kan inte fatta att jag lade ner så mycket tid på detta Halospelen. Banorna är riktigt trista och grafiken var trist... 4/10
 • ersa
  Halo 2 är en stor ändring från ettan man har fler möjligheterXD.Det är ett as bra co-op läge.Ville bara säga det ;).Zombisarna är ett minus... 8/10
 • STARWARSGEEK117
  jag sitter hemma och väntar förväntans fullt på att installationen ska bli klar för det är mitt andra spel inlagd i min nya dator ( första var... 10/10
 • figret
  Ja uppföljaren till halo hade helt klart en del nya trick så som att man kan ha två vapen samtidigt bara för att nämna något, visst del låter... 7/10
 • Leorio
  Vid inget annat tillfälle har jag räknat dagarna som inför premiären av Halo 2: spelet där Jorden skulle försvaras med ett plasmagevär i varje... 8/10
 • Snake_Twins
  Halo 2 fortsätter historien från det första spelet. "Covenanterna" har kommit till jorden för att ta över den. Den enda kvarlevande av... 7/10

Relaterade texter

Halo 2Score

Halo 2

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Petter är sur över Vista-tvånget och den mer än lovligt snåla multiplayer-delen i PC-versionen av Halo 2

Halo 2Score

Halo 2

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Efter två år av ivrig väntan är Master Chief äntligen tillbaka. Gamereactor bjuder på Sveriges första (och största) recension av Halo 2.Loading next content