Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Bang & Olufsen Beoplay EQ

Ljudkvaliteten i danska Bang & Olufsens flaggskeppslur har förtrollat Hegevall den gångna veckan...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

14 stycken olika par av trådlösa in-ear-lurar ligger här på mitt skrivbord och trängs, allting från JBL:s toppmodeller till Jabra, Sennheiser, Marshall, Supra, Airpods Pro, Sony och mycket annat. Och mycket av det som jag testat (framförallt) den gångna månaden har varit riktigt bra. Jag är ordentligt svag för Jabra Elite 7 Pro samt JBL Reflect Flow Pro, och det känns spännande att detta produktsegment fullkomligen exploderat sedan 2016 och att konkurrensen nu är bedövande stenhård.

Danska Bang & Olufsen har för mig alltid stått för bra ljud och ännu bättre design. Jag minns såklart de gamla grejorna från 90-talet, den orimliga prislappen och superminimalistiska, intressanta designen. Jag minns hur min klasskompis Rickards föräldrars B&O-TV hade en fjärrkontroll som vägde mer än en verktygslåda och jag minns deras CD-stereo, som för sin tid var det bästa jag hade hört. Under de senaste 20 åren är det dock inte jättemycket från Bang som varit sådär överdrivet imponerande, för egen del. Beoplay-serien har förvisso under flertalet år huserat en hel del trevlig produkter men få av dem har verkligen tilltalat mig.

Bang & Olufsen Beoplay EQ
Ursnygga är de, och produkten andas lyx.

Sen har vi Bang & Olufsen Beoplay EQ, som under den gångna veckan seglat upp som min favorit, inom detta produktsegment. Bland alla trådlösa in-ear-lurar som jag haft i mina öron under de senaste åren är det ett fåtal som jag skulle vilja betala för, och regelbundet leva med. Beoplay EQ är definitivt ett av de paren. Eller de är mina favoriter. Om jag idag bara fick välja ett par av alla de 14 små tjusiga lådor som ligger här och ser allmänt skrytsamma ut, väljer jag Bang & Olufsen Beoplay EQ. Utan tvekan.

Känslan som jag fick då jag för första gången packade upp dessa lurar kan inte matcha känslan då jag för första gången plockade upp Bang & Olufsens tidigare omnämnda metallfjärr till deras lyxiga 90-tals-TV, men den är heller inte särskilt långt ifrån. Hela upplevelsen känns lyxig, redan när det kommer till själva kartongen som är superminimalistiskt formgiven med sin mattvita design, sparsamma typografi och stilistiska bild. Det medföljande etuiet är konstruerat i aluminium och vårt recensionsexemplar är roséguld-varianten, som är så tjusigt lyxig. Snäckorna i sig är stora men snyggt designade och pryds av en alu-front med B&O-logotypen, också tjusigt påkostade i en skimrande guldton.

Detta är en annons:
Bang & Olufsen Beoplay EQ
Smakar det så kostar det, såklart. Beoplay EQ kostar 4200 kronor.

Att synka Beoplay EQ är lika enkelt som det bör vara. Man plockar ut lurarna ur laddningsasken och vips så dyker de omedelbart upp i Bluetooth-menyn. Bang & Olufsen har såklart, precis som alla andra tillverkare, en egen app som också blixtsnabbt hittar igen lurarna efter att man synkat dem och stoppat in dem i öronen, och här kan man döpa sitt par, aktivera eller avaktivera den aktiva brusreduceringen samt styra ljudkaraktären beroende på tycke och smak. Jag saknar möjligheten att via frekvensgrafer styra ljudkaraktären som jag kan göra i JBL:s app eller Jabras motsvarighet, men det är samtidigt smidigt att sätta tummen i "ljudcirkeln" i Bang & Olufsens app och styra den lite närmare "Warm / Bass"-området, men bara lite. Jag anser att Bang & Olufsen Beoplay EQ är utomordentligt fint kalibrerade och i grunden vill jag ju inte röra EQ:n, alls. Men ja, som jag brukar skriva är trummisen i mig alltid (alltid) sugen på mer bas, vilket gjort att jag flyttat den lilla cirkeln ett par ynka millimeter närmare "Warm / Bass", och jag skulle absolut säga att dessa lurar låter bäst av allt som ligger här.

Mellanregistret är enastående väloptimerat, rappt, kontrollerat och balanserat och diskanten är magiskt artikulerad och ren, utan att bli vass och sådär "hisschigt" oangenäm som den snabbt kan bli i lurar som kalibrerats mot en aningen mer "transparent" karaktär än låt säga Bose, eller Beats. Basen är även den strålande och i helhet är detta vårt nya referensexemplar i denna produktkategori, särskilt om vi pratar prislappar mellan 2000-5000 kronor. När det gäller samtalskvaliteten vid telefonsamtal eller renodlade ljudinspelningar via Bang & Olufsen Beoplay EQ skulle jag säga att detta är det enskilt bästa jag testat, någonsin. Sex olika mikrofoner och ett fenomenalt finurligt system för att förstärka rösten och blockera ut miljöskval, gör att dessa lurar är det optimala valet för dig som först och främst värdesätter ljudkvalitet och samtalsbriljans. Alla som jag ringt upp under den gångna veckan med dessa lurar i öronen har varit eniga om att ingenting från de gångna månaderna har låtit lika bra.

Det som däremot inte riktigt lever upp till samma skyhöga nivå som ljudet i sig är bland annat batteritiden som är klart underlägsen de som är bäst i klassen, däribland Jabra Elite 7 Pro. Bang & Olufsen Beoplay EQ erbjuder enligt mina erfarenheter cirka fem timmar och 30 minuters speltid per laddning och dryga 18 timmar via själva laddningsasken. Detta är på intet sätt dåligt men heller inte särskilt bra. Jag tycker dessutom inte att den aktiva brudreduceringen är något att skrika sig hes över. Den fungerar dugligt, men är chanslös mot de som är bäst i klassen, däribland WF-1000XM4.

Detta är en annons:
Bang & Olufsen Beoplay EQ
En smula stora är de men de sitter bra i öronen, oavsett.

När det gäller passform och ergonomi är detta som vanligt väldigt subjektivt och det som passar finfint i mina öron kan ju naturligtvis fungera dåligt i dina, men för egen del skulle jag kalla ergonomin här för ganska bra. Beoplay EQ är lite för stora för sitt eget bästa och de hamnar därmed lite utanför öronen jämfört med framförallt Jabra Elite 7 pro som liksom passar inne i innerörat, men med en passande gummiplupp råder det ingen tvekan om att Beoplay EQ fungerar lika väl i bilen som framför datorn som på gymmet. De sitter där de ska. I slutändan är ljudkvalitet det överlägset viktigaste för egen del och saker som batteritid, ANC, touch-funktionalitet och samtalskvalitet är klart mindre viktigt. Nu är dessa lurar bra på det mesta och jag skulle absolut kalla dem för ett väl genomtänkt kvalitetspaket, men det är när det kommer till ljud som Bang & Olufsen briljerar, här. Musiken låter så otroligt bra i dessa lurar och telefonsamtalen blir kristallklara och supersmidiga.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fenomenal ljudkvalitet, läcker design, lyxiga materialval, smidig funktionalitet, sanslöst bra samtalskvalitet
-
Medioker batteritid, medioker brusreducering
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content